Следва

Съпругът на Салма Хайек дава 100 милиона евро за Нотр Дам, Бернар Арно 200

Tristesse: Сърцето на Париж изгоря

au revoir...

All About Life преди 4 години

Парижката Света Богородица - символът на френската столица, преживя опустошителен пожар, който успя да разруши кулата й, добавена към сградата през 19-ти век, и над 850 години история.

Катедралата Нотр Дам е едно от най-големите постижения на готическата архитектура, забележителност, която е посещавана от около 13 милиона туристи ежегодно.

За момента пожарът в сърцето на Париж е под контрол, въпреки че служителите предупредиха, че все още има остатъчни пламъци. Прокуратурата вече откри разследване, но полицията заяви, че огромният огън е започнал случайно и може да бъде свързан със строителните работи по реиновацията на катедралата, заради която са премахнати няколко бронзови статуи, които заобикаляха върха, и които остават спасени след пожара.



Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч, с която обеща на французите, които излязоха по улиците на Париж за да пеят "Ave Maria" и да се молят за Норт Дам, че "тяхната дама" ще бъде възстановена, тъй като правоъгълните камъни и структурата на сградата са запазени, въпреки опустошителното бедствие.

"Това, което се случи тази вечер в Париж, в тази катедрала, е ужасно събитие", каза президентът, обещавайки да набира средства по целия свят и да донесе най-добрите таланти от цял ​​свят, за да реконструира сградата в нейната цялост и блясък.

„Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата психика, мястото на всичките ни велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентърът на живота ни... Така че тържествено заявявам, че ще го възстановим. Заедно.", завърши Макрон, обявявайки международна кампания за набиране на средства за ремонти. Френският милиардер Франсоа-Анри Пино, председател и главен изпълнителен директор на международната луксозна група Керинг и съпруг на Салма Хайек обеща 100 милиона евро за възстановяване на Нотр Дам.

За момента е че е твърде рано да се определи точно кои части от безценното изкуство в Парижката Света Богородица са били повредени. Иконичният орган, вторият по големина във Франция е засегнат от пожара, а картините са пострадали от щетите от водата, използвана за гасенето на огромните пламъци. Реликвите, статуите и артефактите, включително короната с тръните на Иисус Христос, обаче са спасени от огъня.




Хиляди парижани и туристи, много от които плачещи, гледаха как огромни оранжеви пламъци се издигаха от покрива на Нотр Дам в продължение на часове, като заплашваха едно от най-големите архитектурни съкровища на западния свят. На южния бряг на река Сена имаше тълпи от туристи, докато местните жители наблюдаваха как огънят преминава през покрива и обгръща все по-голяма част от катедралата.

Катедралата от 12-ти век е дом на безценни произведения на изкуството и е една от най-известните туристически атракции в света, увековечена в романа на Виктор Юго от 1831 г. „Парижката Света Богородица“, тя привлича около 13 милиона посетители годишно от цял ​​свят.

Построена е през 1163 - 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил. В нея Наполеон I е коронясан като император. Катедралата „Парижката Света Богородица" е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50, а 3-етажните квадратни кули са с височина от 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът й надвишава 500 килограма. Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на Дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 метра, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности. Прекрасни розети от 13 век красят катедралата от запад, север и юг. За жалост обаче едва ли някой от витражите е останал непокътнат, тъй като пожарникарите съобщиха, че много от тях са се пръснали поради високата температъра на пламъците обхванали Норт Дам.

От кадри след опустошителния пожар, който по ирония на съдбата избухна точно в първия ден от Страстната седмица, се вижда, че голямото златно разпятие, над Пиета на Никола Кусту, все още стои върху онова, което остава от олтара, като лъскав символ на неподчинение сред мрака.

Куполът на Нотр Дам вече не съществува. Големи парчета от източния й край вече не съществуват. Световноизвестни стъклописи ги няма, а цялата сграда е отворена към небето.


Днес Париж се събуди, за да види, че катедралата, която се противопоставяше на световните войни, вражески окупации, революции и какво ли още не, все още дими над хоризонта опустошена и изкоренена.

More All About Life