Следва

Дрейф: Изложба на Красимир Терзиев в Софийския университет

ЗА КЪСОТО КИНО С ЛЮБОВ, днес 7 май!

Дом на киното с прожекция на 4 късометражни филма от Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров

Movies & TV преди 4 години

Първите филми били кратки, около минута или дори по-малко. Историите били разказвани с ‘една дума’ и в един кадър. Около 130 години по-късно, много артисти все още разказват накратко, в няколко минути, с няколко кадъра, с край или безкрай.



На 7 май /вторник/ в 20 часа, Дом на киното ще представи четирима режисьори на кратки истории от Майсторския клас на проф.ГеоргиДюлгеров. Филмите говорят на един език, но поразлични теми, а общото е вглеждането в човешкото преживяване -самота, надежда, изгубване, смесени чувства, обида, любов. Представяте ли си как биха изглеждали всички тези чувства, облечени в материални образи, във форма и цвят?

Най-съкровените преживявания на хората са като дъгата, красиви и нетрайни. Но, понякога можеш да ги докоснеш, стига да протегнеш ръка. Ако искаш да бръкнеш с пръст в темата за смъртта, да се поразходиш в безразличието и в края на тази илюзия,да се събудиш по-жив от всякога, гледай филма „XVII“. Гледай го и си помисли. Филмът е дебют за режисьора Ради Стоянов, който подсказва всички теми, за които избягваме да говорим и не признаваме даже пред себе си. Сякаш сюжета се случва върху една невидима линия между светло и тъмно, за да покаже човека отвътре с всичките му абсурдии колебанияна съществуване. Присъствието на Владо Пенев в главната роля,превръща разказа в един втори план на истинския живот, нещо като сюрреалистична игра на съзнанието.„XVII“ спечели първата си награда за най-добър късометражен филм на 17-ти Международен София филм фест „На брега“.

Все, пак, „Извинявайте“, ще сменим темата. Когато един службогонец кихне върху най-хубавия костюм на шефа и не успее да каже дори ‘Извинявайте’, това би могло да се превърне в истинска човешка драма, в която хората са реалните недоразумения. Ние сме пластмасови фигурки върху поточната линия на обществото и за всеки от нас има „готов“смисъл. Ако не следваме предписанията, ще бъдем уволнени от живота. Филмът „Извинявайте“ е по разказ на А. П. Чехов. Режисьорът, Оля Желева,се интересува от актуалното и хората, които извършват правилни неща от грешни подбуди. Гледаш го този филм. Много смешно. А, всъщност е тъжно. Неслучайно филмът беше селектиран на фестивала JamesonShort Film Award2019, част от София Филм Фест. Благодарим и на Валентин Ганев за образа, в койточесто влизаме и самите ние. Като говорим за човещина, хубаво би било да се влюбим. Да се влюбим до смърт. ДА обичаме, все едно никой не ни гледа. И, да се разделим после. Защото така е наистина и така трябва да стане.Няма пълно щастие в живота, нали?

Режисьорът Надежда Христовани провокира по темата. Също, и филмът „Иван“. Защо се разделяме и оставаме ли същите след раздяла? Любовта сама по себе си е филм. „Аз съм във филм“, нали така се казва. Филмът създава една  условна реалност, която носи ужасно силна метафора-човекът е изгубен в капана на собствените си илюзии. Актоьорът Иван Бърнев е Иван, а филмът беше оценен със селекция на JamesonShort Film Award 2019, част от София Филм Фест. Останалото предстои.

„Внезапно и аз усещам вятъра“.
Да, бе... Това е заглавието на четвъртия филм от селекцията на проф. Дюлгеров. Този филм е финна подигравка с времето, самотата и емпатията, като нещо общовалидно. Защото, минало няма-то е отпечатък и в настояще, и в бъдеще. Филмът е разказ за едни хора в старчески дом и техните посетители, спомените. Режисьор е Диана Йорданова, а филмът в никакъв случай не е абстрактен.Напротив, история за теб в бъдеще време. Жената на прозореца е Илка Зафирова. Внезапно и ти искаш да видиш този филм, знам. Как ще се чувстваш и какво ще направиш след това, си е твоя работа. Късометражното кино е абсолютен артефакт и привилегия на съвременната градска култура.Всяка година, Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров в Нов Български Университет, подкрепя млади творци в създаването на кино. Проф. Георги Дюлгерове удостоен със званието “Почетен професор на Нов български университет” за големи постижения в областта на българското игрално кино и особени заслуги в преподаването по филмова режисура.

 

More Movies & TV