Следва

Истории от живота: Гала Дяконова, митичната жена на Дали

Дизайн за вдъхновение: Като гигантско водно цвете

Museu de Arte Contemporânea de Niterói

All About Life преди 4 години

Niterói Contemporary Art Musem (MACN) е музей за съвременно изкуство, намиращ се в региона на Нитерой, предградие на Рио де Жанейро, Бразилия. Футуристичното архитектурно творение е построено през 1996-та година от бразилския архитект Оскар Нимайер с цел да пресъздаде в абстрактно-геометрична посока формата на едно цвете.

Ситуиран в Mirante da Boa Viagem, музеят разполага с безценна панорамна гледка към Атлантическия океан, залива Гуанабара и Рио и се разпростира на 2500 квадратни метра площ. Външността на MACN е изработена предимно от бяла стоманено-бетонова конструкция, решена във формата на летяща чиния, минималистично декорирана с непрекъснат фриз от прозорци. Обектът е поставен върху висок постамент, сочещ центъра на бесейнова окръжност, създаваща обратен огледален ефект. Наподобяващият формата на цвете музей е характерен със спираловидно свързаните дълги и стръмни, боядисани в червено пътеки, водещи към входа на третия и изхода на втория етаж и имащи за цел създаването на непрекъснат цикъл на движението.

Относно интериорния дизайн, Нимайер решава обекта на четири нива, като сутеренът разполага със складови помещения, кафетерия, ресторант и аудиториум с 54 места, а първият етаж е проектиран за административните офиси и лобито на музея. Вторият етаж предлага пет средни по големина изложбени зали и 393 квадратни метра в експозиционна зала. Последният трети етаж е покрит с кръгъл плосък купол с 50-метров диаметър, съдържа почти 700 квадратни метра изложбено пространство, разделено на пет галерии, две панорамни алеи, свързващи се с външността чрез наклонените стъклени аркади. От самото си създаване Niterói Contemporary Art Musem битува в неутрална гама от сиво-бели тонове, високи стени, конкретни по форма паравани, спираловидни стълбища и геометрични детайли в конструкцията, засилващи футуристично-минималистичния ефект.

Футуристичното цвете MACN, в галерията горе>>>

More All About Life