Следва

Tattoo Fest Sofia се завръща на 15 & 16 юни!

"Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите". Разказваческият гений на Елин Пелин в цитати

Димитър Иванов Стоянов или Елин Пелин, Чичо Благолаж, Камен Шипков, Елчо, Пан, Пелинаш, Поручик, Мито, Чер Чемер, Иван Коприван, Горна Горчица, Катерина, Бокич, Слова - както си изберете.

Celebrities преди 4 години

За любим не знаем, но в точно този момент писателят със сигурност е най-обсъжданият сред всички български - повод дава Държавният зрелостен изпит по Литература, поставил на дневен ред разказа "Косачи". Дотук с информативната част от злободневието, разказваческият гений на Димитър Стоянов, наричан още художник и певец на българското село, започва развитието си още като ученик в село Байлово, твори и се разгръща до степен на литературна гениалност. Впоследствие започва да засяга теми и проблеми, вълнуващи сърцата, душите, умовете на хората; вкоренява се в бита, в историите, в речника; предава се през поколенията и остава, за да ни учи, за да преподава мъдростта на живота по много простичък начин, много разбираем, много истински.

Като Елин Пелин за първи път се разписва под творбата си "Тихи тъги", в годините бива разпознаван като Майстор на късия разказ в българската литература, (въпреки че като млад се увлича по поезията) създава галерия ярки и незабравими образи, започнали да живеят свой живот, но дишайки с неговия заряд. След 9-ти септември е принуден да замлъкне, като в края на преврата - поради близката си дружба с Борис Трети - се прави опит за убийството му. Животът му среща естествения си край през 49-та, като в последните пет години е обременен от сериозни финансови затруднения.

72 години живот и мъдростта, която идва с него, събираме в деветнадесет цитата>>>

"Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път според силите си."
из "Пророк"

"Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."

"То целият свят е болен, синко... Едни от това, други от онова... Няма здрав човек на света... Гледаш, тялото желязно, а душата - гнилa..."
из "Спасова могила"

"Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е добро."
из "Пророк"

"Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен."

"Книгите са като хората - казваше той, - когато остареят, стават мъдри."

"Любовта бяга от човешките сърца. Хората не са вече братя."
из "Гераците"

"Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости."
из "Пророк"

"Хората се трупаха учудени и се питаха какво накара това младо и добро момиче да забие в сърцето си нож. Един старец, като се прекръсти, рече: – Ние сме стари… Ние не можем да разберем младите сърца."
из "Любов"

"Цвето, Цвето, чакай. Една дума искам само да ти кажа. Само една дума. Прошка не ща… Само това искам да ти кажа, че животът без любов нищо не е. Лула тютюн не струва."
из "Земя"

"Всичко, всичко тъне в кал – и души, и сърца, и умове, и хора, и говеда, и всичко… Вечно окаяние, вечно безпомощно напъване, вечно омразно жабуркане из тая тиня. Нито криле има, нито простор има... А поробената душа иска да живее волно, широко и пълно... Волно, широко и пълно! Каква смисъл съдържат тия думи?"
из "Кал"

"Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце."
из "Гераците"

"Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях."

"Писателят се ражда с прочетените книжки."

"Това, дето ми е на главата, мога да сваля, но това, дето ми е в сърцето, не мога да извадя. Проклето сърце, такава му е пустата направа."
из "Косачи"

"Настоещето винаги е било море от чувства, по което се клатушкат хорските души, несигурни в своя път. Техните сълзи, техните вопли, радости, стремления, измами и душевни тържества, техните мисли и опити падат като скъпоценни бисери в бездните на това море. И когато те се оттечат в далечното минало, хората намират на дъното му утаени всичките попаднали съкровища и черпят мъдрост."

"Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! Потънахте в грехове до шия, продадохте душите си на дявола, забравихте пост и пречест, пропихте се и разгневихте бога… Сега сърбайте каквото сте дробили! Думах ви да подновим параклиса под село - не искате! Теглете сега!"
из "Напаст божия"

"Най-хубаво е да не казваш нищо излишно. Важното е да знаеш какво да кажеш, да имаш златна мярка."
из "Косачи"

"Съдбата е такава – за едни майка, за други мащеха..."

More Celebrities