Следва

През погледа на Voin de Voin: La Biennale di Venezia 2019

Какво да четем: Двете крайности

Сблсъкваме се челно с буквички, нанизани в пространни изречения, които ни убеждават в двете категорично разграничващи се твърдения: "много хубаво не е на хубаво" и "много лошо не е на лошо". 

Books преди 4 години

Привлякохме вниманието ви, нали? Сега оставяме на #bookclub "екскурзовода" ни - Надежда от Елефант, да обясни подробно какво имаме предвид, защото новите ни литературни находки определено не са за изпускане>>>



Първата книга, с която ще ви запознаем е "The Antidote" на Oliver Burkeman. Заглавие от self-help секцията, което обаче не се определя като такова. Както става ясно и от подзаглавието ѝ, за да я оцените, трябва да сте хора, които търсят щастие, но въпреки това не понасят позитивното мислене. Ако тази книга ни учи на нещо, а тя ни (даже на много!), то е, че постоянният стремеж към щастие всъщност ни прави доста тъжни.



Burkeman
ни споделя, че животът и несигурността са двете страни на едно равенство и че всички наши грижи идват от стремежа да се вкопчим в сигурността. Кара ни да се замислим над факта, че не самите събития определят емоциите, които изпитваме, а мислите, които влагаме в тях.



Спираме /вече/ да ви споделяме потайните мъдрости на "The Antidote", защото, както става ясно от книгата, никога нищо не е такова, каквото очакваме да бъде, а пък когато очакваме прекалено много, резултатът никога не е задоволяващ.

Медиите са основен източник на информация в живота - лесно получаваме данни за всичко, което ни заобикаля, но какво ще си помислите, ако ви кажем, че тази информация е грешно интерпретирана. Това води и до второто ни предложение за тази седмица, а именно"Factfulness" на Hans, Ola и Anna Rosling – книга, която ни показва защо грешим за света и защо нещата винаги са по-добри, отколкото изглеждат.



Sunday Times bestseller-ът ни кара да се замислим за различните видове инстинкти (10 на брой) при осмисляне и обрабтване на информацията, която получаваме чрез медийните канали, доказвайки, че въпреки негативния нюанс в заглавията, светът върви към по-добро. Чудите се как? Ще се подкрепим с пример от книгата, даден още в първа глава:

"Броят на умиращи деца в Саудитска Арабия е 35, което означава, че 35 деца годишно умират преди петия си рожен ден, но това означава и че от 1000 деца, 965 имат нормални условия на живот и семейства, които да им осигурят защита от всички потенциални заплахи, които да доведат до попадането им в "траурната" статистика."



Това е един от 10-те примера, доказващи защо грешим за света - уверяваме ви, че останалите 9 са не по-малко интересни. "Factfulness" определено е четиво, с което всеки трябва да се запознае в настоящите времена на масова (дез)информираност, а ако това не е достатъчно убедително - е, Бил Гейтс е дал оценка на тази книга 5 от 5, както и ние.


А тук си припомнете:
Какво да четем: Удоволствията на живота & феминизмът
Какво да четем: Париж в книги, не на френски
Какво да четем: Обикновените необикновени жени
Какво да четем: Artx2

Еlephant Bookstore
ул. " Цар Шишман" 31

More from View Sofia

Четиво в четвъртък: "Соцгурме" от Албена Шкодрова

Books преди 9 години

Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях. Тя обединява в цялостен разказ очаквани и неочаквани теми: политиката за моделиране на модерната жена, куриоза с българския марципан, готварските книги от периода...

Четиво в четвъртък: 12 години без Селинджър, четем "Устата ми хубава, очите ми зелени"

Books преди 2 години

Възхитителна част от гения на американската литература се "ражда" в душата на този човек, роден на 1 януари 1919 г., починал днес преди 12 години. Спомняме си Селинджър, който ни е карал да треперим с книга в ръка стотици пъти, с "Устата ми хубава, очите ми зелени", дори очите й всъщност да са "сини като мидена черупка, дявол да ги вземе!" 

С аромат на книга: "Писъци от Бейоглу" от Мурат Тунджел

Books преди 9 години

“Опознах “Бейоглу” след няколко вечери, прекарани в компанията на приятеля ми журналиста Серкан Караджък. Признавам, че може би магията на квартала остава скрита за жителите му, притиснати от сивотата на ежедневието...

More Books