Следва

#ootd: Боси пръсти

От архива: Еволюция на вечността… вечният въпрос "боксерки или слипове?"

Богатият ни Архив предоставя възможността за нерядко връщане към близкото и далечно минало и преразглеждане на тенденции, течения, размисли и разговори, кадри. Днес обаче се спираме на Вечността и в частност еволюцията й.

Годината е 2015-та, а фокусът - бельото. Фундаментален, колкото и вечен, въпросът "боксерки или слипове" разпали дискусия и днес, както стана и преди четири години. Историята на мъжките undergarments отпреди 7000 години назад, през идването на дизайнерското бельо на мода през 70-те и 80-те, та чак до днес>>>

All fashion преди 4 години

via GIPHY

Говорим си надълго и нашироко за бельото, за най луксозните марки, за най-подходящите модели и тенденциите за сезона и, разбира се, нямаше как да не обърнем внимание и на бельото на силния пол, което може и да не е толкова разнообразно колкото в женската си разновидност, но също има не по-малко интересна история. Точно за това днес, след като вече ти разказахме за историята на дамското бельо, даваме силно начало на седмицата с историята на мъжкото.

Бельото на древността
Първите сведения, че мъжете започват да носят бельо ни връщат почти 7000 години назад във времето, когато праисторическият човек започва да използва кожа, за да прикрива и защитава слабините си, докато върши праисторическите си задължения. В продължение на няколко хилядолетия, този прототип на мъжкото бельо остава непроменен. Египетското изкуство пък показва как всички, от фараоните до слугите и робите, носят ленени препаски около кръста си.

Средновековие
Вариации на препаската се запазват до Средновековието, когато се появяват свободни панталони, наречени Braies. Тези, изработени от лен, дрехи, разширени от талията до средата на прасеца, се стягат около кръста и глезените. Въпреки че с цялото завързване не са много удобни, имат предимството, че предлагат много по-голямо прикритие, така че ако в горещ ден един работник реши да се съблече по долните си панталони, той все пак ще запази някакво чувство за благоприличие.

От друга страна, с цялото преплитане и стягане, този вариант на долните гащи прави естествените нужди голямо предизвикателство. Това води до появата на codpiece. Това е отвор в предната част, който се затваря с връзки, по-късно с копчета и позволява на мъжете да пишкат без да се налага да свалят целите си панталони.


Хенри VIII

Тези ранни codpiece освен практична, бързо започват да приемат и декоративна функция. Когато Хенри VIII започва да пълни своя codpiece през 16 век, всички верни поданици следват примера му. (Интересно е, че учените по-късно спекулират, че изпъкналият codpiece на Хенри VIII може в действителност да не е свръхкомпенсация на неговата мъжественост, а по-скоро е предназначен, за да се слагат превръзки с медикаменти, които да облекчават болката при предполагаем сифилис. Трябва да отбележим, че съвременните учени отхвърлят тази теория.) Уголеменият codpiece продължава да е водещ елемент в мъжката мода до около 1590 година, когато мъжете отново започват да носят по-консервативните дълги долни гащи с процеп отпред и тази тенденция се запазва доста дълго време.


codpiece

Когато бельото става разтегливо
"Боксерки или слипове?" Преди 1920 година, този въпрос не би предизвикал нищо повече от празен поглед, вероятно защото все още нито боксерките нито слипове са били изобретени. От Викторианската епоха до 1930 година, мъжете носят памучни долни гащи, стигащи до коляното под панталоните си и памучна блуза под ризите.


Бельо от Викторианската епоха

Тези долни дрехи не звучат като много удобни, но мъжете получават малко пространство за дишане през 1925 година, когато Яков Голомб, основател на супер известната компания за боксови стоки “Everlast”, започва да прави проекти за панталонки за своите боксьори. Голомб осъзнава, че кожените “гащи”, които носят, не са най-доброто и така заменя кожата с по-гъвкави еластични материи.

Боксерките обаче нямат незабавен успех в бельото, липсва им подкрепата, която консервтивните дълги гащи предлагат, за това мъжете не са луди по тях. През Втората световна война боксерките имат нов съперник - слиповете.


1920-та

Картичка вдъхновява слиповете
Чекмеджетата за бельо се променят завинаги през 1934 година, когато Артър Кнейблър, изпълнителен директор и дизайнер в компания за трикотаж от Уисконсин "Coopers Inc", получава картичка от приятел, който е на Френската Ривиера. На пощенската картичка е изобразен мъж в бански костюм с нещо подобно на слипове. Изобретателският инстинкт на Кнейблър проговаря и пред него застава големият въпрос - “Могат ли тези бански да се превърнат в бельо?”

След известна доза експерименти, Кнейблър въвежда нов тип прилепнало и късо мъжко бельо. "Coopers" наричат новия си продукт "Jockey shorts".

“Coopers” предлагат първите си слипове “Jockey” в известния универсален магазин в Чикаго “Marshall Fields” на 19 януари 1935 година. Въпреки че времето е ужасно и градът е в хватката на виелица, цялата пратка от 600 чифта “Jockeys” е продадена още в първия ден. За три месеца компанията продава 30 000 чифта. “Coopers” продължава да произвежда и развива своето успешно бельо и през 1971 година компанията сменя името си на “Jockey”.


1960-та

Тайните служби дават тласък на "Joe Boxer"
Дизайнерското бельо идва на мода през 70-те и 80-те години, когато лейбъли като Calvin Klein започват да трансформират мъжкото бельо от нещо, скрито под панталоните, в мода и лайфстайл, който музикантите демонстрират в някой видеоклип например. Моделите стават по-секси, а дизайните - ярки и често хумористични.


"Joe Boxer"

Един от основните представители на тази нова мода на забавно бельо е “Joe Boxer”. Марката привлича вниманието към себе си през 1985 година, когато прави боксерки с щампа на стодоларови банкноти. Тайните служби решават, че тези модели нарушават закона и веднага са иззети 1000 чифта от нарушителите. Вместо просто да наемат адвокати “Joe Boxer” обръщат случката в забавна новина и така имиджът на боксерките, като игривата алтернатива на безстрастните слипове, нараства.

Бельото важен показател за здравето на икономиката
Въпреки че няма големи въведения в бельото, след появата на боксерките и слиповете в началото на 20-ти век, тези парчета плат намират пътя си към финансовите страници в началото на 2008 година. Това се случва, когато бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан разкрива, че състоянието на индустрията на мъжкото бельо е важен показател за здравето на икономиката.

Логиката, която Грийнспан следва е, че повечето хора имат чекмедже пълно с доста мизерно бельо, което ще носят докато ластика се отпусне, а боксьорите са на решето. И, защото бельото е нещо, което колегите и приятелите не виждат, понякога новото бельо изглежда като недостатъчно необходима покупка за мъжете. Според Грийнспан, когато икономиката е в криза, хората търсят начин да спестят и те просто спират за зареждат чекмеджето за бельо с нови чифтове. Звучи достатъчно разумно, нали? Тезата се доказва, когато икономиката влиза в криза през 2008 година и продажбите на мъжко бельо спадат с 12% годишно.


Brighton Swimming Club, 1863-та

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 11 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.