"Пътят": Непоказвани картини на Светлин Русев в галерия Средец

Една година след смъртта на Маестрото, 21 членове на Съюза на колекционерите в България излагат творби на художника...

Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които непоказвани, ще бъдат представени в изложбата "Пътят", посветена на творчеството на едно от най емблематичните имена в българското изкуство. Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Куратори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

Маестрото, както Светлин Русев бе извоювал правото да бъде наричан, твори в противоречивия отрязък от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век и именно затова изложбата ще бъде разделена в две изложбени пространства. Галерия "Средец" на Министерство на културата ще приюти ранното творчество на художника – от 1955 до 1980 г., когато се ражда именно стилът "Светлин".

В хотел "Анел" са представени картините от 1980 до 2018 г. – години, свързани с критични периоди от нашето развитие, с борбата за налагане на нови критерии в изкуството, за признаване на изкуството като висша духовна дейност, като израз на мироусещането на една голяма епоха.

Изложбата "Пътят" се открива на 6 юни и ще продължи до 17 юни, паралелно в галерия "Средец" и хотел "Анел".

Съюзът на колекционерите в България e сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност. Целта му е да утвърди българското колекционерство като фактор за опазване и социализиране на културните ценности и да съдейства за развитието на гражданското общество в България.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.