Следва

Vini Vici и Estiva пристигат в YALTA CLUB на 4 май

Федерико Борела e Фотограф на годината, Sony World Photography Awards 2019 бяха раздадени в Лондон

Photography is a dynamic and exciting art form...

People of art преди 4 години

На извънредно тържествено събитие с дрескод смокинг и вечерна рокля, на последния етаж на Hilton Park Lane в Лондон, вечерта на 17-ти април 2019-та, пред каймака на световната арт-журналистика  /благодарим на Sony за приятната чест да бъдем част от тази представителна извадка/ бяха обявени победителите в различните категории на 12-ия пореден световен конкурс за фотография на Sony - Sony World Photography Awards.



Като оставим настрана невероятно заредената с творчество, любов към света и неговия смисъл и уникално ниво атмосфера, и отлично организираната 4-часова церемония, журито на конкурса, в състав Майк Троу, Ерин Барнет, Лиу Хюнг Шинг, Изабела ван Марле, Ема Люис и Брендан Ембсер обяви победителите в отделните категории на Sony World Photography Awards 2019, и те са:  

Италианецът Федерико Борела, професионалист с над 10 годишен опит във фотожурналистиката, спечели титлата Фотограф на годината /и премия от 25 000 долара кеш/за невероятно въздействащия си проект "Five degrees", поредица от кадри на индийски фермери, преминали през опити за самоубийство, заради променените климатичин условия и оттук - погубената им реколта. Кадрите са невероятни, всички направени в засегнатия от суша регион Тамил Наду.

"Борела документира драмата с невероятна чувствителност и въображение, и изключителна естетика. Журито се обедини около единодушието си, че работата е сложна, на няколко нива. Балансът на тишината на портретите, яснотата на пейзажа, както и простите натюрморти, формират много модерен, но непринуден документалистичен фотоматериал, страхотно жизненоважен, без да е прекалено емоционален или манипулативен", каза за работата на италианеца Майк Троун, председател на професионалното жури.

Заедно с призванието и премията, симпатичният млад италианец Борела получи и пълно фото оборудване от Sony.

Надав Кандер, признат за един от най-значимите фотографи на съвремието ни, получи приза за цялостно творчество или, както организаторите го формулират - Outstanding Contribution to Photography. Елегантен, уверен и много магнетичен, Надав благодари от трибуната на всичките си асистенти, партньори, споснори, на семейството си - съпруга и три деца, и на Sony, признавайки че, когато са позвънили в офиса му преди 7 месеца, за да съобщят, че ще е следващият носител на наградата, коленете му са омекнали. Нещо, което не си спомня да му се е случвало дотогава. Припомняме, че Кандер е човекът, снимал така вълшебно Обама, така загадъчно Клинтън, така артистично тези голи тела... 



Останалите победители в престижните Sony World Photography Awards 2019 са:


Стефан Зирвес в категория "Architecture"


Алесандро Грасани в "Sport",


Ребека Фертинел в "Brief", 


Маринка Масеус в "Creative",


Жан–Марк Кайми и Валентина Пичини в "Discovery",


Ян Уанг Престън в категория "Landscape",


Джаспър Доест за "Natural World & Wildlife",


Алваро Лайз в "Portraiture",


Никола Гаспардел и Полин Баерт в категория "Still Life".


Кристи Лий Роджърс от САЩ стана Open Photographer на годината, а Зеле Уестфол и Серги Вилануева - съответно Youth Photographer и Student Photographer за 2019-та.


Зеле Уестфол


Серги Вилянуева


Провеждан от Световната фотографска организация, световно признатият конкурс Sony World Photography Awards е едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Това е 12то му издание в партньорство с водещия спонсор Sony и се състои от общо четири раздела: Професионалисти (за поредица снимки), Любители (за единични кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (12 -19 години).

Изложбата ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 г. в Съмърсет Хаус, Лондон, преди да се отправи на околосветска обиколка, включително в Япония, Германия и Италия. Билетите на лондонските изложби са достъпни ТУК

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра