Следва

ПРОДАВА СЕ: W Magazine за $10 милиона, Стефано Тонки не влиза в сделката

Made in BG: Дизайнерът Jitenski с изложба в София

fashion news...

All fashion преди 4 години

Абсолютно сме убедени, че и вие, колкото и ние, се вълнувате ужасно много, когато четете за световен успех постигнат от млади българи.

Кеф е да знаеш, че Бионсе носи родния лейбъл ByFar, че танцьорите на Джанет Джексън предпочитат да се обличат с българска мода, че българин соанира звезди като Ирина Шейк и Наоми Кембъл, че наше момче е личният коафьор на Донатела Версаче и че бг дизайнерът Кико Костадинов покорява Седмицата на модата.

Увеличаваме този списък с още едно име - това на Петър Владимиров-Житенски - 21-годишен студент по мода, роден и израснал в София, който на 12-годишна възраст напуска страната, за да учи в St Gilgen International School в Залцбург, където се дипломира с отличие в специалност "Визуални изкуства".

Иначе, интересът му в областта на изкуствата го отвежда до модата. В момента Петър преполовява следването си в Парижкия филиал на Istituto Marangoni със специалност "Дамска мода".

Първата му капсулна колекция, заснета от Златимир Араклиев и представена от българският модел Белослава Хинова, която дефилира за Chanel, носи името CO/DECO/NSTRUCT и ще бъде представена с дванадесет арт инсталации на 2 юли от 19:00 часа в галерия Нюанс в София. За да създаде CO/DECO/NSTRUCT Петър дава гласност на вечния диалог-контрадикция между мода и изкуство. Младият дизайнер се обръща за вдъхновение не само към чисто визуални референции (отчасти повлиян от работата на Кристо и Жан-Клод), но изследва и понятието метаморфоза като безкраен процес, който във физическото си проявление съдържа идеята за смъртност и преходност.

Постоянно променящата се идентичност и андрогенността като концепция са заложени в обемите на силуетите, манипулирайки идеологията, свързана с женското тяло. Петър Владимиров-Житенски интерпретира идеята за освобождаване на женската идентичност от идеологията на конформизма, задавайки въпроси като какво означава модата за нас в момента и до каква степен я използваме като изразно средство. Контрадикцията между естествени материали (фина камгарна вълна при панталони и сака, колосан памук при белите ризи, органичен деним, тафта) и грубовати нови изкуствени материи (рециклирани еко-кожи) допринася за широкия обхват от емоции при допир с моделите.

Колекцията CO/DECO/NSTRUCT дава и soft launch-а на бранда JITENSKI и се състои от 12 силуета. Инсталациите в галерия "Нюанс" ще могат да бъдат видени до 5 юли, включително, а дрехите ще могат да бъдат закупени при интерес и ушити по поръчка специално за всеки клиент.

More All fashion