Следва

Stealing BEAUTY with VICHY LIFTACTIV

Като баби: Тайните на преждевременното остаряване на сестрите Олсън

Темповете на остаряване, понякога до степен на тревожност, на миниатюрните сестри-близначки Олсън...

Celebrity beauty преди 4 години

...актриси и дизайнерки, са подчертана тема за дискусии сред модните и бюти издания от месеци насам. Особено относно бюти-деградацията на Мери-Кейт, колеги се опитват да систематизират причините за такова развитие и изобщо има ли тайни бързото състаряване.

Нормално ли е да приличаш на връстник на хора, по-възрастни от теб с 15-20 години? Папараците злословят: каквото и да правят сестрите Олсън, за да постигнат този измъчен вид, то го правят прекрасно.

Може, разбира се, външният вид да е пропорционален на славата и богатството. Не намекваме за Дориан Грей, но помним, че бизнесът, който сестрите стартираха преди 6 години, донесъл им милиони фенове и милиони долари, по мнението на колеги е накарал момичетата така да се уморят от образа си на "сладки миньончета", че са започнали отчаяно да се опитват да съзреят, дори до степен на презряване. В графата опити прибавяме драстичното отслабване, пушенето, литрите кафе, и не само кафе, носенето на "по-подходящи" дрехи и т.н.

Сестрите имат навика за дълго да се оттеглят от светските радари, затова и всяка тяхна поява се оказва почти като извънредна новина, която пък позволява да се прецени степента - качеството отдавна вече е ясно - на промените. Така, през 2017 година, западната преса ликуваше - най-накрая можеше от първи опит да различи коя коя е от близначките Олсън, като нещата определено не опираха до цвят на косата или грим.


"Кой би могъл изобщо да си помисли, че, споменавайки Олсън, гледката ще е така плашеща? Искам да знам какво да правя, за де не се случи и на мен!" - бяха едни от меките коментари в Twitter след появата на Мери-Кейт и Ашли на MET Gala 2017. Всички, следящи отблизо баловете на Института по костюмите, се заинтересуваха дали тоалетите на сестрите в стил бохо, както и траурният им макиаж не допринасяха за бледите им и заспали лица.

Ако сложим на сметката и снимката с американската рап-изпълнителка Ники Минаж, която – опс! е с 4 години по-голяма от близначките, но изглежда далеч по-млада, спиралата на интереса се завихря и всички вкупом, при условията на категорична симпатия към двете млади дами, си задават въпроса: откъде, всъщност, идва проблемът?

В качеството си на придружителка на една изложба - The Take Home A Nude - на Оливие Саркози, Мери-Кейт Олсън отново накара всички да говорят за нея. И при това, не защото съпругът й пази в неприкосновена тайна семейния им живот, и всяка поява на съпрузите пред света е празник за журналистите от гилдията, а заради болезнения и много непрезентабилен вид на момичето. Без грим и в семпло облекло, плюс мазни корени на косата, модните критици просто не могат да преглътнат Мери-Кейт. Този път нещата са дооформени от нещо доловимо тържествено с нотка на печал в цялостното излъчване на госпожа Саркози.

Какво на практика се случва с Мери-Кейт, ще опитаме да покажем със следващата фото-хронология. Веднага след това идват и съветите как да остареем по-бързо, ако искаме, просто за де не повтаряме никой от тях.

Тази снимка е направена преди повече от 10 години, когато сестрите Олсън прекрачиха в света на fashion с едноименна си линия дрехи за тийнейджъри. Коси със средно кестеняв оттенък, огромни очи, пухкави бузки - сладурче, нали?

Тук тя /в зелено/ освежава прическата с няколко по-светли кичура, но и без това свежестта на лицето покорява. Това е златното време, в което близначките изглеждат дотолкова еднакво, че лесно могат да се сбъркат коя коя е. А също и времето, когато Мери-Кейт обявява, че се лекува от анорексия на нервна почва. Хм, не си личи!

На 19, Мери-Кейт сменя тийнейджърския си стил с елегантна изисканост. Кожата, както и преди, е здрава и хидратирана /макар и с някой доловими несъвършенства/, веждите са естествени, добре подчертани, цветът на косата е неуловимо естествен, с нотка "как го постига?" Матурата по "възрастен" стил получава 6-ца, той наистина й стои добре.

Тук Мери-Кейт е в любимия си бохо-стил (без да са променени останалите белези на визията й - прическа и грим). Не можем да я упрекнем в излишна разпуснатост, защото нещата се случват в ерата на Никол Ричи и Линдзи Лоън, а тя е още почти дете. Забелязваме обаче, че овалът на лицето е почти без изменения.

Това е годината, в която се забелязва първата отчетлива разлика между близначките. Плътни текстурирани светли вълни в стила на Бритни Спиърс от 2000-те, тъмен корен и интензивен макиаж на очите - бихме ли повярвали, че мацката е на 21?

За една година видът на Мери-Кейт почти не се е изменил: той е все така "полиран", в хубавия смисъл на думата. Излъчва блясък и е много fashion. Любовта към силно напластените с туш ресници цъфти и процъфтява. И, факт, нослето е доста "отслабнало", каквото и да значи това...


На пръв поглед, Олсън на снимката изглежда както обичайно. Но бюти-наблюдателите смятат, че именно 2010-та е повратната година за Мери-Кейт, след която тя започва да изглежда подчертано различно отпреди. Бръчки няма, но нещо се е променило, сякаш лицето й е "спаднало".

На тази снимка Мери-Кейт е на 24. Възниква деликатният въпрос - това един и същи човек ли е? Очите й изглеждат по-малко кръгли и открити /и вече не е толкова мило цялото впечатление/, веждите са най-общо непопълнени /и не опира до контур/, формата на носа е още по-изтънена. Дори устните са леко увиснали и намалели като размер. Разбира се, това би могло да е случайност, някакъв дефект на самия кадър, но при все това промените удивляват.

Харесва ни образът на ярка блондинка, приет от Мери-Кейт тук. Розовият грим на очите е необичаен /за разлика от любимото й матово бледо-розово червило/. Но дали нещата опират само до мейкъпа. На челото няма и намек за бръчка, но усмивката изглежда много неестествено. Дали защото Олсън отдавна са професионално дефилиращи по червените килими, или по друга причина?

Мери-Кейт се връща към тъмния оттенък на косата. Но я прави по-възрастна не цветът на кичурите, а овалът на лицето, челото и челюстта, безумно отслабнали и оттук - станали премного скулптурни, дори остри. Припомняме, че тя е едва на 26, т.е. за физиологична загуба на мастна тъка е просто твърде рано.

Последното за днес обръщане в блондинка /вярно, идея в безпорядък и не много шик/. Веждите, както и преди, са във великолепен безпорядък – може да им завиди даже Кара Делевин, а очната линия е агресивно-крещяща. Но проблемът не е в това. Откъде се взеха тези скули, при положение, че по-рано ги нямаше.

Три години назад снимките на Мери-Кейт започнаха да шокират даже онази част от публиката, която е привикнала към холивудските бюти-експерименти. Защо шията й не изглежда като преди? Къде провиснаха бузите? Възможно ли е вината за този ярък контраст да е на новата прическа - с "омазнени" корени, цъфтящи краища и подчертан път по средата. Както и да е, не може да се отрече, че момичето изглежда тотално различно.

Контролният изстрел, всъщност фаталният, е доколко сестрата се отличава от сестра си. Дали това е нормално остаряване /Мери-Кейт е на 28/ или тя все пак е направила и прави нещо със себе си /освен че се омъжи за Оливие Саркози/.

Резюме: още през 2007 година в западните светски издания се появиха предположения, че близначките са си правили ринопластика (заедно). Обикновено с възрастта крайчето на носа става по-широко и по-меко, но никога по-остро и тясно. Истина е, че едва ли пластиката на носа може изцяло да обясни измененията във вида на Мери-Кейт за такова кратко време. Битува мнението, че тя е направила още няколко /видимо, не особено удачни/ пластични операции. Например, прави впечатление, че веждите на Олсън явно се вдигат на лицето от само себе си с възрастта - това е класически резултат от ендоскопско повдигане на веждите. Скулите й също изглеждат като минимум твърде скулптурирани. Бюти-експертите са убедени, че това не би могло да бъде със 100% сигурност резултат от нормално остаряване.

Причината за ясно изразените възрастови изменения на Мери-Кейт често се отнасят към т.нар. ранна птоза. Само че, да загубиш еластичността на кожата, при което лицето "се изплъзва", в конкретния случай е вторична. В миналото Мери има сериозни проблеми с храненето, страда от анорексия. В резултат на рязкото и силно отслабване, лицето й реагира - слоят подкожно-мастни клетки изтънява, скулите стават по-изразени, а бузите - вдлъбнати. На последните снимки, например, е добре видимо провисването на кожата в областта на ъглите на шията и долната челюст. Всичко това, в голяма степен, е в резултат на неправилното хранене /видимо, и на цялостния начин на живот/, и рязкото отслабване.

От радикалните промени се забелязва пластиката на носа – гърбицата и крайчето му са изтънени. Мери-Кейт има и контурна пластика на устните - горната устна е станала видимо по-пухкава на по-късните снимки. Факт е, че корекцията е направена коректно и акуратно, без излишества, така че да не се загрози лицето, за разлика от цвета на косите, малко "бабешката" прическа и грима.

Обърнете внимание и на цвета на кожата - при Мери-Кейт оттенъкът й е видимо по-тъмен, отколкото при сестра й. Загорелите лица винаги изглеждат по-зрели, а и загарът сам по себе си ускорява птоза на кожата.

Следва конспектът за това как на 30 да не изглеждаш на 40 и отгоре. Основното е правилното хранене и недопустимостта на рязко отслабване, включително поради факта, че това е залог за продуктивния синтез на естрогените, женските полови хормони (при отсъствието на гинекологични и ендокринни заболявания, които също така го снижават). Хормоналният фон е много важен за състоянието на кожата на жените, т.к. понижението на синтеза на естрогени забавя и синтеза на нови еластин и колаген в кожата. Кожата постепенно започва да губи еластичността си и увисва. С подобни изменения - често наричани гравитационна птоза - жените се сблъскват в периода на климакса, но понякога и по-рано. Когато сами ускоряваме измененията, които в идеалния случай се случват с кожата в течение на времето, то признаците на загуба на еластичност и плътност могат да се появят още на 25-30 години.

Изобилие в приема на прости въглехидрати
Регулярното силно повишаване на нивото на глюкоза в кръвта води до това, че глюкозата прави реакция с белтъчините, които съставляват основата на всички хормони, ферменти, съдови стени, епителни клетки, клетъчни мембрани. В резултат на взаимодействието белтъчините се окисляват - "захаросват се" (процесът се нарича гликиране). Като следствие започва постепенно разрушаване на тъканите на един или друг орган и нарушение на функциите му. Гликирането на белтъчините в дермо-колагена са основни фактори на остаряването. Употребяващите повече прости захари са по-склонни да проявят ранни признаци на остаряване. Един от най-важните и елементарни антиейдж инструменти е именно ограничението на простите захари в рациона.

Дефицит на белтъчини (в частност, на незаменими аминокиселини).
С него най-често се сблъскват хора на вегетарианска диета, в която има ограничение на приеманите продукти. Кожата на "немесоядните" обичайно е нееластична и набръчкана, по-рано от обикновено губи тургора си.

Как да предотвратим преждевременното остаряване:
За начала е нужно да отстраним вътрешните проблеми, първопричина за ранната птоза. Най-лесното: да загърбим вредните навици /към които спада и редовното недоспиване/, да се откажем от тена в солариум, да се научим редовно да ползваме средства за защита с SPF. Да внесем ред в кожата ще помогнат и козметичните процедури ─ ще укрепят кожната конструкция, ще стимулират производството на колаген и еластин, ще активират фибробластите, които попълват дефицита в кожата на хиалуронова киселина.

Масаж на лицето. Различни видове - от апаратен до ръчен. Масажът помага на мускулите да работят, поддържа тонуса им. Това е своеобразна "тренировъчна зала" за лицето. В резултат на въздействието му мускулите застават по местата си и укрепват, обезпечавайки лимфодренаж.

Лазерни методи. Допринасят за т.нар. контролирано увреждане, благодарение на което се благоприятства процесът на синтез на кожни влакна.

Фототерапия. Решава отлично проблема еластоза, стимулира изработката на нови колагенови и еластинови влакна и намалява пигментацията.

RF-лифтинг. С помощта на този метод се нагрява кожата до определена, достатъчно висока температура на голяма дълбочина, което активизира образуването на колаген и еластин, като едновременно разрушава гликираните кожни тъкани.

Контурна пластика. Помага да се възстанови загубеният обем в средната третина на лицето, в резултат на което скулите стават по-изразени, появява се оформен ъгъл между долната челюст и брадичката.

Всички процедури могат (а и е нужно ─ по индивидуален план) да се комбинират, а във всеки конкретен случай винаги са възможни няколко варианта на лифтинг програми. Най-важното е - да не се изпуска ситуацията от контрол.

More Celebrity beauty

Виктория Бекъм за парфюма си: „Suite 302 е любовното ни писмо с Дейвид до Париж”

Celebrity beauty преди 2 седмици

Бившата членка на групата Spice Girls и основателка на едноименната козметична марка Victoria Beckham Beauty пуска линия парфюми. По повода, прекрасно интервю на колегите от Madame Figaro с ВБ. 

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 9 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя

Beauty Starter: Летисия Каста на 45 - спокойствие, масажи и няколко топ продукта

Celebrity beauty преди 10 месеца

Летисия Каста очаква доброта, положителна енергия и нежност от хората, които се грижат за нея, както и от козметичните си продукти. И като се има предвид аурата, която се излъчва от лицето и външния ѝ вид, това наистина работи