Следва

Джеф Кунс e най-скъпият жив артист

Валентин Ганев с премиера за гениален двоен агент - изобретател

„ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“ излиза на Камерна сцена в Народния театър на 29 и 30 май, авторът Петър Зеленка идва у нас за премиерата

Movies & TV преди 4 години


Валентин Ганев

Историята на великия изобретател, музикант и двоен агент Лев Теремин ще оживее в Народния театър „Иван Вазов“ в най-новия спектакъл „ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“. Премиерата е на 29 и 30 май на Камерна сцена, а специално за нея у нас ще пристигне и самият автор – чехът Петър Зеленка. Билети могат да се закупят на касите на Народния театър и онлайн оттук.

Постановката на любопитния, напрегнат и трагикомичен спектакъл е дело на Валентин Ганев, който е и част от актьорския екип. Заглавната роля на руският изобретател Лев Теремин е поверена на младия СТЕФАН ДОДУРОВ. Актьорският състав включва ЙОСИФ ШАМЛИ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, СТЕФАН КЪШЕВ, СТЕФАНИЯ КОЛЕВА, ВАНЕСА ЛУ, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, БЛАГОВЕСТ БЛАГОЕВ, РУСИ ЧАНЕВ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ТЕОДОР ЕЛМАЗОВ и ПЛАМЕН ПЕЕВ. Сценография, костюми и видео дизайн – Красимир Вълканов. Музика и музикален педагог – Слав Бистрев. Режисьорът Николай Гундеров асистира на Ганев в поставянето.

Руси Чанев 

„ТЕРЕМИН: музика, любов и шпионаж“
въвлича зрителите в драматизираната документална история на великия изобретател, музикант и двоен агент Лев Теремин и на практика е пиеса с много двойни дъна. “Това, което наистина предизвиква сълзи, е личността на Лев Теремин – жесток човек, неспособен да общува с близките си, крайно несправедлив към тях, нараняващ емоционално както съпругата си, така и приятелите. На финала обаче зрителят си дава сметка защо Теремин е такъв – животът му е същински ад. Той е бил двоен агент и е имал дарбата да прозира отвъд видимото на нещата и събитията“, разказва авторът на пиесата, световноизвестният чешки кино режисьор и драматург Петър Зеленка. “Едно от нещата, за които става въпрос тук, е какво знаем ние за действителните намерения на хората, за техните мотиви. Приемаме за даденост, че всеки изобретател би трябвало да се гордее със своите творения, но защо не допуснем, че той по принуда е изобретявал и мрази работата си. Тук стои въпросът може ли наистина човек да изобретява с примка на шията, възможно ли е да заповядаш на някого да бъде гений. Ето това пита тази пиеса.”

Ванеса Лу 

На сцената зрителите ще видят и чуят, а може и да опитат звука на няколко действащи Тереминвокса. Единият от тях е подарък за екипа от Петър Зеленка. Тереминвокс е безконтактен музикален инструмент, прародител на днешния синтезатор и в по-широк смисъл родоначалник на електронната музика. През 2019 изобретението навършва 100 години и на този символичен юбилей посвещаваме нашето представление.

Постановчикът Валентин Ганев и неговият екип ни обещават много музика и изпълнена с обрати криминално-любовно-шпионско-политическа театрална игра. И също като главния герой на пиесата, Теремин, са готови да сключат сделка с дявола, за да я постигнат.

More Movies & TV