Следва

Краят на една епоха: какво се случва с Calvin Klein?

Френските Longchamp с нов японски дизайн: Непринуденост, функционалност & още нещо

Вдъхновена от древното японско изкуство на оригамите, новата колаборация разглежда знаковия "Le Pliage" модел, интерпретиран от базираното в Токио дизайнерско студио nendo.

All fashion преди 4 години

Оригиналната Le Pliage чанта на Longchamp със сгъваема функция, изработена по дизайн на сина на основателя на марката, Филип Касегрен, през 1993-та, още в същността си е инспирирана от древното японско изкуство на оригамите. Новата колаборация разглежда знаковия модел, интерпретиран в духа на фантазна и много минималистична колекция от японското дизайнерско студио - nendo.

nendo е основана през 2002-ра от Оки Сато, a целта й е да създава дизайни, които представляват мигове от ежедневието. Философията на дизайнерите на nendo е ориентирана към преправянето и добиването на нова форма на обикновени, всекидневни предмети, така че да проектират в света една нова перспектива, обогатяваща живота и преживяванията ни - отново на ежедневно ниво. Този етос очевидно бива демонстриран и от интригуващите интерпретации на nendo върху Le Pliage, представящи емблематичната чанта в изцяло нова светлина.

"Това, което оцених най-високо при nendo, беше техният абсолютен респект към своеобразната кодировка на Le Pliage. Искаха да запазят ДНК-то на оригиналния продукт - найлонът, руската кожа, закопчаването и способността да се сгъва, но чрез изцяло нов подход", разяснява Софи Делафонтен, Креативен директор на Longchamp, пред L'officiel Сингапур.

Докато класическата Le Pliage предлага два ясно разграничими варианта за положението си - да се носи като чанта и да се съхранява по-лесно, когато е сгъната - дизайнът на nendo предлага нов, трети вариант, претворявайки чантите във функционални, но и също толкова естетично задоволяващи предмети за съхранение, които да се разполагат на различни места в дома.

Съществуват три вариации на чантите, всяка една от които изящно минималистична по форма и изискано сложна в изработка. Първата такава е чанта, трансформираща се в кубче, което на свой ред може да бъде използвано за складиране, както и за из път, но също и като здрав и просторен денк (тип войнишка торба, представляваща голям вързоп). Вторият модел приема формата на конус с единствена дръжка и може да бъде носен или закачен - коженият връх се разтваря лесно, така че да може да побере достатъчно предмети в обема си. Третата вариация приема кръгла форма, вдъхновена от традиционните сгъваеми фурошики платове, използвани надлъж и шир в Япония за пренасянето на предмети преди пазарът им да бъде залят със "западняшни" стил чанти. Като фурошики се адаптират към формата на товара, който пренасят.

Конусовидната и кръглата чанта идват в два размера, а квадратната в три, като всички модели са налични в палитра от шест нюанса на оцветени неутрали като тъмносиньо, горчица и бургунд.

Засега, по данни на компанията, ексклузивната колаборация ще бъде достъпна в сингапурските бутици на Longchamp от 2-ри юли, но това далеч не пречи да се порадваме на резултата от съвместния труд на изкусните френски майстори и находчивите япосни дизайнери>>>

More All fashion