Следва

Lunchtime shopping: Теория на феминизма

Fashion Starter: от А до Я на бялата тениска

iconic...

All fashion преди 4 години

От мъжкото бельо до основен елемент за всеки гардероб - бялата тениска е иконичен дизайн, чийто пиедестал в модната среда остава непокътнат и до днес, но как всъщност започва всичко?

През Средновековието аналогът на съвременната тениска се шие от памук или лен и се носи задължително под облеклото. Първоначално дизайнът е парче от Т-образна материя (оттук и английското тишърт), чиито дълги краища се фиксират между краката.

Развитието на тъкачната индустрия през XIX век, обаче, допринася за това тениските да започнат да се шия от трико и вълна и да бъдат произвеждани в големи количества. През втората половина на века сред британските моряци особено популярни стават белите фланелеви тениски, които те носят под дебелата си вълнена униформа, за да не настинат. Така, до края на века британският кралски флот официално разрешава на войниците си да носят бельо, докато работят на кораби. Скоро обикновени мъже от работническата класа взимат пример от тях - и с течение на времето започват да възприемат тениската като самостоятелно облекло.

Бумът с тишъртите се случва през първите десетилетия на 20-ти век, а през 1901 г. PH Hanes Knitting Company започва масово производство на мъжко бельо, а по-късно към тях се присъединяват други текстилни гиганти като Fruit of the Loom и Sears, Roebuck and Company, които също започват мащабна маркетингова кампания.

"Можеш да носиш тениска под дрехите си или вместо тях", гласят тогавашните рекламни лозунги, които подбуждат мъжете да се опитат да облекат семплото облекло по време на спорт или дори в свободно време. Още тогава и момичетата започват да изпробват тенденцията, но появата им в тениска се смята за абсолютно неприемлива, така че само най-смелите си позволяват подобен модерен експеримент.

До началото на Втората световна война американската армия и флот вече съвсем официално снабдяват бойците си с бели тениски с къси ръкави. Многобройни портрети на войници, облечени в памучна "броня", допринасят за това една проста тениска да се превърне в символ на героичната мъжественост. Поп културата не остава по-назад и моментално придобива романтични образи на момчета в бели тишърти - Марлон Брандо в “Savage” или пък Джеймс Дийн в “Rebel Without a Cause”. В крайна сметка, бялата тениска най-сетне губи статута си на бельо, но така и не успява да стане универсално облекло - нещо, за което ще й трябват още 60 години.

В дамския гардероб "Нейно Величесто" навлиза масово през 70-те години, тъй като белият тишърт върху жена се смята за твърде секси и дори провокира скандали. Сериозно публично възмущение си навлече актрисата Жаклин Бисет, която през 1977-ма се появи във филма "Бездната" само по мокър бял тишърт през който, за ужас на всички тогава, прозираха зърната й.

Следват 90-те и годините когато тениската се превръща в истински култ, а дизайнери като Yves Saint Laurent, Christian Dior, Chanel, Lacoste, Calvin Klein, Ralph Lauren, Giorgio Armani и Helmut Lang започват масово да използват модния елемент в колекциите си. Тишъртът става и запазена марка на знаменитостите от онова време: Мадона се появява с него на сцена, Брук Шийлдс по премиери, а Кейт Мос и бялата й тениска се разхождат гордо до Джони Деп.

Замисляйки се, забавно е как невзрачното долно бельо изминава толкова дълъг път, за да се превърне в иконичен дизайн от подиума и да обсеби дрешниците ни, нали?

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.