Следва

Модерните фасади могат да се моделират

Кой и какъв е Дънкън Лорънс освен победител в Евровизия 2019?

44 години след последната победа за Холандия на музикалния конкурс, Дънкън Лорънс донесе дългоочаквана и желана победа на страната си.

Celebrities преди 4 години

Finale grande-то на Евровизия 2019-та се проведе в Тел Авив, Израел, в навечерието на 19-ти май, а свои кандидат-победители излъчиха общо 26 нации. Още преди да бъдат обявени резултатите, холандският представител успя да се превърне в един от категоричните фаворити за спечелване на титлата на 64-тата поредна церемония. Дънкън Лорънс и песента му Arcade бяха поставени на челна позиция и в прогнозите на букмейкърите, но кой всъщност е той и какво знаем за него?

Кой е Дънкън Лорънс?
Дънкън Лорънс, също познат като Duncan de Moor, е 25-годишен холандски музикален изпълнител. Сцената далеч не му е чужда или непозната - младокът печели слава и прави името си познато на широката публика, проправяйки си път до полуфинала на петия сезон на The Voice of Holland (Гласът на Холандия) през 2014-та под менторството на Isle de Lange.

Лорънс пише и пее, а професионалният му път бележи началото си преди Гласът - в Рок Академията в Тилбург. Като тийнейджър холандецът участва в няколко училищни банди, една от които собствената му такава, The Slick and Suited. Формирана през 2013-та (по това време Дънкън е на 18), групата печели правото да участва на Eurosonic Noorderslag, представляващ ежегоден четиридневен музикален шоукейс фестивал + конференция в Грьонинген. През 2017-та се дипломира от Рок Академията и заедно с Jihad Rahmouni пише Closer за K-pop дуото TVXQ, включена в студийния им албум New Chapter #1: The Chance of Love.

44 години от последната победа на музикалното състезание за Холандия - как?
Както вече споменахме, тежкият вот на букмейкърите бе даден именно на холандеца - песента му Arcade достигна 8 милиона гледания в YouTube още дори преди полуфинала, а и явно им е изглеждал надежден - все пак си трябва нюх за тази работа. Заложно-обложните къщи не са единствените, заложили на Дънкън - говорител за Coral изказва предположенията си в жива връзка по време на изпълненията: "Холандците ще спечелят!" Е, дано е заложил! "Очаква се да блеснат на полуфинала. Най-горещите фаворити за победата са", продължава журналистът.

В кратко интервю, приличащо повече на разпит, отколкото на разговор, Дънкън казва: "Да! Да! Боже мой! Това е за големите мечти и големите мечтатели! За музиката на първо място!" Лорънс спечели Евровизия 2019 с 492 точки, присъдени му от 41 национални журиращи и, разбира се, подкрепен от вота на публиката. Журито му даде 231 точки, а публиката - 261, правейки го победител над италианеца Махмуд с 27 точки преднина и 123 пред Русия.

По сведения на собствения му инстаграм профил от октомври 2018-та, Лорънс е бисексуален "от няколко години насам". На пресконференция малко преди полуфинала на конкурса, Лорънс потвърждава позицията за сексуалността си: "Аз съм повече от артист, аз съм човек, живо същество, бисексуален съм, музикант съм, заставам зад каузите си. Горд съм, че имам възможността да показвам какъв съм, кой съм."

Дори и фаворитът ви да не е спечелил, искрената радост и чистата гордост, изписани на лицето на холандеца при обявяването на победата му, бяха достатъчно удовлетворителни. Обръщайки се назад към историята на състезанието, се оказва, че са минали цели 44 години от последната победа на Холандия на Евровизия с изпълнението на Teach-In, Ding-a-dong (1975). Голяма победа! Не може да се каже същото за британския състезател, който завърши на дъното на класацията, а му възлагаха такива надежди! Ауч.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 3 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.