Фактор ли е слънцезащитният фактор в грижата за кожата?

Фактор ли е слънцезащитният фактор в грижата за кожата?

Слънцезащитата възможна: ЗАЩО, КОГА И ПО КОЛКО

Слънцезащитата е на практика неизчерпаема тема, която никога не се изхабява откъм въпроси, и тема, която тактично и смеем да кажем доста успешно избягваме от началото на годината, просто защото е толкова екстензивна, че причинява главоболия, дори без наличие на кой знае колко жарко слънце. Ако трябва да бъдем напълно откровени, даже не знаем откъде точно да започнем, а казвайки го в съзнанията се прокрадва гласа на дядо/баба, нашепващ/а успокояващо: как откъде? Откъм началото, разбира се!

Та, нека се върнем към самото начало: на 20 слънцезащитата е <<нещо>>, което <<понякога>> вземаме предвид <<през лятото>> - може би веднъж-дваж и на ски - за да не изгорим фатално и да трябва да се мажем с кисело мляко по препоръка на същите тези баба/дядо. На 20+ е редно да сме си научили урока по един или друг начин; редно е да знаем и осъзнаваме, че слънцезащитата е толкова повече от просто плажна или ски необходимост; редно е да знаем, че е важна част е ежедневната грижа за кожата, най-важният анти-ейдж способ и един от най-есенциалните начини за превенция на кожни заболявания (дори ракови).

Не сте убедени в написаното по-горе? Нека доразвием темата с някои бейсик въпроси и отговори - кратко, опростено, без излишни подробности и без главоболия>>>

Имаме ли наистина нужда от слънцезащита?
Ако искаме да се радваме на млада, здрава, еластична и свободна от хиперпигментация кожа, отговорът е ABSOFUCKINGLUTELY. Носи се слух, че UV лъчите причиняват до 90% от наблюдаваното преждевременно стареене на кожата, така че, за да предприемем майсторска анти-ейджинг грижа, наистина е нужно да обмислим усърдната и постоянна употреба на слънчева защита - особено ако потребяваме и други активни ингредиенти (киселини и ретиноиди, както говорихме ТУК), които могат да неутрализират естествената защита на кожата срещу UV лъчите. Защо е толкова важно? Защото, драги, UV лъчите са в състояние да нанесат някои определено кофти щети:

И сега вече знаете! Поне можем да сме благодарни, че UVC лъчите не достигат до кожата - още?! Благодарим ти, озонов слой!

Трябва ли наистина да се използва ежедневно?
Дори през зимата, когато е облачно или когато не сме навън? Оказва се, да. Дори да не спадаме в графата любители на екстремни преживявания или дори съвсем малко по-откритите такива, по-добре превантивна защита, отколкото нежелани последствия. Като например, тези:

UVB лъчите могат да бъдат доста коварни, да, но същинските злодеи са UVA! Докато UVB са значително по-силни и неизбежно оставят доказателства за съществуването и интензитета си, UVA са просто подмолни - тук са всеки ден, от сутрин до мрак, в продължение на всички сезони, почти винаги с еднакъв интензитет, а на всичко отгоре проникват дори през стъклените повърхности!

Така че, да, имаме нужда от защитна грижа постоянно, дори по време на най-мрачните и студовити зими и дори когато не сме навън. Нужно е също да се нанася точното количество защита, както и да се допълва на местата, на които е нужно, но нека отнесем тези разяснения към следващия въпрос.

Достатъчен ли е SPF-ът в гримовете ни?
Де да беше! Би решило толкова много проблеми, но уви. И на практика, и на теория не е, а ето и защо: основното правило при нанасянето на слънцезащита е да се нанася половин чаена лъжичка върху лицето, което се равнява на около 2,5 милилитра чист продукт - ако искаме да употребим количеството защита, упоменато на продукта, който използваме. А ако нанесем подобно количество фон дьо тен или ВВ крем, повярвайте ни, няма да изглежда особено добре, камо ли лицеприятно. Освен това, дори и да използваме грим серия със защита, трябва да сме убедени, че тя е СПЕЦИАЛИЗИРАНА като такава, а не се е сдобила с етикетче SPF, просто за да се нареди и на този козметичен рафт.

За правилна защита са нужни отделни (задължително специализирани) продукти - крем, гел, лосион, балсами, масла, серуми и тем подобните, на които наистина да можем да доверим кожата си. И все пак, 1/2 чаена лъжичка е дос-та и вероятно в крайна сметка ще нанесете по-малко от необходимото количество продукт (говорим конкретно за SPF кремовете) - цаката е да нанесете толкова много, че сами да не знаете как съществувате под този дебел слой слънчева защита. Каквото и да си говорим, по-добре така, отколкото да разчитате единствено на грим гамата си.

Последно, но не по важност, за да съхраните едно ниво на защита, са нужни touch-ups от слънцезащитата на всеки 2 до 4 часа, в зависимост от количеството директно излагане на слънце, потенето, абсорбирането и прочее. Не ви ли звучи много практично, но и забавно?

Препоръчваме? Да, препоръчваме!

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.