Следва

Дизайн за вдъхновение: Като гигантско водно цвете

IQOS x ALEX CHINNECK: Unzip your world

This changes everything...

All About Life преди 5 години

Иновацията на Philip Morris International, водещата международна тютюнева компания, за бъдеще без дим, за онези от нас, които изберат да пушат, но искат да го правят интелигентно, "отвори ципа" към бъдещето на Седмицата на дизайна в Милано. Форумът, топ-място за световния дизайн от десетилетия, започна тази година на 8-ми, и продължи до 14-ти април.

Харесвайки философията на компанията, ориентирана към бъдещето чрез амбициозна визия за изграждане на свят без тютюнев дим, а именно – чрез нова, радикална, по-добра алтернатива на цигарите, с намален риск за всички пушачи, които приближават себе си и действията си до съвременността!, се оказахме в Милано, заедно с екипа на компанията и още 80 журналисти и блогъри от Англия, Русия, Сърбия, Южна Африка, Германия, Италия и още десетки страни.

На Milan Design Week 2019, защото вярват, че "Културата носи промяна!", IQOS и британския скулптор Алекс Чинек представиха IQOS World Revealed by Alex Chinneck, първи проект на артиста в Италия - мащабна, интересна, много смислена инсталация, която за 7-те дни, в които можеше да се види, бе усетена и преживяна от над 50 000 души. Артистично изражение на бъдещето, творбата на Алекс Чинек, роден в Бедфорд, завършил Chelsea College of Arts и член на Британското кралско общество на скулптурите, и познат на световната културна бохема с мащабните си инсталации в Лондон и югоизточната част на Великобритания /вкл. Telling the Truth Through False Teeth - проект, включващ 312 идентично счупени стъкла, поставени в изоставена фабрика в Hackney/, представлява инсталация, в която чрез гигантски стилизирани ципове се отварят фасади, подове, тавани, и бъдещето...



Талантът на англичанина Чинек да комбинира изкуства, архитектура, дизайн, театър и каквото още се сетите креативно, изпъква отлично в този проект - стените и подът стават метафори на процеса на трансформация, събуждат - през портите на въображението - идеята за бъдещето такова, каквото го мечтаем искрено, без ограничения, неочаквано, но светло, добро и удивително богато на емоции и очаквания.





"Използвайки познати материали и архитектурни форми и карайки околните да ги възприемат по нетрадиционен начин, работим заедно с IQOS да променим нагласата на посетителите относно "възможното", казва Чинек. И добавя: "Чрез повтаряемата употреба на ципа маркирахме добре познати милански сгради, вкарвайки зрителите в играта да си представят какво би могло да лежи зад техните фасади, подове или стени. Силна, променяща цвета си светлина прозира през всеки открехнат чрез ципа отвор и изпълва пространството с цвят, придавайки на работата вайб на позитивност и потенциал."





Миланската седмица на дизайна е най-важното събитие в света, що се отнася до изкуство и дизайн. Премиерите на най-новите тенденции, събитията, изложбите и презентациите допълват перфектно несравнимия дизайн на IQOS и внушението на продуктите и услугите на компанията. Защото, Филип Морис има водещи функции в трансформацията на тютюневата индустрия, базирана на науката и иновациите.



„Целта ни е да изградим бъдеще без дим, бъдеще, в което продуктите без дим, като устройството за нагряване на тютюн IQOS, ще заменят цигарите в полза на обществото", споделя Фредерик де Вилде, президент на ФМИ за ЕС. "Точно тази мисъл лежи и в основата на идеята ни да разкрием алтернативна визия на бъдещето, което ни отведе до колаборацията между IQOS и артиста Алекс Чинек."

Това е второто издание на проекта IQOS World, в което връзката със съвременното изкуство се консолидира чрез сътрудничество, родено, за да наруши правилата. Техническите и творческите иновации се събират отново, този път чрез Алекс, играч, който, подобно на IQOS, оспорва статуквото. Чинек разкрива и представя IQOS World по един нов начин, създавайки потапящо пространство, в което всяка повърхност е отворена за метаморфоза, откриване и разговор.

Припомняме, че IQOS 3 и IQOS 3 MULTI са най-новата серия на устройството за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл, характеризиращи се с ергономичен и много елегантен дизайн. Това, което се запазва при тях е революционната технология за нагряване на тютюн, благодарение на която няма горене и така се елиминира тютюневият дим. Дизайнът и иновациите подобряват живота на хората, които пушат, като по този начин се подобрява и общественото здраве.



И още малко от Фред де Вилде, президентът на ФМИ за Европа, с когото имахме приятелски 10-минутен разговор на място в Милано:
"Работя в компанията от над 20 години, и твърдя, че ми е все по-интересно. Абсолютно вярвам в идеята за напредък, иновации и бъдеще без дим. Самият аз съм бивш пушач, сега нагрявам тютюн чрез IQOS. Склонен съм да поговоря с всеки и да му разкажа в какво се крие голямата стъпка напред в историята на тютюневата индустрия. А тя е бъдеще без цигарен дим, за всички онези, които иначе биха продължили да пушат. Изключително съм горд от сътрудничеството с Алекс Чинек и от крайния резултат от нашия културно дизайнерски общ проект. Наистина, да открехнеш очакванията, да си ги представиш и да им отговориш подобаващо, е било, е и ще бъде едно от най-приятните професионални предизвикателства изобщо. Мисля, че илюстрирахме това прекрасно с проекта IQOS World на Седмицата на дизайна в Милано."



И от синеокия, безкрайно талантлив, бял като Снежанка и много артистичен като стил 35-годишен автор, скулптурът и художник Алекс Чинек, с когото също имахме приятното удоволствие да поговорим на сантиметри пред инсталацията му за IQOS: "Обадиха ми се от компанията преди точно 10 седмици. Веднага казах Да!, чакам такава възможност от години. Изработихме инсталацията в Германия, с екип от десетки много добре обучени хора за около 8 седмици. Очарова ме, трогва ме и съм благодарен безкрайно за творческата свобода, която ми бе неограничено гарантирана от възложителя Филип Морис Интернешънъл за IQOS World. Да сътрудничиш с толкова широко скроен партньор, за когото е много важно артистът да се чувства свободен за изразяване и интерпретации, е нещо прекрасно. Иначе сега ми предстоят нови проекти, около 10 на брой, най-интересният от които е този в Мумбай, Индия. Следете Инстаграм профила ми, опитвам се да споделям повечето си нови неща чрез него. Запалих се за рисуването на 16, просто имах удивителен учител. Семейството ми не е свързано по никакъв начин с арт - майка ми е компютърен специалист, баща ми - учител. Обожавам работата си, обожавам и двете си деца - момиче на 4 и момченце на 2, и съпругата си, която е дизайнер на дрехи. Да, аз съм един щастлив човек!".

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.