Следва

ТЯ посети всички страни по света

Истории от живота: Сирийската Даяна - Асма Асад

Първата дама от Aда...

Celebrities преди 4 години

Асма ал-Асад е бляскава, млада и красива. Може би, най-необичайна и привлекателна от Първите дами на нашето време. Нейният стил отхвърля всички претенциозности, присъщи на Близкия изток, провъзгласявайки триумфа на минимализма.

Рядко виждаме подобни хора: нежни, дори чупливи, с аналитично мислене, скромно, но елегантно облечени. Наричат я "лъч светлина в сенчеста страна" и "Пустинна роза". Тя е Първата дама на Сирия, въпреки че и до ден днешен мнозина са срещу легитимността на властта на президента Башар Асад. Някога демократичният и миролюбивият лидер се превърна в кървав тиранин, а съпругата му - от „Розата на Дамаск“ стана „Първата дама от ада“, "Жената на диктатора", "Красивото лице на кървавия режим" и "сирийска Мария-Антоанета".

След сериозна серия от скандали, сред които и платен хвалебствен  материал в американския Vogue, Асма влезе в тотална медийна, а и не само, сянка, като едва преди 4 години реши да даде първото си разширено телевизионно интервю на чуждестранна медия, разбира се, руска.

"Мога да кажа, че чувствам болка и тъга. Но много други биха могли да кажат същото. Мисля, че е много по-важно как се справяме с тези чувства, как ги насочваме към създаване на инициативи, които могат да помогнат на тези войници или жертви да възстановят живота си. Затова за мен е по-важно какво правя, а не какво чувствам.", каза, с все още засилен британски акцент, тогава Първата дама на Сирия за гражданската война в интервю за руския телевизионен канал.

Официално Асма все още е британски гражданин и за разлика от други европейски страни, които са забранили на Асад и семейството му да влизат на тяхна територия, Великобритания ги приветства, ако въобще може да кажем така. Въпреки това "красивото лице на кървавия режим" отказва да избяга от страната си, защото това би разтърсило сериозно вярата в силите на съпруга й.

Мнозина я наричат "сирийската принцеса Даяна", тъй като когато любимият й Башар идва на власт целият свят остава очарован от скромната й елегантност, мека усмивка и почти аристократично държание и образование.

Асма (или както й е по-удобно да се нарича - Ема) е родена в Лондон през 1975 г. в богато семейство сунитски мюсюлмани от сирийски произход. Баща й е уважаван кардиолог, а майка й първи секретар на сирийското посолство. Смята се, че бащата на Асма, въпреки че е живял извън страната, винаги се е смятал за патриот, вдъхвайки проарабски възгледи у младата си дъщеря.

Бъдещата Първа дама прекара цялото си детство на британска земя, с изключение на празниците. Завършва английско училище, а след това и Royal College of London с бакалавърска степен по компютърни науки и френска литература.


Като цяло съдбата на Асма е точно толкова непредсказуема, колкото тази на съпруга й. След като завършва колеж, тя работи като анализатор в Deutsche Bank и JP Morgan. Подготвя се да вземе магистърска степен в Харвард, но сякаш изведнъж се влюбва в сина на сирийския президент - Башар Хафез Асад, който като цяло никога не е трябвало да влиза в политиката.

За да замени Хафез Асад, президент на Сирия от 1971-ва до 2000-та година, се подготвя най-големият син - Базел, докато брат му Башар тихо получава медицинското си образование, присъства на конференции и симпозиуми, повишава квалификацията си в чужбина /съвсем инкогнито/ и обикновено предпочита да се върти по-скоро в интелектуални среди, отколкото в политически кръгове. И така до 1994-та, когато съвсем неочаквано Базел умира в автомобилна катастрофа и Башар е принуден да оглави военните дела на страната си и, разбира се, на по-късен етап основите на сирийската държавност.


Всъщност Асма и Башар се познават благодарение на любимия й от детството, който ги среща по време на вечеря между влиятелни сирийски семейства. Романтичната връзка между тях обаче започва едва през 2000-та година, когато двамата отново се срещат на събитие в Дамаск. По същото време бащата на Башар умира, а той бива безусловно избран за президент на Сирия. Няколко месеца по-късно той и Асма се женят, а тя съвсем очаквано напуска работа, зарязва обучението си в Харвард и се отдава изцяло на задълженията си на Първа дама.

"Планирах да получа магистърска степен по бизнес администрация от Харвард. Позицията на Първа дама въобще не бе част от кариерните ми планове", сподели след време в интервю госпожа Асад.

Сватбата на първата двойка на Сирия се пази в пълна тайна, а през първите няколко месеца Асма е принудена да пътува из страната съвсем сама и то инкогнито, за да се доближи до хората и гражданската позиция, и да определи какво трябва да се промени в сирийското общество. А когато съюзът им с Башар става публична новина, страната и светът са изключително развълнувани. На пръв поглед изглежда, че президентската двойка демонстрира "новата Сирия" - свободна, демократична, отворена. Освен това се смята, че бракът на Асма и Башар е положителен от религиозна гледна точка: любовта на сунит и алауит се превръща в символ на надежда за постигане на толерантност и прогресивност.

В зората на новото хилядолетие, реформи в много области наистина се заформят в Сирия. Дълго време страната се счита за най-безопасното място в Близкия изток, люлката на регионалната култура, символ на богата история и, разбира се, свещено място за поклонници. Младият президент и Първата дама (Асма, десет години по-млада от съпруга си) незабавно печелят сърцата на западните страни. Кой знае, може би, ако страната не бе затънала във война, йорданската кралица Рания щеше има достоен конкурент в света на модата.

Чуждестранни посещения и срещи на високо равнище, запознанства с кралици, би било категорично глупаво да се отрича, че Асма Асад не се опита органично да се присъедини към клуба на известните Първи дами от онези времена. Като цяло Башар и Асма не са много по-различни от европейските или американските президенти и половинките им. Той е политически лидер и главнокомандващ, а тя борец за социална промяна и технологичен прогрес, филантроп, занимаващ се с правата на жените и децата, отдаден ценител на изкуството. Заедно те отглеждат три очарователни деца, като Асма неведнъж силно е подчертавала колко отявлена роля на баща има съпругът й, въпреки всичките си задължения и опасения покрай войната.

На Запад хората се възхищават на семейство Асад, но политическият елит, особено в САЩ, не намира общ език с наследника на Хафез Асад. Това, което се случва през пролетта на 2011 г. обръща всичко с главата надолу, реториката се променя полярно. Сирия бързо се превръща в бойно поле не само на вътрешни враждебни сили, а на външни такива, като всичко влиза в международните медии.

С настъпването на така наречената „Арабска пролет”, резултат на дългогодишни религиозни и политически противоречия и битка за ресурси, Първата дама на Сирия изчезва от полезрението и светлините на прожекторите - дори се смята, че тя и децата й бягат в Русия, а след това и в Тунис. Привидно Асма не подозира, че съпругът й е отприщил кървава война в страната им. През пролетта на 2012 г. съпругите на германските и британските посланици в ООН публично се обръщат към Първата дама на Сирия, призовавайки я да „се застъпи за мира в името на своя народ“ и „да не се крие зад гърба на съпруга си“. Любимата на сирийския президент обаче изразява позиция, която я превръща от "сирийската Даяна в сирийската Мария-Антоанета", заявявайки: "Башар Асад е президент на цяла Сирия, а не на група сирийци."

Въпреки войната, Първата дама продължава да се фокусира върху работата си за множество благотворителни организации и селски общности, с които е ангажирана от много години, както и в подкрепата на президента до необходимата степен. Асма бързо придобива репутацията на Ева Браун и Ева Перон. А лични писма пуснати в Уикилийкс потвърждават, че "пустинната роза" е наистина опиянена от властта. Според тях Първата дама на Сирия, в разгара на кризата, е харчила хиляди долари за луксозни стоки и дизайнерски дрехи, провеждайки всички операции през Дубай, за да избегне санкциите, наложени й от западните страни скоро след началото на конфликта.

Така стигаме до момента, в който е почти невъзможно да се намери дори един положителен материал или коментар за Първата дама на Сирия и нейния съпруг. Въпреки това двойката Асад не потъва в забрава - те продължават да поддържат правителствени страници в Instagram, а всички постове на Асма се маркират със специален хаштаг #WeLoveYouAsma или пък редовно публикуват архивни снимки на семейството си, вероятно за да пробудят усещане за носталгия в нацията.

Към днешна дата Първата дама все още пътува из страната с благотворителни програми и хуманитарни инициативи. Заедно със съпруга си тя продължава да разчита на публичност и да поддържа репутацията на "отворен управник" за своите граждани: през август миналата година 43-годишната Асма дори реши да обяви на народа си, че се бори с рак на гърдата публично чрез социалните мрежи.



Изглежда обаче, че прякорът "жената на диктатора" завинаги ще придружава госпожа Асад, въпреки че вече 19 години тя е в ролята на точно такава...


More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.