Следва

Доналд Съдърланд озвучи "Физика на тъгата" на Господинов

Свободни стъпки от Тайван и соло от Италия на ONE DANCE WEEK 2019

На 3 и 4 октомври в Пловдив ще видим два спектакъла на експерименталната тайванска компания HORSE

Events преди 4 години


NiNi @ Chang-Chih Chen

Спектакълът СвободниСтъпки и солото с вход свободен СвободниСтъпки - Нини на тайванската компания за експериментален танц HORSE ще видим на 3 и 4 октомври на сцената и във фоайето на Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив, като част от програмата на международния фестивал ONE DANCE WEEK. Спектаклите са включени във Фокус Тайван, от който е част и откритият урок по брейкденс (Monday School) с компанията Les Petites Choses Production. Урокът ще се проведе на 27 и 28 септември пред стълбите на “Каменица” в централна част на Пловдив, и ще даде възможност на зрители и участници от различни възрасти да общуват по забавен начин чрез изкуството на танца.

На 3 октомври и отново в Дом на културата “Борис Христов” - Пловдив, ще гледаме спектакъла КОКОРО на Луна Ченере, един от открояващите се таланти сред младите италиански хореографи.

HORSE / Тайван
Компанията за танцов театър HORSE е основана през 2004 г. от петима млади артисти, които споделят любовта си към съвременния танц и хореографията. През годините колективът успява да си изгради отличителен сценичен профил чрез физическа експресивност и изключителна креативност и да се превърне в платформа за артистично изразяване на тайвански хореографи, включително и чрез привличане на чуждестранни творби в състава на компанията.

Спектаклите на HORSE са показвани в Centre de Développement Chorégraphique -
Les Hivernales (Авиньон), Joyce Theatre (Ню Йорк), Esplanade Theatre (Сингапур), The International Contemporary Dance Festival (Мексико) и много други.


СвободниСтъпки

СвободниСтъпки
3 октомври - Дом на културата "Борис Христов", Пловдив

Спектакълът СвободниСтъпки e дългогодишен проект на тайванската компания, който изкусно представя най-първичното и чисто състояние на танцовото изкуство. Хореографията на Су Вей-Чиа, един от основателите на HORSE, е посветена на движението, пречистена от наслагвания и ограничения. Резултатът е много физическо и концептуално танцово произведение, в което тялото може да покаже всичките си способности.


СвободниСтъпки


СвободниСтъпки - Нини @Chang-Chih Chen

СвободниСтъпки ще бъде представен на 3 октомври от 19:00 ч. в Дом на културата “Борис Христов”. Спектакълът е за зрители над 18 години. Билети ще намерите на касите на ЕasyPay и онлайн в мрежата на EpayGo.

СвободниСтъпки - Нини
4 октомври - фоайето на Дом на културата "Борис Христов", Пловдив

СвободниСтъпки – Нини се ражда на 6-тата година след създаването на HORSE като част от многогодишния проект. При него хореографската цел на Су Вей-Чиа е да изведе сценичното изкуство извън залата и по-близо до хората – на площади, улични пространства и нестандартни локации.

Чрез изследвания на различните аспекти на времето и пространството, хореографът Су Вей-Чиа създава изцяло нова концепция за физичността.


NiNi @Chang-Chih Chen

В СвободниСтъпки - Нини една жена изпълнява танц за свободата от задълженията, очакванията и нагласите, а спецификите на пространството и самата публика се превръщат във важни елементи от представлението.

Спектакълът ще бъде представен на 4 октомври във фоайето на Дом на културата “Борис Христов”, а входът е свободен за всички.

Компанията за танцов театър HORSE гостува в Пловдив с подкрепата на Министерство на културата на Тайван.

КОКОРО - 3 октомври - 20:30 ч.
Дом на културата "Борис Христов", Пловдив

На 3 октомври в Дом на културата “Борис Христов” ще бъде представен и соловият спектакъл КОКОРО на италианската хореографка Луна Ченере, селектиран от танцовата платформа Aerowaves 2018 и спечелил приз за най-добра хореография Solocoreografico 2017.

"Кокоро" е японска дума, която може да се преведе като “вътрешно същество” и се свързва тясно с ума и сърцето. В този танцов спектакъл на голотата, тялото се превръща в прожекционен екран на емоции, спомени и илюзии, а плътта губи формите и очертанията си. Една душа оставя своите стъпки на сцената.

Оригиналният движенчески език на Луна Ченере разказва за разлома в понятията, с които възприемаме реалността. В съвременния свят нищо не е еднозначно „добро“, „лошо“, „красиво“ или грозно“.

Спектакълът е за зрители над 18 години.

Билети ще намерите на касите на ЕasyPay и онлайн в мрежата на EpayGo.


12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала силно препоръчваме предварителното закупуване на билети.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства като част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на Тайван, Програма Niepodległa – Полша, Институт „Адам Мицкевич“, Hellerau, Полски институт, Институт по музика и танц, Посолството на Индонезия в София и Агенцията за креативна икономика на Индонезия, EU Japan Fest committee, Посолство на Унгария в София, Унгарският културен институт в София, Национален фонд за култура на Унгария, Унгарската академия по изкуствата, Чешки център в София, Посолство на Израел в България, Програма “Творческа Европа”, проекта Performance Beyond 2 Shores, Съвет по изкуствата на Канада, Съвет по изкуствата и литературата на Квебек, Правителството на Австралия и Australia Council.

За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.