Следва

Неизвестни предсказания на Ванга излизат...

Австралийката Ида София в София: WE WOULD SIT TOGETHER

The earth without art is just "Eh"

People of art преди 4 години

Ида София е млад съвременен артист, идващ от Северна Австралия. Чрез собствените си, но и всеобщи преживявания, творбите на Ида София се фокусират върху скръбта като процес. Произведенията се занимават с ритуалното отделяне от "заминаването"  и "пътуването"  в живота.



Срещаме се с Ида в галерия Æther в центъра на София  по повод настоящтата й изложба "WE WOULD SIT TOGETHER " и " DEPARTED DIALOGUES" 

Скулптурите в проекта "WE WOULD SIT TOGETHER " стоят като натюрморт Memento Mori, изпълняващ ролята на трапезария. Работата на Ида ни свързва с познат спомен за седнали на маса хора, на път да споделят храната си, например. При последващ, по-внимателен поглед над инсталацията, се откроява липсата на маса, столове - има само силует от миналото, оформен от тъкани и материи. Останал да виси като отминал миг от нечия вечност.


В продължение на този проект,  в друго подземно пространство на галерията, Ида София разглежда следващата фаза от пътуването на "заминаващите" с проекта си "DEPARTED DIALOGUES". Съществува ли диалог там горе? Как звучи? Може ли да ни чуят?



Ида, изпълнена с копнеж,  живот и вдъхновение, ни разказва >>>


V.S.: Искаме да знаем повече за работата ти, концепцията, процеса? Кое беше най-трудното при изграждането й?
И.С.:
Kонцепцията се основава на свързването на аудиторията с целта и процеса на скърбене. Интересувам се от изследването на нюансираните емоции, преживeни в траур. Загубих баща си и с тази работа успях да се излекувам, но и да отворя врата за другите, които се сблъскват със същото и се оглеждат в моята работа. Отне ми около 6 месеца да развия изложбата. Както и 8 месеца разговори с българския артист Voin de Voin преди самото й откриване в галерия Æther. Процесът бе едновременно емоционален, но и изпълнен с предизивикателства, работейски с материали като гипс. Сътрудничех си със звукорежисьора Джоузеф Джеймс Франсис, който също така е и мой годеник. С него записахме приблизително 38 уникални звука, за да извлечем резонанса на енергията за работата на "DEPARTED DIALOGUES". 

Най-трудното в  процеса на изграждане беше да се получи правилната формула за скулптурите (WE WOULD SIT TOGETHER), но се почувствах толкова възнаграждаващо и облекчаващо, когато я разбрах и когато се постигна този сюрреалистичен ефект. Отне много тестове, но с всеки провал научих нещо ценно.



V.S.: Как започна да се занимаваш със съвременно изкуство?  Какво те провокира?
И.Д.:
Занимавам се с изкуство откакто се помня, но професионално от 2015 година. През ранните ми тийнейджърски години виждах модата като средство за проява на креативност - тогава започнах блог (www.themoonandthemirror.com), чиято цел беше да разпространи това послание. През това време се научих да снимам и в следсвие на съзряването ми като човек и артист, желанието да развия и разширя творческото си поле и персонални топици, ме разви като мултимедиен съвременен артист.

V.S.: Идеята ти е да провокираш хората, или? Какъв е твоят начин?
И.Д.:
Моята цел е да адресирам емоциите в рамките на човешкия опит. Надявам се да правя това по начин, който приканва и провокира мисли и действия. Опитът ми със скръбта не е само мой, много хора са загубили обични за тях хора. Целта ми е чрез изкуството да създам творба, която да улесни "излекуването" и да насърчи и създаде положителна рефлекция с времето, разбира се, (във времето) на нещо толкова лично и сърцераздирателно.

V.S.: Понякога отнема много смелост да рисуваш, създаваш изкуство и изразяваш себе си. Как се чувстваш, споделяйки нещо толкова лично и дълбоко като скръбта?
И.Д.:
Уязвима. Но също така чувствам, че трябва да изразя това, което изпитвам.

V.S.: Каква беше първата ти творба, спомняш ли си?
И.Д.:
Не си спомням първата си творба, но си спомням как си правех четки за рисуване от пера, листа и клонки, с които да рисувам, използвайки туш. Движението на четките създаваше индивидуален, спонтанен почерк и стил на рисунките.

V.S.: Завършила си в The Centre for Creative Photography в Австралия. Като артист, какво мислиш, че научи най-много там?
И.С.:
Научих, че концепцията е всичко. Научих, че ако можеш да овладееш светлината, можеш да манипулираш атмосферата и настроението на работата си. Тези уроци нося със себе си. За "DEPARTED DIALOGUES" инсталирах специална осветителна площадка, именно поради тази причина, а за проекта "WE WOULD SIT TOGETHER", използвах светлината от свещи и естествена светлина с цел да контролирам атмосферата и настроението в галерията.

V.S.: Какви са най-важните неща, които един хубдожник трябва да притежава, според теб?
И.С.:
Fujifilm Instax camera, тетрадка и черен молив. Тези три неща винаги, винаги са в моята чанта. Документирам всичко и пиша всекидневно.

V.S.: Какво спомага за креативния процес?
И.С.:
Времето. Твърде често, ако прекарам много време в телефона си или в други разсейващи неща, мислите ми не текат гладко. Да бъдеш в настоящето и да си позволиш да мислиш спокойно, а след това да развиеш идеи около мислите си, е най-ценният елемент в моя творчески процес.



V.S.: Къде мечтаеш да отидеш и какво да видиш?
И.С.:
Meчтата ми е да посетя Кумано Кодо в Япония. Обичам да съм сред природата за дълги периоди от време и имам специална любовна връзка с Япония - духовността й по конкретно - от много години насам.

V.S.: Какво е впечатлението ти за българската публика и българското изкуство като цяло?
И.С.:
София е едно вълнуващо място. Посетих България за първи път миналата година като резидънт артист на World of Co в София. Впечатлението ми за българския народ е, че излъчва огормна топлина, богата култура и история. Посетих много изложби и експозиции, на които се запознах с невероятни български творци. Мисля, че работата, която създават има особена енергия. Тя е нова, вълнуваща, провокираща мисълта, със силна концепция и идея.

V.S.: Кога разбираш, че си готова?
И.С.:
За мен работата е готова, когато спра да мисля за нея. Още преди да я създам. Тя е толкова ярка и ясна в съзнанието ми, че я чувствам готова и завършена.

V.S.: Твоите топ 5 артиста за следене?
И.С.:
 Marina Abramovic
Rachel Kneebone
Martin Penev
Sally Smart
Ruby Chew

V.S.: Подари ни песен за довиждане.
24K by Biig Piig. Любим артист, който слушам в студиото.



 Уловихме талантливата и чаровна Ида София, благодарение на Huawei p30 pro

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра