Следва

Четиво в четвъртък: "Атлас на щастието"

Новата икона на световната танцова сцена Шарон Еял идва на ONE DANCE WEEK

Едно от най-блестящите имена на танцовата сцена – израелската хореографка Шарон Еял, и нейната танцова компания L-E-V пристигат в Пловдив тази есен.

Events преди 4 години



Спектаклите на Еял се превръщат в световни събития и критиката очаква трескаво премиерата на най-новата ѝ продукция „Глава Трета“ (Chapter 3) в Германия на 26 септември. Броени дни след това, на 5 октомври, L-E-V Company ще гостува в Дома на културата „Борис Христов“ – невероятна възможност да видим Chapter 3 преди публиката на големите световни сцени.

Chapter 3 продължава темата за любовта от предишните две продукции OCD Love и Love Chapter 2. И този спектакъл носи уникалния почерк на Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар, с когото през 2013 г. създават танцовата компания. Музиката е създадена от Ори Лихтик - един от основателите на електронната сцена в Израел, чийто плътен пулсиращ ритъм създава характерна клубна атмосфера на продукциите на L-E-V Company.



OCD Love (Обсесивно-компулсивно разстройство Любов) беше посрещнат с възторг от световната критика. Определят го като завладяващо, анатомично изследване на най-интимните човешки чувства. Вдъхновен е от едно от най-красивите съвременни любовни стихотворения, написано от Нийл Хилборн - човек с обсесивно компулсивно разстройство, с неговите мании, тревожност и натрапчиви мисли, заради които губи голямата си любов. Според „Файненшъл таймс“ това е спектакъл, който не прилича на никой друг и е причина да плачеш.



Love Chapter 2 е изследване на още по-дълбоките преживявания и вътрешни конфликти – Ослепителен успех, коментира „Фигаро“. Спектакъл, в който не знаете точно къде се намирате и не сте съвсем сигурни какво трябва да чувствате. Физическото присъствие на сцената е впечатляващо, екстремно и красиво материализиране на силата на човешката емоция - обобщават рецензиите на авторитетните европейски и американски медии.
Сhapter 3 е посветен на превъзмогването на раздялата, възстановяването на счупеното и търсенето на новите пътища. Останалото ще видим на живо на сцената на ONE DANCE WEEK.



Еял създава нов хореографски език със спонтанни и пластични, атлетични и нежни като сън движения, едновременно тревожен и привличащ, казват авторитетните критици. „Гардиън“ я нарича един от най-поразителните и изобретателни хореографи, чиято работа се характеризира с изключителна техническа прецизност и фина, строга музикалност.
Вярвам, че когато танцуваш от дъното на сърцето, можеш да докоснеш хората… Ние всички търсим едни и същи неща. Искаме да обичаме и искаме да бъдем обичани. Искаме да
създаваме връзки, отговаря Шарон Еял и настоява, че следва формата на класическия танц, но идващ отвътре, от същността на артиста.

Тя танцува от дете, но в Batsheva Dance Company става артистът, който завладява публиката. Израелската танцова компания „Батшева“, съоснована от Марта Греъм през 1964 г., обединява танцьори от няколко държави. През 1990-те, когато Шарон Еял влиза в нея, артистичен директор вече е друго велико име в танца – Охад Нахарин. Той създава нов танцов език - „Гага“, залагащ на импровизацията като основен източник на движението. Ейял продължава и досега да използва този език в танцовата си компания, чието име на иврит означава сърце.
Билети за “Chapter 3” се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.


12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и ONE DANCE WEEK ще представи през септември и октомври разширена програма в рамките на събитията в Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.