Следва

Добре познатото от Демна в новата на Balenciaga

Ода за Берлин в резортната колекция на Max Mara

Резорт колекцията за 2020-та на Max Mara бе представена снощи в Берлин в Neues музея.

Runway преди 4 години

Kреативният директор Иън Грифит разказва за своето вдъхновение зад line up-a следното: "Дори бунтът може да бъде изпълнен с елегантност. Аз самият бях пънкар навремето, но елегантен пънкар. Да направя нещо за Берлин или в Берлин е моя отдавнашна амбиция, още от годините ми в арт училището през 80-те се вдъхновявам от Марлене Дитрих и Дейвид Бауи. Приносът на Берлин към съвременната култура е гигантски и заслужава признание."

Трибютът на дизайнера към града се наблюдава във всеки детайл, но и още в един конкретен дизайн, който той нарича "берлинското палто". Грифит споделя, че това е първата дреха, която създава от колекцията, но тук тя е използвана за последната и закриващата визия дефилето, носена от дългогодишната муза на Max Mara Каролин Мърфи: "Влюбих се в архивите на Meissen порцеланите и тяхното майсторство, а изкусните порцеланови цветя от една от колекциите поисках да пресъздам в тяхната деликатност в пайети като детайл по раменете."

Другите две основни музи, освен града като цяло, а именно Дитрих и Бауи, се четат като присъствие заради сходствата между характерите им, голямата им любов към тренчовете, мъжкия тейлъринг и осъзнаването на силата на личния имидж и как той може да въздейства масово. Очакван, но брилянтно изпълнен, замисълът се превежда в линия от елегантни костюми в силна конструкция и акцент към изразените рамене, както и серия великолепни палта, така присъщи на италианската къща.

Многобройните артефакти от Neues музея вдъхновяват дизайнера за различни детайли на колекцията - наподобяващите ресни и нарочно недовършени краища по част от строгите костюми водят началото си именно от музея; рустикалните материи, които Грифит красиво драпира по телата на моделите под формата на макси рокли и поли; бижута вдъхновени от Бронзовата епоха. Тези препратки деликатно се наместват в изтънченото цяло на Max Mara, придавайки на софистицираните силуети съвременно звучене, в синхрон с ритъма на града...

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.