Следва

Какво да четем: Париж в книги, не на френски

"Напускайки Невърленд": 7-те най-тежки момента във филма

На 10 и 11 април 2019-та HBO излъчи "Напускайки Невърленд" - вероятно най-нашумялата документална лента на годината.

Movies & TV преди 4 години

В основата на филма лежат без преувеличение шокиращите интервюта с 40-годишния програмист Джеймс Сейфчак и 36-годишния хореограф Уейд Робсън, в които двамата разказват за преживяно в детството сексуално насилие от страна на Майкъл Джексън. Феновете на певеца обстрелват режисьор на филма Дан Рийд с хиляди гневни писма, пълни с проклятия, някои западни колеги от пожълто ориентирани издания провиждат самоубийството на дъщерята на Майкъл Джексън - Парис, представители на артиста подават иск срещу HBO за 100 милиона долара, а в социалните мрежи шумовия фон по темата е почти постоянен.

Половината от зрителите считат, че мъжете ровят в съмвестните си спомени с певеца, за да заработят благодарение на безсмъртното му име пари и популярност. Другата част от публиката е сигурна - Майкъл Джексън е педофил, и ще ни се наложи да свикнем с този факт.

Документалният филм е дълъг 4 часа, а моментите на сексуално домогване и насилие е описан от Сейфчак и Робсън в най-миниатюрни детайли. Но дори и тази детайлност не освобождава създателите на филма и неговите герои от въпросите, които все по-натъртено се задават дори и от най-последователните противници на обвинението. Опитваме се да отговорим на най-съществените от тях, а да решите кой е прав и кой - не е, оставяме на вас, цялата истина, по всичко личи, вероятно никога няма да бъде узната.

Джеймс Сейфчак и Уейд Робсън - битка за кинти и хайп?
Факт е, че този въпрос се задава от финовете на Майкъл Джексън повече от всеки друг. Не можем да съдим какви са истинските мотиви на двамата, но никой от тях не е получил нито цент хонорар за участието си във филма - този факт в интервю за The Guardian подтвърждава самият режисьор на лентата Дан Рийд. Причината за така дългото си мълчание двамата герои в мини-сериала обясняват различно. Уейд Робсън става жертва на насилие в края на 80-те години, но за първи път заговаря за това едва 20 години по-късно, когато подава съответен иск в съда. "Не мога да се справя с травмата и психологическите последствия от насилието, цитират хореографа Refinery29. Излекуването от детската травма не е толкова трудно, колкото е дълго - по думите на Робсън, той е едва в началото на пътя. При това, мъжът има малък син, още една причина да иска да сложи край на идеята за сексуално насилие. Сейфчак разказва за нежеланието си да се връща към травматичния си опит, както и към срама, който е изпитвам като момче. "Не искам да омаловажавам сексуалното насилие над момичета, но насилието над момчета се признава по-трудно от обществото - разказва той пред The Guardian. — Много е вероятно на жертвите да им е по-трудно да признаят случилото се, мислейки си, че това ги прави немъжествени".

Сега, когато и двамата герои са бащи, разбират чрез контакта с неукрепналата детска психика на децата си какво на практика е ставало със самите тях в детските им години. "Мисля, че започваш да разбираш симптомите на насилие над децата в момента, в който ти самият вече си родител, — разказва Сейфчак. — Разбираш колко са беззащитни децата".

И все пак, те лъжат преди това. Защо?
Първите обвинения срещу Майкъл Джексън са повдигнати през 1993 година: на съд го дава Евън Чандлър — баща на 13-годишния Джордън Чандлър. Независимо от изглеждащите доста убедителни описания на насилието, съдът оправдава артиста. Майкъл Джексън плаща на семейство Чандлър около 25 милиона долара и делото е приключено. По време на съдебното производство, и Джеймс Сейфчак (тогава на 15) и Уейд Робсън (11 г.) се включват в защитата на певеца, потвърждавайки, че Джексън не е правил с тях нищо осъдително. От филма става ясно, че за тези признания са допринесли освен адвокатите на певеца (очевидно най-добрите в страната), но и самият той. В замяна на удобните показания Робсън става новият фаворит на поп-иконата, а семейство Сейфчак получават истински щедър подарък. "Да, купи ни нова къща", разказва във филма майката на Джеймс - Стефани. — Това е просто съвпадение във времето, той не ни е купувал. Но звучи лошо".

Като още една причина, поради която жертвите на Джексън решават да защитят кумира си, се посочва и "промиването на мозъци". Джексън, по думите на двамата, обожава да им се кълне в любов, но веднага след това безмилостно заплашва. "Когато бях на 7, Майкъл ми казваше, че никой не трябва да разбере какво правим, разказва Робсън във филма. — Казваше, че може да ни разберат неправилно, и че, ако някой разбере, веднага ще ни вкарат в затвора". "Нас ни свърза бог, — говори Джексън на Уейд Робсън. — Длъжни сме да бъдем заедно". Джеймс Сейфчак, държейки в треперещите си ръце пръстен от злато с брилянти, разказва историята на "сватбата" им с Майкъл. "Приличахме на съпружеска двойка. Проведохме фиктивна церемония в спалнята му и дадохме няколко обета. Свързахме се с пръстени и това беше хубаво. Много ми е трудно да си пропомням това", споделя мъжът, буквално задъхвайки се.

През 2003 година Майкъл Джексън отново е обвинен в сексуално насилие: този път жертвата е 13-годишният Гевин Арвизо. Певецът се обръща за помощ към старите си познати. Уейд Робсън, който тогава е на 22, е зает с кариерата си: като хореограф работи с Бритни Спиърс и N*sync, и болезненият съдебен процес не влиза в плановете му. Затова, по обясненията на самия танцьор, той решава отново да защити Джексън. "Мисълта, че ще разберат семейството ми, жена ми Аманда, и цялата индустрия, ми се струваше абсурдна, дори в главата си не я допусках. Имах чувството, че животът ми би свършил". Сейфчак не иска да се връща към миналото и се отказва от даване на показания поради нервен срив.

Защо двамата описват така подробно насилието?
Детайлите, в които двете жертви описват насилието, поразяват и ужасяват едновременно. В началото Майкъл започва с леки докосвания, но с всеки изминал ден /по-скоро от нощ на нощ/ си позволява все повече, стигайки до орален секс и опити за анален секс с проникване. Близките и защитниците на доброто име на артиста се опитват да оспорят тези разкрития, но никой от тях не се съмнява, че Майкъл Джексън с години - години! — е спал в един креват с малолетните момчета. Подробностите относно насилието, както смята режисьорът Дан Рийд, карат зрителите да повярват на героите. "Всичко, което се отнася до насилието над деца, е много сложно, споделя Дан пред The Guardian. — Но именно в това документалната форма на изложение е уместна, повече отколкото в друг формат. Винаги съм смятал, че краткостта е сестра на таланта, но за времето, в което работихме над филма заедно с талантливия редактор Жул Корнел, разбрах, че страданието на тези две семейства заслужава по-обширно време и повече внимание, отколкото който и да е друг проект в кариерата ми. Гледането на лентата ще ви отнеме 4 часа, и докато не ги изгледате, няма да знаете да вярвате ли или не на Сейфчак и Робсън. Ако без предубеждение изгледате филма докрай, у вас няма да останат никакви съмнения".

Кой още обвинява Майкъл Джексън за насилие?
Признанията на Джеймс Сейфчак и Уейд Робсън са съответно четвъртото и петото обвинение на Майкъл Джексън за насилие. Освен вече споменатите Чандлър и Арвизо за сексуалните домогвания на певеца говори Тери Джордж. Той разказва, че през 1979 година Джексън мастурбира по време на техен телефонен разговор, когато бъдещият милионер е едва на 13. След като се излъчва филма, следва шесто признание: Майкъл Якбсхаген заявява, че е станал жертва на насилие през 1997 година по време на европейското турне на Майкъл. Звездата от филма "Сам вкъщи" и клипа на Джексъна Black or White Маколи Кълкин мълчи, но в миналото нееднократно е опровергавал непристойното поведение на артиста. "Той беше най-добрият ми приятел" - казва младият актьор. Да защитава Джексън продължава и Арон Картър — още един млад приятел на певеца. Докато актьорът и защитник на Джексън Кори Фелдман, в детството си също гостувал в Невърленд, променя становището си. "Идва момент, в който аз, като защитник на жертвите и застъпник за това да се измени срока на давност за такива престъпления, смятам, че гласът на тези хора трябва да бъде чут, и повече не мога да остана добродетелен - казва той пред CNN. — Трябва за дадем гласност. Трябва да им позволим да говорят. Трябва да дадем право на всички страни да кажат какво мислят, независимо че позицията им може да ни се стори неудобна".

В дома на Майкъл Джексън винаги е имало персонал, тази деца често са общували с родителите си. Защо никой не е видял?
Невърленд е името на огромно имение на поп икона, направено като увеселителен парк. На територията на ранчото има кино, атракции и дори частна зоологическа градина. Сейфчак описва имота на Джаксън като място, където певецът може да изнасили почти навсякъде, без да се страхува, че ще бъде забелязан. "Спалните" били разпръснати из ранчото - от в киното, където имало панорамни прозорци с изглед към екрана, до в главната къща, където живеел самият Майкъл. Важен детайл: пътят до леглото на музиканта бил блокиран от няколко врати с камбанки, така че тези, които са в спалнята, предварително да чуят, че вече не са сами. Героите във документалката казват, че Джаксън ги е изнасилвал през нощта - тоест, когато в неговата спалня дори теоретично не могат да влязат непознати. Освен това, месец след премиерата на филма на фестивала „Сънданс“, дъщерята на Au-pair направи силни изявления. Адриан МакМанус разказа за онова, което е видяла в вилата на артиста със собствените си очи. "Вазелинът беше навсякъде в Невърленд, най-много в спалнята на Майкъл Джексън", споделя тя в интервю за Daily Mail. "Не задавах много въпроси, защото той беше мой шеф, просто си върших работата: почиствах стаите му."

Защо родителите на децата не са вдигнали тревога по-рано?
Това, факт, е най-сложният въпрос. Мнозинството зрители виждат именно в родителите главните виновници за случилото се - но майките и бащите, ако се вярва на разказаното от тях във филма, също са били заложници на популярността на свръхвлиятелния музикант. Майката на Джей Робсън и Стефани Сейфчак потвърждават, че са били очаровани от непосредствеността на Майкъл Джексън, и това в допълнение на възторга им от факта, че световната звезда прекарва часове и дни и децата им. "Майкъл Джексън иска да сме най-добри приятели? О боже, колко ни провървя! Той лети в първа класа, а на летището винаги го чака собствена лимузина. Невероятно! Това е животът на богатите и известните!" - с нескрит възторг разказва Стефани. "Нещо подобно не сме си мислели, уверява Джей Робсън. — Той беше като дете".

И двете майки охотно приемат Майкъл на гости в домовете си, и в даден момент започват да се отнасят към него като към втори син (или дори, по-добрият син от другия им син). Все пак Джексън очевидно разбира, че е по-добре да държи родителите по-далеч. Във филма Стефани разказва, как тя и синът й тръгват на турне заедно с Джексън и как, постепенно, от град на град, стаята й в хотела се оказва все по-отдалечена от стаята на Майкъл Джексън, в която синът й остава да нощува. "Обясняваха ни, че няма свободни лукс стаи до тази на Майкъл", споделя тя. И макар че в искреността на майката малцина са склонни да повярват, журналистите твърдят, че тази история за насилие е добър урок за тези родители, които са решили да направят от децата си суперзвезди на всяка цена.

Допускаме, че Майкъл Джексън е педофил. Значи ли, че трябва да спрем да слушаме музиката му?
"Напускайки Невърленд" прилича на бомба, целенасочено пусната в медийното пространство. Радиостанциите вече премахват сякаш досега безсмъртните хитове на Майкъл Джексън. Drake отказва да изпълнява песента “Don't Matter To Me”, в която използва непубликуван запис на MJ от 1983 г., на концерти. Създателите на The Simpsons изтриха цял ​​епизод от анимационния сериал, в който се появява Майкъл Джексън. Рикушет от отрицателни мнения на потребители получи дори Louis Vuitton. Креативният директор на мъжката марка Върджил Абло посвети част от есенно-зимната и колекция на певеца, а сега френската марка я изважда от пазара. Ще спрем ли да слушаме музиката на Майкъл? Всеки сам взема това решение - обаче отношението към попзвездата вече сякаш не е същото...

More Movies & TV