Следва

Вирджиния Рекърдс съди невена Цонева

В Гьоте Институт тази вечер има театър на тъмно

След премиерата си миналия театрален сезон в Младежкия театър, първото у нас представление на тъмно с пълно...

преди 14 години

След премиерата си миналия театрален сезон в Младежкия театър, първото у нас представление на тъмно с пълно интерактивно-сензитивно потапяне на публиката в него, „Цветовете на тъмнината”, сложи начало на поредица срещи на незрящите актьори от театъра с аудитория в пълен мрак!

Интеракциите на трупата продължават с пълно въздействие върху всички сетива на зрителя, прекрачил прага на тъмната зала. След последните срещи със студенти от НАТФИЗ в изгасената аула на Академията, ученическата част от трупата на Невиждан театър осъществява едноседмично сътрудничество със свои връстници от германското училище за деца с нарушено зрение „Блиста”, Марбург.

Германчетата са ръководени от учителката Карин Винкелштретер. Вчера, 26.10 двете групи направиха хепънинг пред НДК. Финалът на събитието, под формата на кратък показ-пърформанс, ще се състои днес в Гьоте Институт.

“Уви залата не може да бъде напълно затъмнена. Има и прекалено много аварийни лампи. Това обаче няма да попречи на събитието, още повече, че акцентът е върху срещата между нашите и германските младежи.” – казва създателя на Първия български театър на незрящи, Велимир Велев, режисьор и преподавател в Театралната Академия.

„Тази среща е много полезна за нашите деца! Въпреки високата оценка, която получиха за своята работа на Световния театрален фестивал за слепи BIT-Blind in Theatre 2009 в Загреб, те едва сега усетиха изключителната си подготовка, талант и възможности: макар че германските им другарчета са до едно с остатъчно зрение или диоптър, а нашите – напълно незрящи, в репетициите българчетата често се озоваваха в ситуации, в които показаха повече умения от немските си връстници”, допълни режисьорът Велев.

Скоро трупата ще зарадва българската публика със спектакъла „Сянката на моята душа” – едно професионално представление на сенки, за което трупата е призната от директора на BIT-Загреб, Войн Перич за първа в света.
 

More from View Sofia

More