Следва

Четиво в четвъртък: "Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда"

Vernacular MashUp! - зложба с намерена фотография на Жан-Мари Дона

Изложбата включва пет фотографски серии от колекцията с намерена фотография на френския артист, колекционер и издател на фотокниги Жан-Мари Донa .

Events преди 4 години


Събирана в продължение на повече от 35 години, тази колекция от над 400 000 изображения покрива един век от историята на фотографията (1880 – 1980). Голяма част от нея е съставена от vernacular изображения – анонимни фотографии, заредени с културен и социален заряд, избрани заради дълбокия човешки смисъл, който носят. Използвайки своя огромен архив, Жан-Мари Дона съставя над двеста тематични серии, като често трансформира сюжета и поставя фотографиите в нов контекст.

„Окото на колекционера е връзката между разпилените фотографии, които иначе биха останали незабелязани. То се вглежда търпеливо и съзира сходства помежду им. Изкуството да събереш близки по смисъл изображения понякога удвоява мистерията и засилва значимостта на серията. Две или три снимки могат да събудят интерес заради случайно съвпадение в темата или подхода на снимане, но серия изображения с различен произход може да ни заинтригува и дори да предизвика сюрреалистично усещане заради внезапно появили се сходства... Умението да събереш, да съпоставиш, да преобърнеш смисъла създава връзки между тези образи и в крайна сметка им придава нов смисъл, без който те биха останали разпръснати, пренебрегнати, неразбрани" споделя Жан-Мари Дона


Blanck е серия оригинални копия от колекцията на Жан-Мари Дона, която поставя под въпрос способността на фотографията да пресъздава реалността. В нея са събрани над 50 хартиени негатива, заснети върху светлочувствителна хартия във формат на пощенска картичка в периода 1920 – 1940 г. Тези ранни „моментни" снимки са далечен предшественик на полароидите.

В поредицата Predator са събрани снимки от различни страни, правени между 20-те и 70-те години на миналия век. Обединява ги един детайл, който ни препраща към често срещан проблем в любителската фотография – сянката на фотографа. Жан-Мари Дона превръща това недоразумение в забавен акцент, като избира само снимки, на които сянката носи шапка с периферия. Ефектът на повторението става тема на серията – един и същи човек заплашително се появява навсякъде, от всеки ъгъл!

В книгата То Heaven са събрани над 150 снимки, правени от Франсоа Габриел, емблематичен уличен фотограф от квартал Монмартр в Париж. Между 20-те и 50-те години на миналия век той превръща в декор стълбите, намиращи се само на няколко метра от неговото студио. Заставайки в подножието им, фотографът кани минувачите да позират за групов портрет. В продължение на 30 години той не променя гледната си точка, нито фотоапарата, с който снима.

Physogs е английска настолна игра, популярна през 30-те и 40-те години на миналия век, част от колекцията на Жан-Мари Дона. Тя е съставена от изображения, позволяващи да се конструира фоторобот.

В колекцията WTF! са събрани над 1000 снимки от цял свят, които Жан-Мари Дона намира в интернет. Те са публикувани в три последователни книги на неговото издателство Innocences: What The Fuck! (2016), What The Mega Fuck! (2017) и What The Super Mega Fuck! (2018).
В социалните мрежи абревиатурата WTF обикновено съпътства снимки, които предизвикват удивление или недоумение. Събрани на едно място, те свидетелстват за налудничавата надпревара в споделянето на все по-шантави изображения и поставят въпроса за дематериализирането на фотографията в началото на 21-ви век.

Изложбата е продължение на тематичния модул "Намерена фотография", в който през 2018 беше показана изложбата "Семейство Стоянови" на Тихомир Стоянов и неговия Imaginary archive.

Съпътстваща програма:
2 май, четвъртък, 20:00 – 23:00,
Vinyl MashUp! – Парти с Жан-Мари Дона и DJ DELightfull
4 май, събота, 17:00,
Тур на изложбата с Жан-Мари Дона
18 май, събота, 20:00,
Европейска нощ на mузеите 2019. Представяне на лимитирано издание на бира от серията Cosmic Debris IPA на Бял Щърк, създадена по повод изложбата Vernacular MashUp!. Дизайнът на етикета е вдъхновен от неговата серия Rorschach.


Vinyl MashUp!

2 май 2019, 19:30 – 23:00 ч.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с парти, на което Жан-Мари Дона ще пуска плочи от своята колекция с ямайска музика заедно с DJ DELightfull.

Това е третото гостуване на Жан-Мари Дона в България. През февруари 2017 г. Той изнася лекция във Френския институт, по покана на платформата за фотокниги ПУК!, а пo-късно взима участие във фестивала Sofia Art Book Fair.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?