Следва

Доналд Тръмп vs HUAWEI: Oфициалното становище!

A Woman in A Man's World: Мариан Залцман от PMI

Напук на заплашителното си професионално резюме, Мариан Залцман, старши вицепрезидент на екипа "Глобални комуникации" на Филип Морис, е миниатюрна блондинка, която не започва деня си без да види двата си голдън ретривъра, макар и на снимка, и за която животът е немислим без телефон, четка за зъби и преса за коса...

Celebrities преди 4 години

Мариан е един от петте най-влиятелни трендспотъри в света (лансирайки думата „метросексуален“ – обявена за дума на 2003 година от American Dialect Society), един от най-награждаваните експерти в областта на ПР-а в Северна Америка и е заемала различни позиции в сферата на връзките с обществеността, включително Главен изпълнителен директор на Havas PR North America. Усмихва ни се насреща, насред целия хаос, който представлява Webit - участва в конгреса като посланик на Филип Морис и идеята, стояща зад иновативното бижу IQOS - и в рамките на кратките петнадесетина минути успява да развенчае всяка една от представите, които създават строгия черен костюм, идеално изправените скандинавско руси треси и CV-то, дълго почти колкото "Война и Мир" на Толстой.

V.S.: Вие сте световен лидер по пиар и комуникации, в топ класацията на водещите трендсетъри в света, наложили сте термина "метросексуален", имате редица награди в сферата в САЩ. Колко години и усилия ви отнеха, за да стигнете до това ниво?
Мариан Залцман:
Работя вече около 35 години, мисля. Бих казала, че бях много голяма късметлийка, защото времето, по което се присъединих към бизнеса, бе точно тогава, когато жените вече се приветстваха на работното място. Всеки път, когато бях на "6 месеца" разстояние да получа онова така желано повишение, ме повишаваха по-бързо, защото имаха нужда да поставят жена на сериозна позиция. Стъпих в бизнес света през 1984-та, перфектното време за жена, която желае да направи кариера, но започнаха да ме приемат като "експерт" едва към 91-ва, точно когато се раждаше хип-хопа, а аз бях гост в шоуто на Опра Уинфри - всъщност оттам станах известна и започнаха да валят телефонни обаждания, но се преместих в Европа, където всички ме мислеха за "интернет гуру" и се "прекланяха" пред уменията ми. Не съм направила нищо гениално, просто бях много безстрашна с всичко, което правех, дори това да отида да работя в друга държава върху продукт, който фирмата ми зададе. Работила съм с всичко - от спортно облекло до Levi's и Mastercard. За мен беше въпрос на любопитство и на правилния начин да презентирам себе си. Разбира се, бях и много добър маркетинг специалист.

V.S.: Какво най-важно разбрахте за тези години?
М. З.:
Нямаш право да се чувстваш удобно. Всичко винаги се променя, а ако не си готов да се промениш с него, или дори преди него, ще изостанеш. Реално погледнато, за света няма значение какво си направил миналата година, дори миналия месец, биваш съден винаги за днешните и утрешните си дела.

V.S.: Ако се върнете в началото, кои отклонения и завои бихте избегнали?
М. З.:
Да, не завърших магистратура, защото бях "алергична" към математиката и числата. Връщайки се назад, определено бих променила това, защото университетът ти дава умения. Реално липсата на тази диплома не ми е попречила да ме одобряват за работни места, но липсата на този опит, ме връща няколко крачки назад.

V.S.: Мислите ли, че университетът ви дава умения? Не прави ли това реалната работа в бизнес среда?
М. З.:
Аз не идвам от заможно семейство и имам съвсем обикновен произход. Университетът ми даде онова лустро, присъщо на някого, който е израснал заможно. Разбира се, че всичко можех да науча сама от книгите в библиотеката, но никога нямаше да успея да просперирам по този начин, ако не бях придобила уменията, които университетът ми даде, за да се превърна от обикновеното момиче от предградията в професионалист на високи нива.

V.S.: Как решихте да смените посоката в кариерния си път - от президент на световна пиар агенция до вицепрезидент в една от водещите тютюневи компании - лидер в трансформацията към бъдеще без дим? Какво ви накара да вземете това решение?
М. З.:
Не мисля, че това е толкова голяма промяна, колкото всички тук си мислите. В крайна сметка аз продължавам да работя в сферата на PR-а и комуникациите - просто в голяма глобална компания. За мен не беше толкова трудно решение, въпреки че нямах представа с какво се заемам, захващайки се с тютюневи изделия - цифрите, бюджетът, рискът, всичко е в много по-огромни обеми.

V.S.: А кое е най-важното нещо, което направихте за Филип Морис досега?
М. З.:
Дори не бях се замисляла колко хората мразят тютюневи изделия. За първите си десет месеца работа в компанията всяка кампания ми се струваше чудесна, но всъщност хората, а и институциите не я възприемаха като такава. Мисля, че направих няколко много дръзки неща, дори неосъзнавайки колко дръзки, но глупостта ми ме докара до сериозно дълъг път. Колкото повече работя в компанията, толкова повече имам доверие в това, че ще успеем, въпреки неодобрението и постоянните забрани.

V.S.: Три неща, без които никак не можете?
М. З.:
iPhone, електрическа четка за зъби и преса за коса, защото косата ми е наистина необуздана и буквално не мога да изляза от вкъщи сутрин, ако не я изправя.

V.S.: И няколко, които бихте изхвърлили от обкръжението и мислите си веднага?
М. З.:
Това, че нямам време за себе си. Определено имам нужда да съм сама със себе си. Оцелях след мозъчен тумор, така че вече не мога да асимилирам нищо, когато повече от двама човека ми говорят, въпреки че преди можех да правя по пет неща едновременно. Имам нужда от книга или печатно издание, в което да избягам от реалния свят.

V.S.: Какво е най-хубавото на това да си жена?
М. З.:
Вероятно това, че хората имат много по-малко очаквания към теб, отколкото към мъжете. Ние, като жени, сме в страхотна позиция да изненадаме всички професионално и лично, защото често биваме подценявани, което определено е в наш плюс.

V.S.: А да си бизнесжена?
М. З.:
Да може да се грижиш финансово за семейството си, независимо от съпруга си. Тоест да не се чувстваш зависима от неговия доход, а да си с ясното съзнание и самочувствие, че като бизнесжена, която работи непрестанно, можеш да направиш всичките си близки щастливи, печелейки повече от достатъчно.

V.S.: Една черта на съвременното общество, която има нужда от спешна корекция?
М. З.:
Агресията и гневът! Силно вярвам, че всеки човек трябва да бъде уважаван за решенията и изборите си, а не мразен заради тях.

V.S.: Какво предизвиква усмивката ви сутрин?
М. З.:
Имам два голдън ретрийвъра и карам съпруга ми да ми изпраща тяхно видео всяка сутрин. Идеята за това, че тези две кучета имат зелена ливада, по която тичат, и не трябва да се справят с нищо друго, ме прави изключително щастлива. Дори не мога да обясня защо, но това е пълната свобода.

V.S.: Правилата на вашия стил?
М. З.:
Въпреки че заемам такава висока позиция, съм абсолютно непроменена. Останах си толкова стъпила на земята и комуникативна, колкото когато бях тийнейджърка, да кажем. Не оставям позицията или заплатата ми да ме определят като човек, което е много важно, тъй като много хора се променят благодарение на тези две или заради друга причина, но аз не се и се гордея с това. Промених се само и единствено интелектуално и практически. Важно е никога да не забравяме кои сме и откъде сме тръгнали!

V.S.: В какво вярвате най-силно?
М. З.:
В свободната воля, затова работя и в тютюнева компания. За мен хората трябва да имат правото да правят избор, каквито и да било избори, стига да не нараняват някого. Вярвам, че ако тази вечер искате да изядете кутия със сладки - трябва да го направите, без да се притеснявате за диетата, за въглехидратите, за килцата и всякакви подобни. Това е свободната ви воля! Хората трябва да могат да правят избори, но и да могат да поемат отговорност за тях , както и да могат да живеят с последствията от тях.

V.S.: Разкажете ни за глобалната си кампания UnSmoke? Какво представлява?
М. З.:
Ако не пушиш, не започвай да пушиш. Ако пушиш - спри, а ако не можеш, то смени с нещо по-добро. Кампанията на PMI има за цел да създаде по-добро и по-устойчиво бъдеще.

V.S.: А вие пушач ли сте?
М. З.:
Не, никога дори не съм пробвала цигара, но това по абсолютно никакъв начин не пречи на работата ми, а колегите ми дори казват, че не ми и трябва да опитвам нито вкуса, нито движението на този навик.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 8 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.