Следва

Блейк Лайвли: "Носех Forever 21 и казвах на всички, че е винтидж!"

Наръчник за употреба: Професионалният масаж & всичките му тънкости

Това не е проста работа, касае се за абсолютно експертна намеса, за оздравяване и дълбок релакс, затова да видим по какво се познава добре направеният масаж...

Health преди 4 години

Обикновено се записваме на масаж, когато започне да ни боли тялото, или когато дотолкова сме се скапали, че единственото, което има значение, е да се проснем на нещо, все едно плаж, койка, диван или масажно легло.

В графата екстри се включва приятно отпускащото докосване на чифт силни ръце, плюс добавките от ароматни масла и есенции. Но, какво става в реалността, когато отидем на масаж, вместо приятни отпускащи погалвания, получаваме порция болезнени манипулации. Това означава, че сме попаднали при професионалист.

Избор на масажист
Първото и основно правило при избора на специалист е медицинското му образование (средно специално или висше). Наличието на вдъхновяващ профил на спеца в инстаграм, добри и повечко отзиви от доволни клиенти и сертификат за преминат двуседмичен тренинг е добра витрина. Единственото изключение (ако няма образование) може да бъде солидният опит в медицински заведения, най-добре държавни (поне 5 години). Масажът може не само да лекува, на и да травмира пациента. Въздействието върху организма е достатъчно сериозно, включително върху нервната система, затова и изборът на специалист е на първо място отговорност към собственото здраве. Не бихме взели лекарство, което не е купено от аптека, например, респективно не би следвало да се обърнем към масажист, ако няма медицинско образование.

Второто правило — масажистът, винаги преди началото на сеанса, задава въпроси, свързани със здравето ви. Основни противопоказания: остри заболявания (грип, простуда, различни видове възпаления, активна форма на туберкулоза), заболявания на гръбнака, болести на кръвта, психически разтройства, тромбози. Списъкът не приключва с това, той е доста обширен, затова е и много важно да съобщим за всичките си неразположения и проблеми, дори най-незначителните по личното ни мнение.

Преди, по време и след масажа
Най-добре е масажът да се прави преди или след работно време. Първият вариант е отличен за тонус, за отпускане, за позитивно повлияване на лимфата и метаболизма, а вторият - за успокояване и отпускане. Идеалният вариант е вечер, когато напълно можем да се отпуснем и след няколко часа - заспим. Обикновено сутрин и през деня масажистите използват определени техники, насочени към стимулация и повишаване на тонуса на централната нервна система, а вечер - на отпускащи и урегулиращи енергията въздействия.

Преди масаж е желателно да не приемаме храна, да не нервничим, да се постараем да настроим сетивата си за възприемане. Този подход повишава ефекта от процедурата: можем да се фокусираме върху вътрешните си усещания, да дишаме дълбоко и чрез относителната болка от въздействието да се отпуснем максимално. Физическата активност също е добре да не се планира преди масажа, като изключение се допуска за йога-нидра или друга отпускаща йога-практика.

Най-честата фраза, която се произнася по време на един професионален масажен сеанс е "отпускане". Понякога дори имаме чувството, че специалистът я е записал на диктофон и ни я пуска непрекъснато. Стресът и тревожността са много чести гости на всички ни, не само при спортистите, при които мускулите са много натоварени, което е професионален недостатък. Младите момичета, които се занимават с йога повече от 5 пъти седмично, също страдат от доста напрегнати мускули в областта на гърба и кръста. След масажа е много важно да полежим в асана, 5–10 минути, за да си починат мускулите.

По време на масажа е важно да се вслушваме в себе си, в дишането си,в отклика на тялото, осъзнавайки как отделните въздействия се отразяват на цялостното ни аз. Масажът е преди всичко обмен на енергия и е много важно да се доверим на ръцете на масажиста.

След процедурата не бива да ставаме рязко, важно е да полежим и отдъхнем. В противен случай може да възникне дисбаланс в организма. Това се дължи на мускулна слабост, синкоп или лошо самочувствие. След масажа не е ок да пием кафе, чай или каквото и да е кофеиносъдържащо. Вечерята трябва да е лека, в идеалния случай - зеленчуци на пара или леко запечени.

Ако масажният сеанс е бил проведен грамотно, обикновено се усеща лекота, облекчение и същевременно тонус в тялото. Евентуални слабост, отпадналост, болка, раздразнителност или повишено сърцебиене са знак, че специалистът е подбрал грешна техника за вас. Масажистът има право да практикува само това, което съответства на квалификацията му. Той не би следвало да практикува масаж, ако пациентът има някакви противопоказания. Всеки организъм е индивидуален, затова и всеки клиент при първата си визита следва да попълни анкета за наличието на заболявания, за да може масажистът да прецени възможностите си.

Най-важното - следете как реагира тялото ви на масажа. Твърди се, че дори само докосвайки се до някого, ние вече предаваме съобщение. Следете за позитивизма при тези тактилни съобщения. Защото масажът наистина е обмен на колосално количество енергия, респективно е ефективен само ако напълно се доверявате на човека, който го извършва.В доверието и в полученото от масажната процедура удоволствие се крие успехът на вашето физическо и емоционално здраве.

Нужен ли ни е курс
Често масажистите препоръчват да се провежда поредица от масажи. Счита се, че най-сериозно влияние имат първите три-четири процедури, когато и тялото реагира най-реактивно. Именно при тях са възможни появата на болка и неприятни усещания в мускулите. После мускулите стават по-податливи, отпуснати, активизират се вътрешните процеси в организма и масажът става приятен. Под "курс" тук разбираме повтаряеми процедури - два или три пъти в месеца, или по 5 до 10 сеанса през четири до шест месеца.

Приятен масаж! Блазе ви.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.