Следва

Vernacular MashUp! - зложба с намерена фотография на Жан-Мари Дона

C (Въглерод): кураторска изложба на Слав Недев

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността.

Events преди 4 години

Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Той е неметал. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и аморфен въглерод. Физическите му свойства зависят много от алотропната форма.


Аксиния Пейчева

Например диамантът е много твърд и прозрачен, докато графитът – много мек и непрозрачен.
Разпространен е широко в земната кора, най-вече във варовиците, доломитите и като въглероден диоксид, но също и в находища на каменни въглища, торф и нефт. Във Вселената е четвъртият най-разпространен (като маса) елемент, след водорода, хелия и кислорода.
Въглеродът образува повече химически съединения от всеки друг химически елемент. Към днешна дата са описани над 10 милиона чисто органични съединения, които са само малка част от теоретично възможните.


Аксиния Пейчева

Може да се каже, че въглеродът е в основата на живота. Всички живи организми са изградени от органични молекули, а те на свой ред – от въглерод. Всички клетки, от които е съставено нашето тяло, съдържат големи количества от този химичен елемент. Една от основните причини за това е вече споменатата способност на въглерода да се свързва с други елементи. Има и други елементи, които се свързват лесно, но единствено въглеродът може да се свързва с други въглеродни атоми и да образува дълги въглеродни вериги и пръстени. Без това негово свойство молекулата на ДНК би била невъзможна. Освен това повечето въглеродни молекули са стабилни (не се саморазпадат), но в същото време могат да влизат в нови съединения. Вероятно тази комплексност и гъвкавост на въглерода са предпоставка и възможност за комплексността и гъвкавостта на живота въобще.

В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот.


RASSIM®

Въглеродът може да бъде интерпретиран и като модел на човешкото същество – винаги свързано, отдаващо и приемащо енергия на и от другите и все пак оставащо идентично на самото себе си и запазващо своя специфичен характер. Както въглеродните атоми образуват дълги вериги, така и ние хората се свързваме с околните и изграждаме/участваме в мрежи, кръгове и т.н., които се трансформират, разширяват, свиват или разпадат.


Аксиния Пейчева

И така, тази изложба е посветена на този позабравен от ежедневна употреба елемент или просто на живота в неговите най-различни форми и проявления.
Слав Недев, куратор

В изложбата ще видите:
Аксиния Пейчева – инсталация; Алла Георгиева – живопис; Генади Гатев – живопис; Мария Налбантова -- смесена техника; Моника Найденова -- обекти от стъкло; Павлин Радевски – скулптура; Радослав Мъглов – живопис; RASSIM® -- живопис; Рафаил Георгиев-Рафо – скулптура; Слав Недев – живопис; Стефан Петрунов – живопис

Кураторска изложба на Слав Недев ще се състои в арт депо и галерия „Червената точка“ от 8 до 30 май 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?