Следва

Показаха се: Кейти Холмс и Джейми Фокс за първи път заедно

Профил/Анфас: Гергана Мудова/MUSIZ

Една супер изложба в София и един супер разговор по повод нея, с организатора, разбира се... Гати!   

All About Life преди 4 години



Елегантна, вечно слаба, много деликатна като общуване и с неизмеримо фин усет за изкуство, Гергана Мудова, или както я познаваме отдавнашните хора - Гати, е двигател, основател, смисъл и сила на Фондация Мусиз, която свързваме безрезервно с организацията на великолепни изложби, в частност фотографски /повече за "Майстори на фотографията"-тук!/ 

V.S.: Защо ще ме вземеш за ръка и ще ме заведеш да видя последната изложба от "Майстори на фотографията" - "В нейните ръце" на Вивиан Майер?
Гергана Мудова:
Вивиан Майер е едно от най-важните открития на 21 век в сферата на фотографията. Тя е родена много преди това, но намерена случайно от Джон Малуф, историк, който работи върху книга за историческото наследство на Чикаго. Неговото проучване го отвежда на разпродажба, на която купува кутия със стари, непроявени ленти, с надеждата да попадне на подходящи снимки за илюстрации. Кутия, която тогава е струвала $380 с над 120 000 негатива, днес е оценена на милиони и разкрива невероятната история и творчество на една странна жена с голяма шапка и мъжки обувки.

V.S.: Любимата ти снимка от нея?
Г.М.:
Вивиан Майер е майстор на композицията. Силно повлияна от Анри Картие-Бресон, тя използва много геометрични елементи, като архитект, който гради образи от светлина и сенки. Фотографиите й притежават невероятен емоционален заряд. Тя е детектив, който дебне зад ъгъла и запечатва най-правилния момент. Кадърът, който ми въздейства най-силно, е на двойка влюбени, които спорят, притиснати в стената от собствените си чувства – откраднат момент на любов и гняв.

V.S.: В изречение и половина - защо за първи път чуваме Вивиан Майер?
Г.М.:
Вивиан Майер е определяна като един от най-значимите американски ‘street‘ фотографи на XX век. Историята й е толкова невероятна, колкото и нейните снимки. Работи като детегледачка повече от 40 години, без никой на подозира за таланта й. Ревностно крие личния си живот. Умира през 2009-та, две години след като е открита от Джон Малуф и никога не разбира, че е станала феномен в световната фотография.



V.S.: Личното чувство доколко помага в бизнеса с изкуство?
Г.М.:
Личното чувство те ориентира в коя сфера на изкуството да акцентираш в работата си, но не трябва да замъглява преценката ти когато правиш избор. Трябва да мислиш професионално и да си адекватен на пазара, на публиката, на средата.

V.S.: Какво последно си окачи на стената?
Г.М.:
Правихме проби на рамките за изложбата на Вивиан Майер и окачих едно контактно копие на стената. Седеше страхотно и много ми хареса, но се наложи да го сваля, за да бъде показано в Софийска градска художествена галерия.

V.S.: Какво последно махна от същата тази стена?
Г.М.:
Домът ни съхранява личната ни колекция от творби на съвременно изкуство. Вкъщи осветителните тела, завесите, възглавниците, всичко е произведения. Не махаме нищо, просто сменяме местата им или добавяме нови.

V.S.: Би ли дала съвет за инвестиция в изкуство, ако те попитат? Дай ни!
Г.М.:
Инвестирайте в съвременно изкуство, то е интересно, любопитно като дете и се заиграва с настоящето. Ще намерите много примери, които да изпълнят дома или офиса ви с настроение и красота. В България имаме много адекватни на междунарония пазар творци и трябва да ги подкрепяме.

V.S.: Сутрин в 5 ставали най-успешните хора, ти в колко ставаш?
Г.М.:
В 6:30. Когато имам време спя до 7:30. В най-натоварените периоди успявам да стана в 5:30. Единствено когато трябва да хвана самолет мога да стана в 5. Предполагам, че това ме доближава съвсем малко до успешните хора.

V.S.: Кои са опорните точки на съществуването ти?
Г.М.:
Изкуството е движещата сила за мен. Тя е работата ми, живота ми. Казват, че трябва да работиш хобито си, за да си успешен в това, което правиш. Аз съществувам чрез изкуството. Като майка, детето ми е на първо място, но то също е акт на любовта ми с човек на изкуството.

V,S.: Какво откри напоследък, което не знаеше?
Г.М.:
Осъзнах, че през последните 7 години, в които правя „Майстори на фотографията“ съм станала много по-спокойна пред трудностите и се справям по-бързо с тях. Не губя време да се ядосвам, това ми спестява много.

V.S.: Стилът ти е непроменяем /познаваме се от години/ и много добър, откъде пазаруваш?
Г.М.:
Стилът е вроден, той е огледало на Аз-ът. Съобразявам се с етикета, ежедневните си нужди и работа в начина на обличане. Дрехите трябва да се използват, за да подчертаят или скрият определени наши черти. Характеризирам се с бижутата наНева Балникова, а Сандра Клинчева винаги знае какво ще ми седи най-добре за лятото и се доверявам нейния бранд MORÉ NOIR. Неизбежна класика при костюмите е BOSS.

В моята работа има правило - когато откриваш изложба трябва да си облечен в семпли дрехи в черно, сиво или бяло. Така показваш уважение към автора и неговите произведения, те са акцентът на вечерта, ти само отразяваш. 

V.S.: Една мантра за справяне с нелеките условия, в които живеем /в понятието включваме основно нематериални неща/?
Г.М.:
Моята мантра се нарича цел. Единственият начин да съм удовлетворена от живота е да  работя върху целите си в личен и професионален план. Не категоризирам условията на живот, за мен те са условни и разграничаването им е погрешно. Животът е такъв какъвто го построиш в момента и мястото, на което се намираш. Черпя от наличните възможности и правя каквото трябва да бъде направено, България е място с потенциал за мен.

V.S.: Една друга дума за надежда? Една друга дума за живот?
Г.М.:
Дете.

V.S.: Честит имен ден с часове закъснение! Пожелай ни нещо, вместо обратното, ние ти желаем обичайното - здраве и късмет, и силни мишци, това, което правиш е важно, освен трудно!
Г.:
Казват, че всеки носи товара на името си. Моето е на Св. Георги Победоносец. На 41 години започвам да вярвам в това и имам чувството, че ми дава сила. Желая ви да черпите от силата на имената си и да ги носите достойно.


Изложбата ще продължи до 2 юни в Софийска градска художествена галерия.

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 2 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.