Следва

Art act: Финландецът Том и бруталната му гей-естетика

Древни мозайки от Капитолийските музеи в Рим - в НАИМ при БАН

На 15 май от 18:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) се откриват изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България".

Events преди 4 години



Организатори са Италианският културен институт в България, НАИМ – БАН и Капитолийските музеи в Рим. На откриването ще присъстват господин Боил Банов, министър на културата на Р България, Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Р Италия в България, госпожа Луиджинна Педди, директор на Италианския културен институт, господин Христо Попов, директор на НАИМ при БАН и представителите на Капитолийските музеи Надя Аньоли и Серена Гулиелми, куратори на италианската изложба.

„Това събитие е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България и на общите ценности, които нашите страни споделят,“ отбеляза Н.Пр. Стефано Балди и добави: „За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим.“



„С паралелната изложба предлагаме на посетителите на Националния археологически музей възможността да се насладят на едни от най-големите художествени постижения в мозайките през вековете,“ сподели Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

Изложбата "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Наред с подовите мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници.


Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от постерната изложба "Усет за разкош: Римски мозайки от България", която показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в. Те са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха - Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, и в извънградски имения. Част от изложбата е фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора, която представя спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението. Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство.

Изложбите могат да бъдат посетени в НАИМ при БАН от 16 май до 28 юли 2019 г.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.