Следва

Белослава & Хазарта: Очаквано готина комбинация

Какво да четем: Удоволствията на живота & феминизмът

Петък, с хладната тръпка по китката, защото Май се случи като Октомври, имаме необходимост от мъничко от "скритите удоволствия на живота" и "правата на дамите и борбата им за тях". Доставяме си ги, щом ги искаме - 28 истории в 72 страници...

Books преди 4 години



Темите, заедно или поотделно, са перфектното допълнение на разточителна чаша кафе в утрешната съботна сутрин, или пък към виното,  да се чете Пино Гри, в неделя вечерта, когато стипчивото начало на новата седмица, начело с Понеделник, умело разваля удоволствието на потапянето между редовете на развлекателните четива от Елефант, за които пак си говорим с #bookclub "екскурзовода" ни Надежда>>>

Theodore Zeldin е обявен за един от 40-те души, чиито идеи ще имат значение за новото хилядолетие и за един от водещите британски умове. Наричан новия Балзак, всички негови книги досега са  Бестселъри. Затова ви запознаваме и с последната му книга -"The hidden pleasures of life".



Четиво, което, както се разбира в подзаглавието, дава нов начин да си спомним за миналото и да си представим бъдещето. Как? С 28 въпроса и 28 разказа на 28 различни души, всеки от който дава различни отговори и третира малките потайности на живота. Ще ви разкаже за приключенията на първия Иранец, сдобил се с Американско гражданство и неговите "неволи" из цял свят, за стремежа на Ōshio Heihachirō да се бори с корупцията в Япония и много други. 
Защото Theodore Zeldin иска да се отблагодари на човечеството за това, че е част от него, давайки му нещо ново, нещо, което все още няма, и както самият той казва, всяка глава от тази книга е една улика към намирането му.

Второто четиво е  "Courage Calls to Courage Everywhere" на Jeanette Winterson. 72 страници за правата на дамите и борбата им за тях още от самото начало. Книга, подкрепена от истински събития и исторически факти, която помага да разберем цялото феминистко движение и да го видим, каквото е в същността си. Jeanette Winterson засяга феминзма и борбата за равенство и в предишни свои творби, но ние залагаме на тази, поради точно представените събития, лекотата, с която се чете, и, разбира се, интересната тематика.



Книгата показва колко много е постигнало движението за правата на жените и колко остава, за да има пълно равенство. Разказва за първия акт от 1918-та, дал право на определени жени да гласуват, за Suffragetto и Suffragette, и дава възможност да се запознаем с речта на Emmeline Pankhurst – “Freedom or Death”.



С книгата си Winterson призовава да се разпространи посланието и да се довърши борбата за пълно равенство. А как? Като го говорим, пишем, рисуваме, виждаме и разпространяваме и, най-вече, като позволим куражът да предизвика още кураж, навсякъде, където е необходимо.


А тук си припомнете:
Какво да четем: Париж в книги, не на френски
Какво да четем: Обикновените необикновени жени
Какво да четем: Artx2

Еlephant Bookstore
ул. " Цар Шишман" 31

More Books