Следва

Mommy & Me: Моника и Дева в Рим

Излишно много вода: 9 продукта, които намаляват отоците

Всички знаем отлично кои са виновниците, за да се подуваме ужасно в иначе красиви области като глезени, китки, лице - сол, колбаси, някои видове тестени изделия, както и принципната склонност към задържане на вода в организма...

Health преди 4 години

Обаче в днешния материал не ни интересува от какво да бягаме, а към какво да посягаме, ако искаме да предотвратим или намалим отоците или кои са продуктите, които помагат в тази неравна, но достойна битка, особено присъща на дамското съсловие.

Отоците са следствие от прекомерното задържане на течности в организма. Появяват се на лицето, по тялото, както и във вътрешните органи. Последните са и най-опасни. Като цяло, честата оточност свидетелства за нередност в организма и е важен знак за посещение при лекар. Само доктор може да определи причината за отоците и да назначи правилно лечение. Понякога проблемът можем да решим и сами обаче, като просто променим леко системата си на хранене и добавим в рациона някои важни продукти.

Гречка
Гречката (или елда, в количество, например, една чаша), сварена без сол и добавки и хапната вместо солиден обяд, е гаранция, че на сутринта на следващия ден ще се събудите със същото лице, с което сте си легнали. Между другото, елдата е силно препоръчителна храна за бременни жени, именно като ключов фактор в борбата с подуването.

Ябълки
«An apple a day keeps the doctor away», – гласи британската мъдрост. И е точно така. Ябълките са рекордьор сред препоръчителните плодове. Според изследванията, редовната употреба на ябълки намалява риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания, способства намаляването на телесната маса и регулира нивото на холестерин в кръвта, подобрява храносмилането и нормализира кръвното. Но, важното в този случай е, че непреработените плодове са отлично средство против оточност. При някои заболявания дори се препоръчват разтоварващи дни само на ябълки, с цел драстично намаляване на отоците и извеждане на излишните течности от тялото.

Ягоди
Ако страдате от дискутирания проблем, то ягодите и производните им раннопролетни плодове заслужават цялото ви внимание, поради съдържащите се в тях изобилни количества калий и магнезий. Те извеждат от организма излишните течности, подобряват сърдечния ритъм, премахват подпухналостта. Освен ягоди, със същите качества могат да се похвалят дивата ягода, вишната, черешата и малината. Тази фантастична четворка е в състояние при други равни условия /непрекаляване със сол, достатъчна физическа активност, отсъствие на сериозни заболявания) от раз да разрешите проблема с отоците. Особено полезно е да го имат предвид тези от нас, които преди лягане обичат добре да си похапнат, да изпият чайник чай с курабийки за десерт и на сутринта да се събудят с два пъти по-грамадно лице от обикновено. Те трябва да опитат да заменят описаното хапване с купичка от любимите ягоди - вкусно, полезно и без последствия.

Чушки
Позната на всички ни от детството зелена или червена чушка е един от най-забележителните зеленчуци на света. Тя е богата на всевъзможни витамини и минерали, необходими за точното функциониране на организма. По-полезен се счита, че е червеният пипер, заради високото съдържание на калий и магнезий. Последните отговарят за борбата с отоците, като с успех отвеждат от организма излишните сол и токсини.

Краставици
Краставиците са извънредно ефективни при предотвратяване на отоци, свързани със сърдечни проблеми. Най-добре е да ги консумираме свежи, например в салата със зеленолистни и домати. Ако ви е необходима екстрена помощ, то пригответе си пресен краставичен сок и го изпийте наведнъж. По принцип, в качеството на профилактична грижа срещу отоци, би било нелошо да пиете сок от краставици четвърт час преди ядене по 2-3 пъти на ден. Основното е да не се добавя нищо към напитката и особено сол - тогава всичкото усилие би било напразно.

Магданоз
Откровено казано, всички зеленолистни са изключителен помощник в борбата с оточността, но лидер сред тях има и това е именно магданозът. Къдравите листенца способстват извеждането на излишната течност от тялото и ускоряват процеса на спадане на подпухналостта. Изядена вечер, салатата от магданоз ви гарантира, че на сутринта няма да има и намек за "раздута" физиономия. Добавянето на магданоз към сутрешната закуска също никак не е излишно, особено ако не си харесвате подпухналото отражение в огледалото.

Патладжани
В източните страни този зеленчук често е наричан плодът на дълголетието и употребата му се препоръчва на всички, без изключение. Редовната му употреба, приготвен на пара или сварен, е важна за профилактиката и лечението на отоците, защото патладжанът е отлично средство за извеждането на солта от организма, която в повечето случаи е причината за задържането на течности.

Сушени кайсии
Сушените кайсии притежават слабителни свойства и оказват пикочогонно действие, което помага за премахването на отоците, в това число и на вътрешните органи. Особено полезни са различните отвари и компот от кайсии, които избавят от проблемите за броени часове. Разбира се, в някои случаи концентрирани напитки от този тип са противопоказни, например при страдащи от ниско кръвно, алергии, диария и бронхиална астма.

Сок от червена боровинка
Червената боровинка отлично извежда течностите от тялото, при това няма никакви противопоказания и е подходяща за деца и бременни жени. Изяжте шепа червени боровинки или изпийте чаша домашно приготвен без добавка на захар сок от тези плодове, и ще видите чудотворния резултат.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.