Следва

Кой видя римската Gucci еxtravaganza отблизо?

Одата на Свободата, Женствеността и 70-те, която Микеле изкомпозира за Gucci

"Сашо съвсем изтрещя!", се чу първо в Редакцията, след като на пощите ни се изтеглиха снимките от чутовното ревю за колекция Resort 2020 на модна къща Gucci, ръководена авторски от симпатичния и чак неприятно талантлив Алесандро Микеле.

Runway преди 4 години

Абсолютен иконограф, под чието вещо артистично ръководство Gucci просто цъфти, че и връзва, Микеле, 47, направи така, че да няма лице над 14 и под 74, което да не разпознае почерка на поверената му марка от едно 200 метра. Любовта към Античността, съчетана с невероятната му чудатост и флуидно-джендърски елемент във всяко начинание, просто избухнаха снощи в новоизбраната за шоуто на италианците дестинация - Capitolini Museum в Рим /замислен от Микеланджело през 1536-та и считан за първия музей в света/. Абсолютно съвършена, извънредно съвременна, смела, визионерска и СВОБОДНА мода показа Микеле и, смеем да твърдим, надмина и очакванията, и, може би, дори себе си.

"Чувствам нуждата от свобода, понякога се усещам задушен, и изпитвам огромната нужда да изпратя послание чрез модата. Откривам свободата чрез модата от ранното си детство, винаги, когато изпитвам нуждата да кажа нещо," сподели Микеле след шоуто, видимо изключително изтощен. "В края на краищата, новата, различна гледна точка е индикация за чувствата ни и начина, по който се опитваме да накараме околните да обърнат внимание на работата ни. Всеки път, когато някой се опита да нарани чувствата ми, установявам, че те стават все по-силни и по-устойчиви".

"Държейки извънредно много на индивидуалността", както винаги е твърдял дизайнерът, този път той провежда мащабен кастинг за моделите - "прегледах два пъти повече хора от друг път", защото иска шоуто му да прилича на тълпа минаващи в Берлинското метро, цитираме. Ревюто, изцяло в синхрон със сензитивността на Алесандро, може да се обобщи с друга негова мисъл: "роклята не е интимно нещо, тя е свързана с тялото, което я носи".

Тъмно като в рог почти, също характерна особеност на дизайнера, дефилето накара част от публиката да си свети с телефоните и сувенирните светкавици, оставени на всеки стол, за да види минаващите модели. За което Микеле също има обяснение: "да работиш в модата е като да си археолог и да откриваш разни неща - светкавицата ти помага да откриеш неща, които не виждаш отначало, а после, с нейна помощ, можеш да решиш какво точно да видиш и накъде да насочиш лъча. Когато бях дете, не харесвах луна парковете или футбола, и идвах тук /бел. ред. - В Рим/ с баща си. И тогава, и днес, обичам археологията и изкуството, обсебен съм от античния свят - малко прилича на болест, за която няма лечение, предполагам".

И наистина - много препратки към Рим - и модерен, и античен в колекцията: от ярко червената пелерина, бродирана със златни листа до тежката черна пола, прилична на монашеско расо. В същото време - скок-прескок през няколко века - и хоп, Мики и Мини Маус върху пуловера или копринения топ. По повод натъртеното присъствие на широки рамене на дрехите, оформени с подплънки, Микеле споделя, че, както винаги, е силно повлиян от 70-те, ключовата декада за женското осъзнаване. Точка на внимание: мека бяла рокля с бродирана уретра отпред, цялата в цъфтеж.

"Матката е тайнствена и чудесна част от тялото, можем да си я представим в цветя, като градина", казва Микеле, визирайки "последните новини, и категоричното убеждение, че жените трябва да бъдат уважавани и третирани наравно с мъжете, трябва да имат свобода на избор, включително да прекъснат или не бременността си, което е най-трудното решение от всички."

Gucci беше един от първите лукс брандове, които изхвърлиха от колекциите си естествената кожа с косъм, и Микеле удържа фронта - всичката кожа, и върху драматичните пелерини, и в ролята й на гарнитура, и облечена върху аутфити тип бельо, е изкуствена.

При мъжете също е много силно застъпен 70-тарският вайб - туники на квадрати с отговарящи панталони, тартанови ризи, загащени в кадифени панталони с висока талия и ментово зелена велурена риза с подобни гащи. Изобилието и фантазията преливат и от аксесоарите и бижутата, украсите за глава и грима, просто не можеш да залепиш долната челюст за горната, както подобава добрият тон.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО!

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.