Следва

Меган & Хари споделиха лични детайли от кралската сватба

Когато видя възрастен човек на колело, се успокоявам за човечеството: "Споделените" електрически колела вече и в София!

Думите са на Хърбърт Уелс и вдъхновяват точно толкова, колкото и преди две години, когато разглеждахме това велико изобретение, издигнато в култ и в литературата, и в киното, и в музиката, и къде ли още не още от самото начало на своето съществуване.

All About Life преди 4 години

Ако и вие като нас се откривате в тези думи на писателя, считайте, че днес имате особен повод за радост и спокойствие, така да кажем. Няколко възрастни (не знаем колко точно на брой), обединени в две български компании, произвеждащи електрически колелета – ELJOY и E-MOUNTAIN BIKE (EMB), по примера на ред европейски столици, се борят да реализират "споделянето" на електрически колела и у нас! В по-големите европейски градове услугата за наемане и споделяне е достъпна отдавна и се развива с огромен интерес. На първо време желаещите да се включат в "обнародването" на каузата, ще могат да го правят, като наемат велосипеди за преходи в планината за минимум 3 часа, а на последващ етап ще има различни точки в града, където хората лесно и удобно ще могат да вземат и връщат велосипедите. "Електрическият превоз е бъдещето, а в това число и електрическите велосипеди, които стават все по-популярни и желани. Искаме да развием тази услуга и да намалим колите в града", споделя Калин Кокушаров от EMB.

От първата по-мащабна инициатива за споделяне на колела в Копенхаген пред 1995-та насам, шерването и наемането на велосипеди се разраства с категорична устойчивост. През 2007-ма идва и "бумът" на концепцията, непосредствено след старта на Vélib’ в Париж и Bicing в Барселона, с множество последователи в някои Източноевропейски страни, Азия и Щатите. Трудно е да се оцени успехът на bike sharing системата, тъй като до голяма степен зависи от гледната точка на различните заинтересовани страни. От гледна точка на рейтинга, даден от ползвателите на услугата, Кралят е Дъблин (Да живее Кралят!), където се регистрират средно по 13 наемания дневно. Що опира до качеството на услугата, лионската Vélo’v система е провъзгласена за най-добрата от общо 40 европейски метода в 18 държави.

via GIPHY

Милиони километри се изминават ежедневно с помощта на споделените велосипеди, но въпреки блестящите резултати, не е напълно ясно колко от тези пропътувани километри заменят пътувания с автомобили. Vélo’v в Лион отчита, че колелата са заместили 7% от пътуванията, които иначе са щели да бъдат осъществени с кола. В Париж пък 20% от ползвателите на Vélib’ уверяват, че са започнали да използват личните си автомобили значително по-рядко. Проучване сред лондончани показва, че тамошната Barclays Cycle Hire система, е подтикнала три четвърти от потребителите си да започнат с колоезденето или, ако вече го упражняват, да увеличат честотата. (Данни от доклад на EPOMM, European Platform on Mobility Management)

via GIPHY

Съвсем не за подценяване са и спестените разходи, благодарение на всички тези и подобни системи. На свой ред Bicing в Барселона осигурява 230 работни места, което е допълнителен плюс. В заключение докладът предлага, като най-големите постижения на системите за споделяне на велосипеди, повишаването на доверието и атрактивността на обществения транспорт, насърчаването към колоездене и подобрението на всеобщото здравословно състояние.

via GIPHY


Всеки, който иска да се включи в първите крачки на системата у нас, да се чувства поканен да покара електрическо колело в планината още тази събота пред Националния Исторически Музей!

More All About Life

Sugar Daters вече и в България

All About Life преди 4 дни

SugarDaters, водеща sugar dating платформа, е развълнувана да обяви разширяването си в България, в отговор на нарастващото търсене на sugar dating запознанства в региона. Стратегическият ход идва след превода на уебсайта на български и стартирането на персонализирани блог постове, насочени към българските потребители.

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

All About Life преди 1 седмица

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.