Следва

ДА или НЕ

Лукова маска – любимо лакомство за косата

Едва ли харесваш лука, така както го обича твоята коса? Разбира се, обелки, приготовления и най-главното...

Hair преди 14 години

Едва ли харесваш лука, така, както го обича твоята коса?

Под лук разбираме обелки, приготовления за готвене и най-главното – миризма. Всъщност спасението от нея е лесно, дори в случая, който ти предлагаме тук.

Изпробвай върху себе си вълшебното свойство на лука и ще останеш много приятно изненадана. За полезните му свойства може да се пише безкрайно, затова ще се ограничим в два абзаца.

В лука има много витамини и минерали, които не само влияят благотворно на организма на човека, но също така оказват положително въздействие във вид на маска за коса.

Всичко необходимо за здравето на косата го има в сока на кромид лука. Благодарение на витаминния комплекс (С, В1,В2,В6,Е, РР1) и комплекса от минерали (калций, калий, фосфор, желязо, мед, цинк, кобалт, йод и др.) маските за коса съдържащи лук са едни от най-полезните и ефективни. Дори най-безжизнените или изгорени от боядисването коси ще бъдат спасени след използването им.

Положителни ефекти от използването на лукови маски за коса :

- Стимулират растежа

- Намаляват косопада

- Подхранва

- Премахват пърхота

- Придават блестящ външен вид на косата (във всеки смисъл блестящ)



Ето и 4-те основни, изпитани и препоръчителни рецепти за лукови маски:

1. За засилване на растежа и ефективно премахване на пърхота:
2-3 суп. лъжици сок от лук се втрива в корените на косата. Главата се завива с кърпа и след час се измива с вода и сапун или шампоан.

2. За укрепване на косата:
Настъргва се голяма глава лук и се смесва с чаена лъжичка мед. Втрива се в корените на косата. Държи се 40 мн. и се измива с топла вода без сапун.

- При косопад: кашичка от перата на лука се нанася на главата преди миене. Създай парников ефект (покрий с полиетилен и мека тъкан). След час измий с гореща вода. Ако косата е мазна, добави в кашичката малко спирт, за да засилиш действието на компреса.

- При гнездова плешивост : прясно изцеден сок от лук се смесва с две части мед и ежедневно се втрива в кожата на главата. След един час се почиства с влажен тампон. Ако след два месеца няма ефект процедурата трябва да се прекрати.

3. За боядисване на косата в златист цвят, укрепване и премахване на пърхота:

Шепа обелки от лук се заливат със чаша вряла вода, кипва се или кисне 15-20 мин., охлажда се и се прецежда. Изплаква се косата след всяко измиване или ежедневно се втрива в корените.

4. За боядисване на косата в златисто-кестеняв цвят:
Половин чаша обелки от лук се заливат с чаша кипяща вода и се вари 20 мин. Прецеди и добави 2 чаени лъжички глицерин. Втривай ежедневно в продължение на 2-3 седмици, докато не се появи нужния оттенък. За постигане на най-голям резултат от използването на луковата маска, е необходимо процедурата да се повтаря 30-40 пъти с промеждутък 1 ден.

Полезна е също и самата миризма на лук, но не всички я обичат. В порите на увредената коса миризмата на лук се задържа особено добре. Има достатъчно рецепти как да я победиш, затова не се бой, ми действай!

Половин литър вода се смесва с половин литър ябълков сок. След измиването на луковата маска, поръсваш косата със сместа. След 3 минути измиваш с шампоан. Може да се добави в самата лукова маска ароматично масло или лимонов сок.

Много сложен, но ефективен еликсир с хубав аромат за коса : 1 пакет безцветна къна се смесва с 1 чаена лъжичка горчица. Залива се с натурално кафе (топло). Похлупв се за 10 мин. След това се добавят 5 капки етерично масло, каквото имаш под ръка.

Нанеси получената кашичка на главата веднага след отстраняването на луковата маска и след 20 мин. измий. Това не само ще спаси косата от неприятната миризма, но и ще допълни положителния ефект на супер-маската.

Айде, честито!
 

More from View Sofia

More Hair