Следва

Фотографии на Антоан Д’Агата в България в Музея за съвременно изкуство

40-те години на XX век през обектива на Тодор Славчев, увеличително стъкло за родолюбието и човеколюбието

"Тодор Славчев фотоархив" - изложба на Тодор Славчев - от 14-ти до 30-ти юни в "Център за култура и дебат ", Червената къща "Андрей Николов"

Events преди 4 години

За тези от вас, които помнят, и още повече за тези, които не, фотографската изложба "Тодор Славчев - фотоархив" предоставя един носталгичен черно-бял поглед върху изгледа на Столицата през 40-те и 50-те години на миналия ХХ век. Някои от малкото оцелели при бомбардировките над София през 44-та фотографии на Славчев, в качеството си на един от най-именитите български фоторепортери, ще бъдат изложени в "Център за култура и дебат", Червената къща "Андрей Николов", от 19 часа на 14-ти юни (петък) до 30-то число на същия месец. Изложбата е част от "Месец на фотографията" и може да бъде разгледана в часовете за посещения на изложбената зала.


Туристи в неделен ден чакат трамвая на Св.Неделя, 1951-ва

Тодор Славчев (1900-1992) е фоторепортер, един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас. Творческият му път обхваща 60 години - от 30-те до 90-те години на миналия век - през които заснема лица и събития от различни сфери на обществения живот в родината: политически събития, градски и селски живот, бит и поминък, строителство и промишленост, дейността на БЧК, лов и риболов, спорт и туризъм, хора на изкуството, пейзажи и портрети.


Раздаване на айрян в Столицата, 1949-та

Славчев остава безпартиен през целия си живот. Искал е творчеството му да бъде разглеждано през призмата на родолюбието и човеколюбието. 


Тодор Славчев е роден през 1900 година в Пловдив; от 1930-та се установява постоянно в Столицата. Член е на Дружеството на фотожурналистите в България от 1934-та. От 1929-та до 1946-та Славчев е главен редактор на списание "Трудови вести", където публикува свои снимки на социална и трудова тематика. През 1941-ва година посещава Вардарска Македония и заснема изгледи, бит и общественозначими събития в Скопие, Охрид и други селища.


Републиканско състезание по корабомоделизъм на езерото Ариана, юли 1952-ра

Славчев сътрудничи като фоторепортер на вестниците "Утро", "Заря", "Дневник", "Днес", "Вечер" и "Нашенец". При бомбардировките над София през 1944-та година, редакцията му на пасаж Св.Никола е разрушена, а голяма част от фотоархивът му изгаря. Тодор Славчев снима на Девети септември в столицата. През есента на същата година издава със свои средства брой първи на сп. "Фотожурналъ", богато илюстрирано с негова репортажна фотография на актуални събития в страната. Участва като доброволец фотокореспондент във Втората световна война, превръщайки фотолабораторията си в подвижна.

По случай 1-ви май 45-та, в Унгария Тодор Славчев организира фронтова фотоизложба, включваща снимки на много фотокореспонденти. След войната работи като фотосътрудник на списанието на БЧК, във в."Земляк", както и като щатен фото-репортер на вестниците „Свят“ (1948-1949), „Народен спорт“ (1951-1953) и „Кооперативно село“(1954-1960). След пенсионирането си Тодор Славчев работи активно и до края на живота си за СБЖ, в. "Поглед", сп. "Славяни", сп. "Лов и рибилов", в. "Трезвеност", сп. "Български воин", в. "Литературен фронт" и др.

Тодор Славчев е участвал в множество общи фотоизложби преди и след 9-ти септември. През 1937 организира първата по рода си изложба "Борба срещу трудовите злополуки", чиято фотографска част е изцяло негова. През 1989 година прави своя авторска фотоизложба; носител е на множество отличия, медали и дипломи, също и на званието Фотограф-Художник от 1970-та година, Заслужил деятел на културата (1984), както и Майсторската награда на СБЖ (посмъртно).


Откриване:
14.06.2019 г., 19:00 ч., София, "Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов"
Изложбата е част от "Месец на фотографията" и може да бъде разгледана до 30-ти юни.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.