Следва

#ootd: Женското братство на пътуващите копринени рокли

My Style: Светломир Пандазиев

От извора, човекът е Човек, когато е на път... 

All fashion преди 4 години

Обожаваме хора, от които можем да научим нещо, да се вдъхновим за нещо, да се замислим или, най-любимото - да разперим криле.



Светломир е от тази порода, на "хвърчащите хора" /цялото велико стихотворение на Валери Петров с това заглавие е долу в текста, припомнете си го/.

Радваме се да ви запознаем с изпълнителния директор на А.Т.Г Лайфстайл ООД – фирма официален дистрибутор наSamsoniteAmerican Tourister, Delsey и Piquadro за България,  Светломир Пандазиев, елегантен, с вкус към детайла във всеки аспект, с любов към света, към хората и дестинациите му, сладкодумен, хубав, завлядавящ мъж, баща, собственик на чудно куче
/надолу в материала са и "горещите" снимки на Лео/. 

Насладете се, почерпете се, тръгнете... с нас и Светльо>>>  
 


V.S.: Основните правила при избор на пътно "оборудване"?
Светломир Пандазиев:
  За да направим правилен избор трябва да сме наясно как пътуваме, на какво държим в оборудването и кои са най-често ползваните авиокомпании от нас. Добре е да съобразим с това избора на куфар, най-вече когато става въпрос за ръчен багаж. Често ограниченията варират много според авиокомпанията и широкия спектър от модели, които предлагаме, покриват всяко от тях, така че да можете да ги изпълните до сантиметър! Но ако искате да вземете „универсален" размер, спрете се на strict cabin 40 х 55 х 20. Имайте предвид, че куфарът на четири колела дава много по-голяма маневреност, но отнема от вътрешния обем. Особено когато става въпрос за кабинен размер, това има значение.



Правилото е: колкото по-лек куфар – толкова повече чифта обувки в него.  Много от рестрикциите касаят не само размера на куфара, но и теглото. Затова големите производители като Samsonite и American Tourister са в постоянна „борба" с гравитацията. Някои от новите модели са с тегло по 1.7кг  Друга особеност е материалът – куфарите от плат дават възможност за много по-добра организация, но ако пътувате много интензивно, все пак може би е по-добре да вземете „твърд", който ще е по-устойчив на амортизация и замърсяване. Не на последно място – ползвайте пътни аксесоари!



Те ще улеснят живота ви, особено при дълги пътувания. Възглавнички за път, маски за очи, колани за багаж, прозрачен несесер с оразмерени флакони за течностите, които можете да вземете на борда, преходници за зарядно и контакти – всички тези аксесоари не са глезене, а необходимост и ще бъдете много по-щастливи, ако разполагате с тях.



V.S.: Колко куфара трябва да има едно момиче /под момиче разбираме всяко - от 10 до 90/?
С.П.:
Няма правило, но е добре поне 3! Един ръчен багаж, един за самостоятелни пътувания и един за семейни (с максимален обем). Разбира се, ако човек има възможност, е добре да има един с бизнес организация, която дава възможност да вземете лаптоп, ризи и други „необходимости", които едно делово пътуване изисква. Моделите с такава организация се наричат мобилни офиси и позволяват например да чекирате през скенера лаптопа си, без конфузната необходимост да отваряте отделението с дрехите си на лентата за багаж.



V.S.: А едно момче?
С.П.:
О, за мъжете, освен горните, препоръчвам да имат и един гардероб – на колела или сгъваем. Тези гардероби са с размер ръчен багаж и позволяват перфектно пренасяне на костюми и обувки, така че да пристигнем безупречни на срещата си!



Светломир ни показва съдържанието на собствения си куфар - благодарим за доверието :)



V.S.: Понякога думата "традиция" се възприема повратно, но фирмата, за чиито маркетинг и реклама се грижиш има над 100-годишни традиции в производството на куфари, раници, сакове и пътни чанти...
С.П.: Тадицията означава много! Означава опит, означава ноу-хау, натрупан с годините в света на пътешествията, така че да знаем какво най-добро да предложим, кое е най-полезно на път. Да направиш нещо гениално веднъж е много трудно, но постижимо. Да бъдеш компания, която налага стандартите в бранша, и която 109 години другите следват, е много, много отговорно! Веднъж разговарях с тогавашния CEO на марката за цял свят - Рамеш Таинвала по темата с технологичните иновации въобще и в света на куфарите. Повод бяха всички тези гаджети, които новите компании и start-up-и показват на пазара. Като например куфар, който те следва като кученце, ключалка която можеш да заключиш с приложение на телефона си и др. Неговото мнение бе, че докато новите компании могат да си позволят да се провалят и да пуснат нещо на пазара, което не е достатъчно изпитано и дори опасно, то Samsonite няма право на грешка.



Марката може и да е автор на най-важните иновации в бранша, но всяка от тях е много внимателно тествана и изпитана, преди да бъде пусната на пазара.. А куфар, който се заключва с приложение на телефона вече имаме в портфолиото на другата марка, която представяме за България – италианската Piquadro.

 V.S.: Един примерен пожелателен маршрут с 10 важни пункта за спирка на любителя-пътешественик, или 10-те най-хубави места, на които би ни завел или посъветвал да отидем?
С.П.:
 Аз мисля, че нашите клиенти пътуват много повече от мен и рискувам да се изложа! И все пак, ето моят списък с 10 места, на които съм бил и които всеки трябва да види, за да бъде по-щастлив:

* Започвам с близките дестинации и крайбрежието на АмалфиПозитано, Капри и Соренто са места, които ще ви пленят. Опитайте най-хубавото лимончело в Капри и задължително посетете Помпей – град, в който ще се пренесете в една друга действителност!

* Фамагуста и Стария град, които се намират на брега на непризнатата сервернокипърска турска република. Това, което ще ви порази вероятно, е съвместното съжителство на блестящо запазени средновековни сгради и съвременни постройки. Честа гледка е църквичка от 15-16 век да се мъдри в двора на някоя къща. Или пък древни руини, залети с вода, в която децата хвърлят камъчета и си правят „водни жабки". Местният футболен стадион пък гордо се мъдри между крепостни стени, посрещали в миналото славни армии. Да си призная, заболя ме малко пред тази лека немарливост към историята, но видях, че са започнали реставрации на някои от сградите... така че има поводи за оптимизъм! Градът е много красив, но нещо, което няма да видите никъде другаде по света, е плаж, който е застинал в 70-те. Извън крепостните стени се намира квартал Вароша – някога процъфтяващ курорт, в който сега хотелите са застинали така, както са заварени през 70-те, по време на турската военна инвазия, с кодовото име „Атила". Заради непризнатия си статут, земите и сградите в тази част са останали недокоснати от времето!

* Санторини – освен място, където ще срещнете най-много инфлуенсъри на квадратен сантиметър в света, е остров със смразяващи гледки! Калдерата е място, което ще ви остави без дъх, благодарение на един основен виновник и главен архитект на острова – вулканът, който се намира на малкия остров Неа Камени. През 17 век пр. Хр. изригването му изхвърля цяла планина във въздуха, изрязвайки бреговете като с нож. Пагубните последствия от днешната красота в миналото са – цунами с вълни по 6-11 метра, които вероятно стават причина за унищожаване на критско-минойската цивилизация.. а според легендите - и на Атлантите.


* Кападокия – чудните комини на феите са дело на друг виртуозен вулкан. Освен приказния пейзаж и полетите с балон по изгрев, всъщност много исторически и културни паметници се крият по тези земи. Буквално крият, защото Кападокия е земята на стотици подземни градове, които в миналото са приютили първите християни, подгонени от Римската империя. Някои от тези градове са с мащабите да приютят милионно население и са осигурявали безпрепятстван престой с месеци под земята при необходимост. Затова местните са наричани „призрачни хора" от римляните, заради способността им да изчезват задълго под земята и да се появяват на всякакви места, благодарение на системите от тунели.

* Ако сте привърженици на красивите плажове и безвремието, посетете Тайланд. Най-хубавите морски гледки, които съм виждал, които със сигурност са послужили като прототип за райско място. Ко Таб - островът, на който можете при отлив да походите по вода до съседните малки островчета. Единственото, което ще ви напомни за цивилизацията, е малкото пристанище за лодки, дървено заведение и самобитно чейнджбюро!


* Шри-Ланка е едно не толкова туристическо място, което го е запазило непокътнато все още и с много самобитна атмосфера. Място за медитация и релакс на брега на Индийския океан. Ако искате да бъдете в унисон с природата и да наблюдавате как гнездят гигантските морски костенурки, можете да отидете на един от приказните плажове на Хиккадува.


* Мексико е място с много разнообразна и древна култура, неизменно повлияна от маите. Вижте някои от прекрасните им и страховити в известен смисъл градове като Чичен Ица и Тулум. В Тулум задължително се насладете на местния плаж, който по официалната класация на Трипадвайзър е сред най-красивите в света.
 
* Едно малко изненадващо място в списъка е Алмати в Казахстан. Бившата столица на бившата руска република ще ви изненада с облик, много близък до София. Дори планината, която се извисява над града, напомня много на Витоша. Но това, което впечатлява, е културният, етнически и религиозен микс на хората там. Това е едно огромно богатство, което непременно трябва да видите веднъж в живота си!

* Разбира се, няма как да имате реална представа за света и културното развитие на Стария континент, без да посетите Париж и хилядите му музеи, събрали богатството на европейската цивилизация. Наричан най-романтичният град, френската столица няма да ви подведе в това отношение. Освен това ще задоволи всеки гурме вкус, дори и най-претенциозния!

Аз харесвам да разказвам за пътешествията си и впечатленията от тях и много словоохотливо го правя на своя личен профил във Фейсбуук...

V.S.: Какво отличава American Tourister от Samsonite?
С.П.:
АмериканТуристър е марка, основана през далечната 1933 г. Придобита е от Samsonite и дълго време бе по-малкият брат. Сега обаче е вторият най-продаван бранд в света на куфарите и е пораснал, дори равноправен брат на Samsonite. Моделите впечатляват с много цветове и настроение, а цените са позиционирани под тези на Samsonite и по-бюджетни. Компромис с качеството обаче няма и всички модели са придружени с познатата световна гаранция. Това, което ще намерите в повече при Samsonite, са по-луксозните материали и по-детайлния поглед към приложенията, които ще улеснят живота ви на път.

V.S.: В какъв цвят да си ги набавим това лято?
С.П.:
Жълтото бе цветът на миналото лято, не само заради изборът на Кристиано Роналдо, който е посланик на Американ Туристър понастоящем.  Миналата година бе прегърнал жълт куфар от серията Soundbox и това го превърна в тотален хит. Тази година определено има инвазия на оранжевото в няколко негови разновидности – като например медното. Отдавна черното не е това, което беше, както в облеклото, така и на път!



V.S.: Вещоман ли си?
С.П.
: Бях – успешно излекуван! Сега се стремя да живея с много по-малко вещи около себе си, защото те отнемат от енергията и освен това не е угодно за природата и нейните ресурси. И се чувствам много щастлив така!

V.S.: Как да се отървем от необходимостта, вероятно чисто подсъзнателна, да трупаме - дрехи, обувки, вещи, куфари дори?
С.П.:
Аз го направих с един замах! Сега гардеробът и въобще животът ми е много по-подреден и простичък.



V.S.: Кое отличава стойностите покупки от тези с компромисно качество, които често след сезон или сезон и половина не стават за нищо?
С.П.:
Хората са умни и не могат да бъдат заблудени за качеството на определна покупка. Може да направят компромис заради цената, но той е осъзнат и често не е икономически по-изгоден. Неслучайно е старата поговорка „Евтините неща излизат скъпи".

V.S.: Има ли тайни твоят личен Samsonite?
С.П.:
Моят Samsonite пази много тайни, свързани с емоции и места, но инак не се отличава от всеки LiteCube Dlx, който може да закупите в някой от магазините ни. Убеден съм, че ще се влюбите в калъфа за ризи, който има! Иначе е модел от кевлар и полипропилен, което го прави изключително лек и същевременно здрав като скала. Всъщност, еластичността на материала е това, което го отличава съществено!



V.S.: Казват, че човек се познава по обувките, може ли да се познае по начина, по който го придружава багажът му, по куфара демек?
С.П.:
Разбира се! Освен на качество, Samsonite е станал признак и на вкус, социална принадлежност и стил, не на последно място. Така че, ако искате да ви вземат насериозно на път и особено ако претендирате да сте страстен пътешественик – нямате много други избори!

V.S.: Друга дума за стил?
С.П.:
Интелигентност , вкус, а може би и баланс. За да има стил човек, винаги трябва да има баланс към материи, цветове и тяхното комбиниране.

V.S.: Друга дума за мечта?
С.П.:
Планиране, стремеж. Мечтите не трябва да остават само химерни образи в главата ни. Аз обичам да имам ясна представа как да осъществя всяка своя мечта.

V.S.: Пожелай ни нещо!
С.П.:
Бъдете винаги така красиви и талантливи! 



Лео съм.


..........................................................................................................................................................................
За хвърчащите хора

Те не идат от космоса,
те родени са тук,
но сърцата им просто са
по-кристални от звук.

и виж, ето ги, литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора,
и добре, че се срещат единици поне
от вида на хвърчащите хора!

А ний бутаме някак си
и жени ни влекат,
а ний пием коняка си
в битов някакъв кът,

и говорим за глупости, важно вирейки нос,
или с израз на снобска умора,
и изобщо стараем се да не става въпрос
за вида на хвърчащите хора.

И е вярно, че те не са
от реалния свят,
не се срещат на тениса,
нямат собствен „Фиат",

но защо ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги видим да литват в простора -
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от вида на хвърчащите хора?


Валери Петров

More All fashion