A Woman in A Man's World: Мариан Залцман от PMI

A Woman in A Man's World: Мариан Залцман от PMI

Напук на заплашителното си професионално резюме, Мариан Залцман, старши вицепрезидент на екипа "Глобални комуникации" на Филип Морис, е миниатюрна блондинка, която не започва деня си без да види двата си голдън ретривъра, макар и на снимка, и за която животът е немислим без телефон, четка за зъби и преса за коса...

Мариан е един от петте най-влиятелни трендспотъри в света (лансирайки думата „метросексуален“ – обявена за дума на 2003 година от American Dialect Society), един от най-награждаваните експерти в областта на ПР-а в Северна Америка и е заемала различни позиции в сферата на връзките с обществеността, включително Главен изпълнителен директор на Havas PR North America. Усмихва ни се насреща, насред целия хаос, който представлява Webit - участва в конгреса като посланик на Филип Морис и идеята, стояща зад иновативното бижу IQOS - и в рамките на кратките петнадесетина минути успява да развенчае всяка една от представите, които създават строгия черен костюм, идеално изправените скандинавско руси треси и CV-то, дълго почти колкото "Война и Мир" на Толстой.

V.S.: Вие сте световен лидер по пиар и комуникации, в топ класацията на водещите трендсетъри в света, наложили сте термина "метросексуален", имате редица награди в сферата в САЩ. Колко години и усилия ви отнеха, за да стигнете до това ниво?
Мариан Залцман:
Работя вече около 35 години, мисля. Бих казала, че бях много голяма късметлийка, защото времето, по което се присъединих към бизнеса, бе точно тогава, когато жените вече се приветстваха на работното място. Всеки път, когато бях на "6 месеца" разстояние да получа онова така желано повишение, ме повишаваха по-бързо, защото имаха нужда да поставят жена на сериозна позиция. Стъпих в бизнес света през 1984-та, перфектното време за жена, която желае да направи кариера, но започнаха да ме приемат като "експерт" едва към 91-ва, точно когато се раждаше хип-хопа, а аз бях гост в шоуто на Опра Уинфри - всъщност оттам станах известна и започнаха да валят телефонни обаждания, но се преместих в Европа, където всички ме мислеха за "интернет гуру" и се "прекланяха" пред уменията ми. Не съм направила нищо гениално, просто бях много безстрашна с всичко, което правех, дори това да отида да работя в друга държава върху продукт, който фирмата ми зададе. Работила съм с всичко - от спортно облекло до Levi's и Mastercard. За мен беше въпрос на любопитство и на правилния начин да презентирам себе си. Разбира се, бях и много добър маркетинг специалист.

V.S.: Какво най-важно разбрахте за тези години?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.