Какво значи:

Какво значи: "ухаеш скъпо" или кои са най-луксозните съставки в парфюмите

Чували сме този израз, а и сме го употребявали - "много ми харесва парфюмът ти, ухае на скъпо". Изразът е подплатен от научни и други знания и доказателства, за които най-убедително разказват парфюмеристите и специалистите по аромати. Това е и предметът на този материал, кои са най-скъпите съставки в парфюмите и защо?

Започваме с правилото, че невинаги най-скъпите ингредиенти в парфюмерията са екзотичните растения. Много по-скъпи се явяват суровините с особености при събирането им - ръчно и трудоемко.

Ирис
Ароматът на ириса в парфюмерията идва не от цветовете, а от корените. Сред повече от 300 вида ириси най-често се използват сортовете Florentina и Pallida. "За получаването на масло от ирис са необходими 6.5 години. Три години цветето расте, увеличавайки луковицата си, после се откопава и отива на съхранение, което продължава нови три години. В това време коренът бавно изсъхва, отделяйки капка по капка масло. След това маслото се филтрира половин година, докато отпаднат всички примеси", - споделят от екипа на Lancôme.

Основните страни, произвеждащи масло от ирис са Франция, Италия, Индия и Мароко. "Цената на чистото масло от ирис е от 15 000 до 150 000 долара за материал с изключителни парфюмерийни качества. Често натуралното масло от ирис се фалшифицира с леко масло от семената на моркови и синтетични заместители", твърдят от Frederic Malle.

Сива амбра
Сивата амбра е вещество, което се образува в храносмилателния тракт на кашалота. "Морският кашалот поглъща тон храна на ден, в това число безчислено количество калмари с остри клюнове. За един ден в стомаха на кашалота се натрупват няколко хиляди, и веднъж на няколко дни кашалотът ги повръща, точно както котката повръща кълбо косми. Остатъците от масата им, пресовани заедно с друга непреработена храна, минава през раздела на стомасите - китът има четири - и попада в дебелото черво, и тогава чак започва да се превръща в сива амбра. На това място масата остатъци се смесва с обичайно съдържимото в дебелото черво, с което се обяснява и недотам приятния, фекален аромат на свежата сива амбра. Обикновено китът се избавя от ненужното по естествен път, понякога - по-брутално, умирайки от кръвоизлив на дебелото черво", разказват експерти от Malone London. Така или иначе, свежата амбра попада в морето, където може да плува десетилетия, което пътешествие е изключително важно - от взаимодействието с водата, въздуха и слънчевата светлина амбрата придобива ароматните си свойства. Някои производители, основно нишови, я използват, но в общия случай я заменят със синтетичните материали с подобен профил — материалът не е толкова скъп, колкото капризен при работа, все пак продуктът, условно говорейки, е "жив": качеството и миризмата на амбрата варират буквално от късче до късче.

Един грам сива амбра, пригоден за парфюмерийната индустрия, струва 25–50 долара и дори повече /за сравнение — грам злато струва в момента около 40 долара/.

Шафран
Сред подправките шафранът се явява една от най-скъпите, същото важи и за набора от парфюмни компоненти. Много видове шафран (сред които минзухарът, известен още като крокус) са записани в Червената книга. "Тичинките се събират ръчно от живия цвят. Самият цвят не се къса. След това събраните тичинки се сушат, после от тях се извлича масло, което минава през дестилат. За да се получи килограм готова суровина, трябва да се преработят повече от 2 000 цвята. Това е невероятно сложен ръчен труд."

Уд

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.