Следва

Дизайн за вдъхновение: Имението на Джесика Алба в Бевърли Хилс

Цветята на малката Ида: Лилиум

La vie en fleur... най-красивите мигове от пролетта с Huawei P30 Pro

All About Life преди 4 години

"Най-сетне те си казаха лека нощ и тогава малката Ида си легна тихичко в креватчето. През цялата нощ тя сънува цветята и всичко онова, що бе видяла.
На сутринта Ида стана и изтича при масичката си, за да види там ли са цветята й."




Последен в нашата приказка "Цветята на малката Ида" идва той: ароматен, изтънчен, оставящ спомени след себе си.  Кремав на усещане, а и на запомняне, толкова царствен, че не може да откъснеш поглед от него.

Приятно запознанство>>>


Лилиум



произход: Лилиумът или така наричания още Крем е род растение от семейство Кремови. Счита се, че името на цветето произхожда от думата „ли-ли“, която означава „бял-бял“, а други приемат, че думата „лилиум“ идва от гръцката дума „Leirion“ - бял.

До XIX в. в Европа била позната единствено бялата разновидност на цветето. Розовите и жълтите били пренесени по-късно от Азия. Има близо 90 разновидности в най-невероятни разцветки. В България се срещат естествено четири вида: Албански крем, Планински крем, наричан също самодивско лале, Петров кръст и Родопски крем. Известните повече от 100 вида диворастящи лилиуми се срещат в природата в страните от Северното полукълбо с умерен и субтропичен климат - Европа, Азия и Северна Америка. Има различни легенди за прекрасното цвете Лилиум, някои от тях гласят, че когато падащите звезди докоснат земната повърхност, се превръщат в цветя и тези цветя са лилиумите. Тази легенда дала друго име на лилиума „Звезда на земята“. Друга интересна легенда е че в Рая, където змията изкушавала Ева, цъфтели лилиуми. Въпреки, че видели как тя се предала на изкушението, отхапвайки от ябълката, лилиумите запазили своята непорочна белота.

Красивото цвете не само е било обект на възхищение, а е оставило неговите изображения върху асирийски и древноегипетски паметници, а по-късно е намерило и израз върху паричните знаци и римските монети от времето на Людовик IX. А Людовик XIV, който е пуснал в обращение пари във формата на златни и сребърни лилии.

характеристики: невероятен, силен и запомнящ се аромат, среща се в разнообразни багри - жълто, розово, бяло червено, оранжево, лилаво, както и смесени цветове.

предпочитания: шарена сянка (преобладаваща светлина пред сянката). Обича да бъде поливан обилно в активния му период (май-септември). Важно е при отглеждането на Лилум в саксия да се спазва баланс на хидратация - да не се задържа излишно вода, както и да не се допуска изсъхване на почвата.


Кадрите са заснети с невероятния Huawei P30 pro, който, независимо от това къде сме, успява да улови и запечата красотата около нас.

Благодарим и на NEA за гостоприемсвото и вниманието на нейните нежни и красиви цветя.

А тук припомняме другите си флорални запознанства:

Цветята на малката Ида: Антуриум
Цветята на малката Ида: Кала
Цветята на малката Ида: Лале
Цветята на малката Ида: Роза
Цветята на малката Ида: Карамфил

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.