Следва

"Напускайки Невърленд": 7-те най-тежки момента във филма

Game of Thrones: Игра на факти и цифри

Финалът на една ера идва и всички фенове на поредицата на HBO "Игра на тронове" тръпнат в очакване на началото на края, а то идва този понеделник, 15 април...

Movies & TV преди 5 години

Докато чакаме от HBO Bulgaria споделят с нас няколко любопитни факта и ред цифри, илюстриращи мащаба на продукцията и развитието й от създаването й насам - вече 9 години.


© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

"Игра на тронове", чийто първи епизод бе с премиера на 17 април, 2011-та година се излъчва на територията на 207 държави. Гледаемостта на всички сезони до момента само за Щатите е 133,1 милиона (първи сезон – 9.3 млн.; втори – 11.6 млн.; трети – 14.4 млн.; четвърти – 19.1 млн; пети – 20.2 млн; шести – 25.7 млн. и седми – 32.8 млн.) С повече от 100 лиценза за излъчване по света "Игра на тронове" е най-популярното заглавие в историята на HBO.

За всичките си осем сезона оригиналната продукция на HBO е сниманa в 10 държави: Северна Ирландия, Република Ирландия, Мароко, Малта, Испания, Хърватия, Исландия, Щатите, Канада и Шотландия. Първенец по брой локации за снимки е Северна Ирландия с цели 49. Белфаст, в Северна Ирландия е домът на Titanic Studios, където има шест снимачни платформи, в които са изградени Зимен хребет, Кралски чертог, Великата септа на Бейлор, Залата на лицата, Къщата на черното и бялото, и иконичната Тронна зала.

Постпродукцията на сезоните отнема доста седмици, чийто брой нараства с всеки следващ сезон първи сезон – 17 седмици; втори – 21; трети – 20; четвърти – 21; пети – 22; шести – 24; седми – 30, а постпродукцията на финалния осми сезон отнема цели 42 седмици.


© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

За всички осем сезона само в Северна Ирландия към редовния снимачен екип са ползвани 12,986 статиста. По време на осмия сезон за различни сцени в Северна Ирландия са ползвани близо 2 тона гумен материал и 1.5 тона метал за оръжия и са излети 1,300 бойни щита. Отделно за финалните 6 епизода са ползвани над 18 000 литра фалшива кръв, 40 километра плат за костюми; 21 000 свещи и 37 км въжета за прикрепване на различни конструкции.

За впечатляващите визуални ефекти на сериала са работили 40 специализирани студиа от 13 държави, сред които от Испания, Германия, Нова Зеландия, Китай, Швеция и Индия.

От четвърти сезон насам екипът, грижещ се за сценичните маски и протези, изразходва близо 11 000 килограма силикон. Най-дългото поставяне на сценичен грим е било за актьорите, в роля на Децата на гората – цели 7 часа на човек. Над 12 000 перуки са ползвани през сезоните, а финалният вид на отличаващата се прическа на Денерис отнема повече от два месеца проби и тестване и седем прототипа.


© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

За седемте си сезона до момента "Игра на тронове" получава 132 номинации за Еми, от които печели 47, а Питър Динклидж е носител на Златен глобус за ролята си на Тирион Ланистър.
Премиерата на осмия и финален сезон на "Игра на тронове" у нас е на 15 април – в 4:00 часа сутринта по HBO, когато ще е достъпен и в HBO GO, и отново в 21:00 часа по HBO.

Имаме един уикенд време да си припомним как се разви до момента една от най-епичните истории от света на сериалите. Всички 67 епизода от 7-те сезона до момента са налични в онлайн стрийминг платформата HBO GO.

More Movies & TV