Следва

It shopping list: Прозирни рокли за всяка Хайди, дори да не е Клум

Ferragamo, парад на мечтите на Piazza della Signoria

Първа колекция за силната в традициите и устойчивостта си Модна къща Ferragamo на британеца Пол Андрю

Runway преди 5 години

Новоназначеният краетивен шеф на фирмата, отговорен за всичките й подразделения, реши, съвсем резонно, естетически и морално оправдано и със сигурност абсолютно печелившо като ход, да представи "бебе"-колекцията си за бранда в родния град на марката, на Piazza della Signoria пред Palazzo Vecchio, където моделите, някои от които гледаме от часове и с часове в дамската ни Редакция, защото са повече от хубави, дефилираха редом до Давид на Донатело - вечният символ на мъжка хубост.

Почти всеки артикул в колекцията на Пол за Ферагамо е изработен именно в района на Тоскана - отново препратка към корена, традицията, произхода, оцветени от визията на Андрю за по-нататъшното развитие на бранда в частта му Мъже: "чисто ново усещане за лекота при кройката, много кожа при ready-to-wear и наистина прегръщащи цветове."

И още: "Ужасен съм от състоянието на мъжката мода в момента. Ако погледнете в луксозните дизайнерски магазини, ще откриете купове суичъри и дънки с грамадни лога върху тях. Това категорично не е моето виждане за бъдещето на Ferragamo."

Как вижда тогава нещата Пол? Ето основните 5 посоки:

Принтове
Принтовете върху ризите и широките панталони са инспирирани от прочутия Флорентински фонтан на Нептун. Наскоро неговата реставрация бе финансирана от Модната къща.

Традицията, освежена
Андрю осъвременява традиционните за Ферагамо кожени обувки от модела Tramezza с гумена подметка, изработена във фабрика за кецове. "Направихме горната част в класически обувен завод, след това изпратихме обувките във фабрика за спортни артикули, за да бъде завършена подметката им по същия начин като при маратонките". Т.е. имаме съблазнителния съюз между луксозен, престижен чепик и удобството на кец.

Ролс Ройса на еспадрилите
Много, много пожелателни за всеки готин летен гардероб, еспадрилите в колекцията изобилстват - върху дебела плъстена подметка и с кожа или текстил отгоре. Определено вайб, който има дълбоки корени в историята и архивите на италианската премиум Модна къща, които съдържат десетки разновидности на леките обувки с един, друг или десети въже-детайл.

Япония, Япония!
Друга ключова обувка в колекцията - все пак всички свързваме Ферагамо първо и основно с обувките, е сандал като чорап, изработен от велур и базиран на архивен модел на марката от 1951-ва (архивите на Ferragamo са богати с над 15,000 модела обувки). Андрю споделя, че основателят на фирмата посещава Киото, вижда чорапите, които носят гейшите, ведно с джапанките с дървени подметки, връща се и създава този върховен чифт.

Еклектика
Еклектичният микс от модели за шоуто включваше арт директорът Питър Савил, прочут с фамозния дизайн на ръкави за Joy Division и New Order, както и с авторството на логото на Burberry, холивудският актьор Джош Лукас и британският актьор, модел и посланик на Ferragamo, 22-годишният Hero Fiennes Tiffin, който закри шоуто. "Исках да се върнем в Холивуд, където Ferragamo става това, което е", фиксира краят на началото Андрю, продължавайки с приятната си авторска теза, на която целият свят се израдва, че мулти-възрастовият подбор на моделите е рефлексия на многообразието от генерации, съставляващи клиентската маса на марката.

More Runway

Dior Haute Couture AW25: ако гръцките богини спортуваха

Runway преди 2 седмици

Мария Грация Кюри ли е най-модерният дизайнер днес? Този въпрос си зададохме, виждайки новата колекция висша мода на италианската дизайнерка за френската модна къща. Мария Грация просто изостави традицията на корсажите и представи иновативен Sporty Couture.

Alexis Mabille и Stephane Rolland Haute Couture 2025 - Ода за мечтата за Париж

Runway преди 3 седмици

Двамата френски дизайнери създадоха и показаха колакциите си съвместно на Седмицата на висшата мода в Париж. За фантастичните силуети аплодисментите се оказаха нестихващи, а причината е разказаната история, или по-скоро мит, за Париж, който никога не спи.