"Хорърът е начин да се справим със смъртта", "Златната ръкавица" - отличен пример

Режисьорът Фатих Акин скандализира с хорър филм за сериен убиец, който сам описва като "начин да се справим със смъртта"...

Дванадесетият игрален филм на Фатих Акин – „Златната ръкавица“ е вдъхновен от истинската история на серийния убиец Фриц Хонка, живял в Хамбург, където през 70-те години убива няколко проститутки по особено жесток начин.

На пръв поглед Фриц Хонка е жалък загубеняк. Мъжът с изкривено лице прекарва нощите си в кварталната кръчма „Златната ръкавица“, преследвайки самотни жени. Никой от редовните клиенти не подозира, че видимо безвредният Фриц всъщност е чудовище.

Фриц Хонка е извършил първото си убийство преди Вие да се родите. Но е живял във Вашия град и е ходил по Вашите улици. Това фактор ли беше при решението Ви да направите филма?
Фатих Акин: "Това направи филма по-личен. За мен Хонка не е просто един сериен убиец като Ханибъл Лектър от „Мълчанието на агнетата“. Последният е просто измислен герой, който извършва убийства в САЩ, докато Хонка е истински човек от моя квартал, където е оставил следи. В началното училище ми казваха: „Внимавай, защото някой педофил или Хонка ще те хванат!“ Той беше плашилото в моето детство. Винаги съм търсил лична връзка с материала, който превръщам във филм. Колкото повече успех имам, толкова по-правдоподобен ще стане филмът."

Хорърът на Фатих Акин „Златната ръкавица“, освен по действителен случай е и по роман със същото заглавие от Хайнц Щрунк. Любимият бар на Фриц Хонка е „Златната ръкавица“ - място, където блудкави немски песни разчувстват до сълзи пияниците, а пиенето е рефлекс срещу болката и копнежите.

„Филмът ми е портрет на психичноболен индивид, чиито убийства не могат да бъдат обяснени със социалните условия. Разбира се, човек може да се пита дали жените, които убива имат роднини, имам предвид, защо никой не пита за тях? Но не бих обвинявал, предвид времето, в което се развива историята. Подобни неща все още се случват и днес. Хора умират в квартирите си и в социални домове и гният със седмици. Само заради смрадта хората забелязват, че някой е умрял. Тази миризма на разпад също присъства и тук. Освен това човек се опитва да е исторически верен в такъв филм. Но и не иска миналото да изглежда просто като вехто и прашно. Който прави това, не е забелязал някои от последните развития в киното. Филмът ми може да е ситуиран във вчерашния ден, но може спокойно да бъде и в днешния“, споделя Фатих Акин.

„Златната ръкавица“ се разпространява от Арт Фест с подкрепата на програма Творческа Европа - МЕДИА и тръгна по кината от 19 април.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.