"Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите". Разказваческият гений на Елин Пелин в цитати

Димитър Иванов Стоянов или Елин Пелин, Чичо Благолаж, Камен Шипков, Елчо, Пан, Пелинаш, Поручик, Мито, Чер Чемер, Иван Коприван, Горна Горчица, Катерина, Бокич, Слова - както си изберете.

За любим не знаем, но в точно този момент писателят със сигурност е най-обсъжданият сред всички български - повод дава Държавният зрелостен изпит по Литература, поставил на дневен ред разказа "Косачи". Дотук с информативната част от злободневието, разказваческият гений на Димитър Стоянов, наричан още художник и певец на българското село, започва развитието си още като ученик в село Байлово, твори и се разгръща до степен на литературна гениалност. Впоследствие започва да засяга теми и проблеми, вълнуващи сърцата, душите, умовете на хората; вкоренява се в бита, в историите, в речника; предава се през поколенията и остава, за да ни учи, за да преподава мъдростта на живота по много простичък начин, много разбираем, много истински.

Като Елин Пелин за първи път се разписва под творбата си "Тихи тъги", в годините бива разпознаван като Майстор на късия разказ в българската литература, (въпреки че като млад се увлича по поезията) създава галерия ярки и незабравими образи, започнали да живеят свой живот, но дишайки с неговия заряд. След 9-ти септември е принуден да замлъкне, като в края на преврата - поради близката си дружба с Борис Трети - се прави опит за убийството му. Животът му среща естествения си край през 49-та, като в последните пет години е обременен от сериозни финансови затруднения.

72 години живот и мъдростта, която идва с него, събираме в деветнадесет цитата>>>

"Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си."
из "Пророк"

"Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."

"То целият свят е болен, синко... Едни от това, други от онова... Няма здрав човек на света... Гледаш, тялото желязно, а душата - гнилa..."
из "Спасова могила"

"Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро."
из "Пророк"

"Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен."

"Книгите са като хората - казваше той, - когато остареят, стават мъдри."

"Любовта бяга от човешките сърца. Хората не са вече братя."

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.