Следва

Капана Фест с две главни сцени и банди от 5 държави

"Наши хора сме - ще се разберем" & още цитати от "живата" драматургия на А.Н.Островски

На 12-ти април (стар стил 31-ви март) 1823-та в московското бюрократично семейство на Николай Фьодорович и Любов Ивановна се ражда Александър Николаевич Островски.

Celebrities преди 4 години

Майка му умира много млада, а бащата, син на свещеник, се венчава повторно за жена с благородно потекло, когато Александър е на 13. Следва успешна съдийска кариера за бащата, която му носи дори рицарско звание и съвсем прилично състояние. Мечтае синът му да поеме по неговите стъпки, затова и настоява да учи в Юридическия университет. Това образование само доближава младия Островски още повече до любимата литература, тъй като в учебното учреждение се среща с много професори, които разпалват още повече интереса му към подобно развитие, благодарение на безкрайни литературни разговори, обсъждания и дискусии.

Детството на Александър преминава в московския квартал Замосковнича, разположен срещу Кремъл, на противоположния бряг на река Москва. Областта е заселена основно от хора, принадлежащи към средната класа, сред които Островски си спомня, че непрекъснато съществува борба и търсене за и на печалба един от друг. Бъдещият драматург започва да търси и разбира мъдростта с израстването си и като човек, и като творец, а носещото се из квартала характерно поведение и настроение е основно вдъхновение.

След като решава, че ученето за юрист не му е по вкуса и възможностите, Александър прекъсва - отива да работи в съда като дребен служител по настояване на баща си. Отново обаче тази принуда се оказва от полза за творчеството му - по време на чиновническата си служба Островски се наглежда на толкова много различни измамни схеми и разнородни по вид герои с малки и големи роли в шашмите, че после всеки получава свой герой в пиесите му. Още тогава се удивлява на способността и готовността на хората да правят каквото и да било в името на благосъстоянието си - на келепира, както би казал Алеко. Тези "живи" случки и впечатления, плюс желанието му да им придаде реални литературни форма, обем и цвят, го изтласкват към писането, а в последствие и утвърждаването му като един от най-значимите драматурзи, както и му печелят прозвището "Колумб Замоскворечья". Едно от първите произведения на автора е очеркът "Записки замоскворецкого жителя", в който широката публика бива запозната с особеностите от бита на съкварталниците на Островски. В очерка, Замосковнича е разгледана като отделна държава, в която на власт са интертните състояния и потисническите заповеди, но и не само - обръща внимание на все още съществуващите стари руски обичаи, привички и традиции. Именно защото отваря вратата към един "нов свят" на широката публика, е наречен Колумб на Замосковнича.

Голямата слава и признание на писателя донася пиесата "Наши хора сме - ще се разберем" ("Свои люди – сочтёмся"), чийто сюжет може да бъда обобщен просто като ужасяваща сатира, излагаща на показ нечистотиите на заобикалящия ни свят. Талантът на автора привлича вниманието не само на критиците и феновете, а и на правителствената цензура, от което следва забрана на пиесата и поставяне на автора под полицейски надзор.

Ненужно е да казваме колко богато е творчеството на Александър Николаевич или колко високо ценен и приет автор е и до днес. Сред малкото цитати, коректно преведени на български език, откриваме тези:

"Ах, вече е сторено; можеш само да съжаляваш, а не можеш да поправиш."

"Вие имате по-големи шансове от моите: младостта е велико нещо."

"Значи, приятелите са две тела - една душа."

"И най-мъдрият си е малко прост."

"Правдата е хубаво нещо, а щастието още повече!"

"Песента е душата на народа. Загубиш ли песента - убиваш душата."

"Без хитрост на света не можеш да преживееш."

"А как се влюбват необразованите: от цялата си душа, тоест от цялата си първобитна диващина!"

"Щастието няма да дойде при теб, ако сама бягаш от него."

"Чужденец, холандец е той, малка душа; при тях аритметиката е вместо душите."

"Любовта със злато не можеш да купиш."

"Не мога да остана равнодушен: или ще плача или ще се смея."

More Celebrities