Следва

Clay Fresh: Влюбени сме, влюбени...

Какво значи: "ухаеш скъпо" или кои са най-луксозните съставки в парфюмите

Чували сме този израз, а и сме го употребявали - "много ми харесва парфюмът ти, ухае на скъпо". Изразът е подплатен от научни и други знания и доказателства, за които най-убедително разказват парфюмеристите и специалистите по аромати. Това е и предметът на този материал, кои са най-скъпите съставки в парфюмите и защо?

Body преди 4 години

Започваме с правилото, че невинаги най-скъпите ингредиенти в парфюмерията са екзотичните растения. Много по-скъпи се явяват суровините с особености при събирането им - ръчно и трудоемко.

Ирис
Ароматът на ириса в парфюмерията идва не от цветовете, а от корените. Сред повече от 300 вида ириси най-често се използват сортовете Florentina и Pallida. "За получаването на масло от ирис са необходими 6.5 години. Три години цветето расте, увеличавайки луковицата си, после се откопава и отива на съхранение, което продължава нови три години. В това време коренът бавно изсъхва, отделяйки капка по капка масло. След това маслото се филтрира половин година, докато отпаднат всички примеси", - споделят от екипа на Lancôme.

Основните страни, произвеждащи масло от ирис са Франция, Италия, Индия и Мароко. "Цената на чистото масло от ирис е от 15 000 до 150 000 долара за материал с изключителни парфюмерийни качества. Често натуралното масло от ирис се фалшифицира с леко масло от семената на моркови и синтетични заместители", твърдят от Frederic Malle.

Сива амбра
Сивата амбра е вещество, което се образува в храносмилателния тракт на кашалота. "Морският кашалот поглъща тон храна на ден, в това число безчислено количество калмари с остри клюнове. За един ден в стомаха на кашалота се натрупват няколко хиляди, и веднъж на няколко дни кашалотът ги повръща, точно както котката повръща кълбо косми. Остатъците от масата им, пресовани заедно с друга непреработена храна, минава през раздела на стомасите - китът има четири - и попада в дебелото черво, и тогава чак започва да се превръща в сива амбра. На това място масата остатъци се смесва с обичайно съдържимото в дебелото черво, с което се обяснява и недотам приятния, фекален аромат на свежата сива амбра. Обикновено китът се избавя от ненужното по естествен път, понякога - по-брутално, умирайки от кръвоизлив на дебелото черво", разказват експерти от Malone London. Така или иначе, свежата амбра попада в морето, където може да плува десетилетия, което пътешествие е изключително важно - от взаимодействието с водата, въздуха и слънчевата светлина амбрата придобива ароматните си свойства. Някои производители, основно нишови, я използват, но в общия случай я заменят със синтетичните материали с подобен профил — материалът не е толкова скъп, колкото капризен при работа, все пак продуктът, условно говорейки, е "жив": качеството и миризмата на амбрата варират буквално от късче до късче.

Един грам сива амбра, пригоден за парфюмерийната индустрия, струва 25–50 долара и дори повече /за сравнение — грам злато струва в момента около 40 долара/.

Шафран
Сред подправките шафранът се явява една от най-скъпите, същото важи и за набора от парфюмни компоненти. Много видове шафран (сред които минзухарът, известен още като крокус) са записани в Червената книга. "Тичинките се събират ръчно от живия цвят. Самият цвят не се къса. След това събраните тичинки се сушат, после от тях се извлича масло, което минава през дестилат. За да се получи килограм готова суровина, трябва да се преработят повече от 2 000 цвята. Това е невероятно сложен ръчен труд."

Уд
Дърветата от дълги години се секат с цел добив на ароматна дървесина, част от която се ползва за приготовлението на масло чрез парна дестилация. От 1995 година диворастящите дървета се намират под охраната на международната конвенция CITES. Но дървесината на удовото дърво практически не мирише. "Дървото, заразено със специални гъбички, борейки се с тях, отделя смола, която се използва в парфюмерията. Дървесината, която се използва за производство на масло, е с ниско съдържание на смола. Минимум 20 килограма дърво трябват, за да се получат 10–12 мг масло". Данните са на Lancôme.

Основното производство е в Камбоджа, Малайзия, Тайланд, Индонезия, Индия, в по-малка степен в Япония и Виетнам. "Съществуват плантации, където отглеждат дърветата от корен и по-късно ги заразяват с гъбичките. Компанията Firmenich предлага фино масло от "култивирано" удово дърво на цена от около 50 000 евро, цените на продукта от диворастящото са значително по-високи", споделят експерти от Frederic Malle. — Но в болшинството съвременни аромати се използва скъпоструваща синтетика с аромата на церцис или удово дърво".

Жасмин
Разновидностите на жасмина са над 200. Най-важният за индустрията е едроцветният жасмин /Jasminum grandiglorum/. Среща се във Франция, Китай, Индия, Италия, Египет и други страни. "Необходими са 8 милиона набрани ръчно цветчета от жасмин (което е около тон), за да се получат 2,3 килограма извлек, от който пък се получава всичко на всичко 1 килограм крайна суровина. Приблизително на година се произвеждат около 5–6 тона краен дестилат, като цената на един килограм абсолют от жасмин грандифлорум, произведен във Франция, е около 5 000 долара."

Ванилия
Ванилията принадлежи към семейството на орхидеите. На Мадагаскар, Коморските острови и на остров Реюнион се култивира вида Vanilla planifolia, плосколистна ванилия или уханна ванилия. Често ванилията, отгледана на тези острови, се нарича още бурбонска. Заготовката на шушулките е труден процес с много стадии и извънредно времеемък. От растението се берат зелените плодчета, които в този момент почти не миришат. След кратковременна обработка с гореща вода, шушулките се оставят да ферментират, постепенно да изсъхнат, да придобият шоколадово-кафяв цвят и съответно аромат. Видът на растението, технологията на ферментация и сушене и прочие технологични условия оказват силно влияние на резултата, затова и получените в различни части на света шушулки имат изключително различен олфактивен профил. Цената на абсолюта от ванилия започва от около 1 500 долара за килограм, като това число може да се умножи по 10, ако материалът е с изключителни парфюмерийни качества.

More Body