Следва

Зелената диета или големият Пост на звездите

Not made by hand, not made in China. Това е дизайнът на Рон Арад

Маси, които се катерят по стените. Столове с повече дупки от швейцарско сирене. Блестящ полилей Swarovski...

All About Life преди 14 години

Маси, които се катерят по стените. Столове с повече дупки от швейцарско сирене. Блестящ полилей Swarovski, който се спуска като кристална спирала от тавана. Огромна стоманена скулптура, в която има други по-малки скулптури, столове и различни дизайнерски обекти. Аудио система вградена в стоманобетонни колони... Няма как да сте на друго място, освен на изложба на дизайнера/архитекта/артиста Рон Арад.

„Не се наричам по никакъв начин. Нямам проблеми с това. Мисля, че част от работата ми може да съществува само в галерия.

Други неща стоят страхотно по бутиците, а архитектурата ми изглежда добре в града. Харесва ми да правя всички тези неща, а не само едно.” Както сигурно вече се сещате, името на последната изложба на Рон Арад в МоМА е „NO DISCIPLINE”.

Във ViewSofia вече сте виждали стола Voido, а за Рон Арад знаете още като за учителя на дизайнерката Marloes ten Bhomer. Арад е роден в Тел-Авив, но учи в Bezalel Academy of Art and Design в Израел. Оттам се премества в известната Architectural Association в Лондон, откъдето идват още и Заха Хадид, Ричард Роджърс, Рем Кулхас и много други. След като завършва отваря студио в Лондон, където малко по малко създава уникалния си стил. Работи предимно със стомана, защото е „здрава, нежна и красива”.



През 1981 един клиент влиза в студиото му и много харесва стола Rover, който всъщност е направен от седалка на автомобил. Купува шест бройки и плаща с чек. По късно Арад вижда, че името на чека не е кое да е, а Жан-Пол Готие. „Аз тогава дори не знаех кой е той. Това беше толкова отдавна! Дори той не знаеше кой е!”



Във студиото на Арад няма правила. Името на една от изложбите му е „Not made by hand, not made in China” (“Не е произведено ръчно, не е произведено в Китай”) Когато говори за работата си, Арад не дава определения за дизайн или изкуство: „Няма никаква граница между дизайна и изкуството. Има артисти, които отхвърлят някои неща, защото са „дизайн”, има дизайнери, които отхвърлят други, защото са „изкуство”.



Полилейът за Swarovski е много интересна комбинация между диаманти и технология. Във висящата спирала има и LED лампички измежду кристалите. Така можете да изпратите SMS на полилея и той ще се изпише по спиралата.



Един съвсем друг продукт е Rotator – вероятно най-странната вана (или душ), която сте виждали. Rotator стои на стената, вместо на пода, и служи като вана или като душ – зависи само от това как искате да се изкъпете.



Масата Konx е също толкова впечатляваща – с вдлъбнатини по стъклената си повърхност, които можете да използвате като купи.

„Не обичам скуката, предпочитам изненадите. Мразя фундаментализма, обичам плурализма. Харесва ми да създавам нови неща, които не са съществували преди.”

С необичайните си идеи и форми, Рон Арад е една от причините за измислянето на термина „Design Art” – изкуство, но с функция.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.