Следва

Дневните красавици на Alberta Ferretti

Mario Valentino & Valentino: Къде е разликата и кой е Марио?

same but not the same...

All fashion преди 4 години



Mario Valentino

Модна компания
Създател: Марио Валентино
Дата на създаване: 1952, Неапол, Италия

Valentino
Модна компания
Създател: Валентино
Дата на създаване: 1960, Рим, Италия


 
"Свързан ли е Марио Валентино с Валентино?", "Дали Valentino от Mario Valentino е луксозна марка?":  Истината е, че приликите са много, разликите още повече. Затова преди да купите онази разкошна черна чанта с надпис Valentino, която с огромно намалениe струва едва 175 лева, се зачетете в редовете по-долу, за да разберете всъщност, че купувате другото Valentino.

Марио Валентино, моден дизайнер и производител, широко известен с изработката на кожени изделия, умира на 64-годишна възраст през 1991-ва година в дома си в Неапол. Г-н Валентино, който по никакъв начин не е свързан с Валентино, дизайнерът на кутюр рокли, дълги години ръководи семеен бизнес, Mario Valentino International, който е придобил измеренията на мултинационално предприятие, с дузина магазини в Италия, както и бутици в Париж, Хонконг и Сингапур, а и не само.

Ветеран в дизайна на обувки, Валентино започва да произвежда кожени облекла през 1968-ма. В рамките на няколко години колекциите му получават международно внимание и са описани като "едно от чудесата от света на модата". Първият му голям успех е кораловият плосък сандал, появяващ се на модно ревю в Рим през 1954 година. Следва изграждане на фешън репутация с леки, луксозни мокасини в меки цветове и отварянето на собствен бутик за обувки на 57-ма улица в Ню Йорк. Докато обувките все още съставляват 80% от продукцията на Валентино, концернът произвежда и дамско, и мъжко облекло, чанти и дори аромат. Базирана в Неапол, модната група се управлява от г-н Валентино с голяма помощ от семейството му: съпругата Бианка, която ръководи женското облекло; дъщерята Фортуна, която оглавява проектното звено на компанията; двамата синове, Джани, който ръководи мъжкото облекло, и Енцо, който управлява финансите на бизнеса. А историята му по-разширено, е както следва>>>

Неапол, Италия 1952 г. Марио Валентино отваря първото си ателие, оттогава и седалище на компанията, която се превръща в световен лидер в производството на кожени изделия и култово име, създавайки обувки, аксесоари и висша мода.

Историята на марката Valentino, да не се бърка с Valentino Garavani, датира от началото на миналия век, по времето на цар Умберто II Савойски, когато бащата на Марио, Винченцо, вече е доста известен в и около Неапол. Най-отбраните кожи, експертната изработка и абсолютната грижа и внимание към детайлите на Винченцо, разбира се, не остават незабелязани нито от кралското семейство, нито от местните аристократи и дори от международни знаменитости.

В крайна сметка годините на изкусен занаят с изключителна елегантност и качество преминават под крилото на младия, но гениален на Марио Валентино, син на Винченцо, който сбъдва предприемаческа си мечта и открива семейна работилница. "Креативно скривалище", в което има свободата да създава оригинални дизайни и да бъде авангарден до доказване на противното. Марио, с наученото от родителя си, започва да твори изключително смело - ярко розови високи токчета, зашеметяващи стилето обувки с и фин женствен детайл. Момчето използва цвета по гениален начин, а рязаната му кройка няма равна.

По това време от ателието Mario Valentino излизат по едва двадесет чифта обувки на ден - почти „направени по мярка“, еднократни дизайни, практически уникални по рода си, например митичният плосък сандал, на светлинни години от тона на тогавашното време, но поразително модерен за бъдещия вкус.


Така през далечната 1954г. един обикновен плосък сандал с най-изящна украса от коралово цвете и две фини нишки от мъниста в същия нюанс се превръща в абсолютната задължителност - повече дори от обувки - своеобразно огледало на времето, покорило и създало история.

За първи път видян по време на седмицата на alta модата в Рим, този прост сандал очарова и омагьосва всички - от критиците до купувачите и пресата. Иконичният чепик дори все още е изложен в музея „Bally“ в Schonenwerd, Швейцария редом до обувките, носени от кралица Елизабет II в деня на кралската й сватба.


Модерната стойност на тази обувка печели на Марио първи материал, посветен на работата му във френския Vogue и проправя път за договор с I. Miller New York studio - единствената компания в Америка, която по това време внася и разпространява луксозни обувки и кожени стоки в Съединените щати.

Марио Валентино, огромен покровител на изкуството, има собствено, дълбоко и страстно схващане за унисон и елегантност на дизайните, като се вдъхновява от имена като Анди Уорхол, Джой Помодоро, Робърт Раушенберг, все художници и графици, чиито ранни творби дават старт на Pop Art движението по света. Неаполитанското му сърце, каквото и да прави, където и да ходи, винаги остава твърдо в малкото му работно място в квартал Sanità, където все още може да се усети същността на този добър вкус и елегантност, характерни за културата на град Партенопе.

През 1966 година, след кратко странстване в Америка, Марио се завръща в Неапол, концентрирайки се в създаването на чанти и аксесоари - ежедневни, вечерни, а понякога и малко спортни, но не се отказва от скъпоценните телешки, овчи и други кожи, а също и от прекрасните цветове, пачуърк и оригинални модели.

През седемдесетте години сътрудничеството с дизайнерите от калибъра на Карл Лагерфелд, Джорджо Армани, Джани Версаче и Клод Монтана, карат Марио Валентино да разпростре работата си и върху облекла, които съвсем спокойно можем да опишем като истински моден авангард. Кожени якета, тренчове, поли и рокли стават част от неаполитанската семейна марка, която се определя с отличително превъзходство.

През тези години най-известните топ модели на онова време свидетелстват и допринасят за успеха на модната къща. Верушка и Пат Кливланд, заснемат запомнящи се рекламни кампании, дело на фотографските гении на Робърт Мейпълторп, Ричард Аведон, Тиен, Оливиеро Тоскани и Хелмут Нютън, обединявайки философията на Марио Валентино за изкуството и дизайна като едно цяло.


Готов и нетърпелив за нови преживявания, през март 1979 година Марио Валентино записва дебютното си участие в първата Седмица на модата в Милано, показвайки собствена колекция. Благодарение на традицията на занаятчийството и технологичните му иновации, кожите и дизайните изглеждат безупречни, а тяхната лекота, мекота, гъвкавост и комфорт, дело на изключително способен и специализиран италиански екип от професионалисти, удивляват публиката.

Следват години на грандиозен успех, както и клиенти от ранга на Фарах Диба, императрица на паунския престол и съпруга на последния монарх на Иран, Жаклин Кенеди Онасис, първата дама на Съединените щати, Консуело Креспи, италианска графиня и влиятелен моден редактор на Vogue, Мария Калас, дивата на операта, носителката на "Оскар" Елизабет Тейлър, Катрин Деньов, близначките Кеслер, международни кабаре певци на 60-те, италианската актриса Моника Вити, певицата Орнела Ванони, Марчело Мастрояни и още много.

През 80-те години “Maison Valentino” се разширява в цяла Европа, Северна Америка, Япония и е лидер в Азия, благодарение на откриването на луксозните бутици Mario Valentino. Понастоящем признати за лидер в сектора не само от индустрията, но и от значими фигури като Роналд и Нанси Рейгън.

От Mario Valentino никога не правят компромис с качеството, не импровизират и не работят в серия. Изследването на дизайна и изработката на материалите е основната тайна на Модната къща, която носи почерка на собствения си стил и престиж. Към днешна дата ръководството на лейбъла вече е в ръцете на сина на Марио - Енцо Валентино, който разширява семейството с представителни бутици и шоуруми, които се намират на най-елегантните улици на Неапол и в пулсиращото сърце на Милано - кварталът Брера.

More All fashion