Следва

Четвърто издание на ФОТОМАРАТОН в София

Egglicious: 5-те скрити ползи на яйцата

healthy living...

Health преди 4 години

Яйцата са отдавнашен обект на негативна критика: в упрек на старозаветния продукт са както мастните му компоненти и холестерола в състава на белтъка, така и хормоните, съдържащи се в неоплодените кокоши яйца. Няма да яхваме вълната на слуховете, а ще преведем реални факти в полза на това всички да знаем какво, в края на краищата, ядем.

Яйчените продукти са ценен източник на полезни елементи, необходими за гладкото функциониране на човешкия организъм. Ако погледнем цифрите, само едно яйце, сварено добре, съдържа (в процент от препоръчителния прием на ден за всяко отделно вещество):

Витамин А: 6%;
Фолиева киселина: 5%;
Витамин B5: 7%;
Витамин B12: 9%;
Фосфор: 9%;
Селен: 22%;

Яйцата съдържат още прилично количество витамини D, E, K, B6, както и калций и цинк. И 77 калории, 6 грама протеини и 5 грама здравословни мазнини.

Как би реагирал организмът ни, ако на ден му доставяме не едно, а, да речем, три яйца? Следват най-интересните следствия от това антидиетично предложение?



Нивото на холестерола HDL (или "добрият холестерин") се вдига

Факт: яйцата са абсолютен "склад" за холестерола, към който добавяме знака плюс. Този тип холестерол (в състава на липопротеините с висока плътност, или HDL - high-density lipoproteins) помага на организма ни да транспортира холестерина от различните части на тялото в черния дроб. Там става сложната реакция по ликвидация на същия този "вредоносен" холестерол, заради който някои диетолози толкова не харесват яйцата. Така че, възстановявайки статута им на нещо полезно, заключаваме: редовната употреба на три яйца на ден ще повиши нивото на липопротеините в организма ви, което ще неутрализира в голяма степен действието на "лошия" холестерол.

В този ред на мисли, повишеното ниво на липопротеини с висока плътност значително намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Три яйца едва ли ще сторят магия с тялото и здравето ви, но определено ще послужат за първокласна профилактика.

Идеалният продукт за силни и здрави мускули
Средно голямо яйце съдържа всичко на всичко 72 калории, повечето от които във вид на протеин. Той е и основният строител и възстановител на клетките на мускулната тъкан на човека, без която би било трудно не само да спортуваме, но и да си местим телата в пространството въобще. За активно занимаващите се с фитнес, потреблението на три яйца на ден може да се окаже "златното" правило (напълно оправдано).

Костите ви ще ви кажат голямо "благодаря"
По-рано се е смятало от медицинска гледна точка, че животинският белтък оказва негативно въздействие върху здравето на костната система. Последните научни открития обаче опровергават твърдението: оказва се, че достатъчното ниво на потребление на протеин позитивно въздейства на плътността на костите. За което има и логично обяснение: животинският белтък прекрасно поглъща и съхранява калция, който, както всички знаем, е на челна позиция сред топ-елементите за силни кости.

Ефективна профилактика на зрението
В състава на яйцата влизат такива антиоксиданти, като лутеин и зеаксантин, които (и това е научно доказано) позитивно влияят на здравето на очите. Тези активни антиоксиданти се събират в очната ябълка и предотвратяват много дегенеративни процеси, които могат да увредят зрителния ни апарат.

И най-готиното: ще започнете да се храните по-малко
Действително, яйцата, благодарение високото съдържание на протеин, помагат за бързото насищане и обират вероятността да усещате редовни позиви на глад през деня. Сварете яйцето твърдо, изберете сочен плод и ги добавете заедно към овесените си ядки: след такава полезна и сита трапеза ще забравите да ядете поне до следващото основно хранене.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.