Осветление за вдъхновение: Лампа-банан за 229 евро

Осветление за вдъхновение: Лампа-банан за 229 евро

Къде е границата между изкуството и дизайна?

Холандската компания Studio Job не изглежда да хвърля излишни мисли по въпроса, вероятно защото проблемът като такъв реално не съществува. В период, който бива категоризиран като необарок (втората половина на XIX век) и в който границите между експресивните категории са толкова разтегливи и просторни, че почти не съществуват, а и прилежащите му жанрове нахлуват и се "колаборират" един с друг - за нещастие на тръпнещите в очакване имитатори, сливането на стилове и жанрови характеристики си е направо задължително. Но наред с всичко останало, периодът представлява най-вече необикновената възможност да се разгърне експресивния потенциал и естетическия аспект при дизайна.

Работите на Джон Смийтс и Нинке Тинахел изобилстват от барокови препратки - от колаборации с доста по-изтънчени брандове като Bulgari и Bisazza до сценичен дизайн за концерти на Mika, както и "темпераментни" обекти за Seletti, които съвсем заслужено "завършват" в MoMa, Ню Йорк, Музея Victoria & Albert в Лондон и още 40+ музея и галерии по цял свят.

15х30х26-сантиметровата настолна лампа, част именно от съвместната работа на Studio Job и Seletti, във формата на банан просто нямаше как да остане незабелязана, още по-малко подмината. Дизайнът, който със сигурност не би паснал нито на всеки вкус, нито на всеки дом, все пак си е същинско произведение на съвременния дизайн, пленяващо и оставящо те зяпнал (буквално).

Лампата-банан не се е озовала в MoMa или Victoria & Albert, но със сигурност може да се настани у нас/у вас срещу 229 евро или 449 лева ОТТУК.

Дизайнерската интериорна лапма - като всяко друго произведение от сливането на изкуство и дизайн - подлежи на и предполага реакции и коментари. Feel free да оставите своите по-долу>>>

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.