Следва

Уличният стил на звездите: Всички в карго

Lunchtime shopping: 5 бранда бански с големи размери

summer vibes...

Shopping преди 4 години

Ако, както почти всяко лято, не ти е стигнало времето /обикновено от началото на май, когато тръгнем боси, докъм началото на юли, когато вече неизбежно сме на плаж/, да се вкараш в желания размер бански, а и знаеш от личен опит, че добрите марки за бански костюми обикновено приключват номерацията си до L, а понякога и до М размер, ти трябва кратък летен наръчник за брандовете, които шият големи бански, като при това го правят добре.

Ето с кои творения е повече от достойно и приятно да се излегнем на плажа това лято, ако не сме миниатюрни:

Lido
Романтичното име на бранда идва от архипелага Лидо, който отделя Венецианската лагуна от Адриатика. Островът е считан за един от най-старите европейски курорти. Естетиката и философията на бранда обаче са изпреварили онова време - Lido предлага красиво плажно облекло за съвременни градски мацки - интелектуалки. Дизайнът е над времето, функционален и рационален, т.е. грамотно обличащ и подчертаващ фигурата. Банските се правят в Италия от еко ликра.

Рюшчета и психеделични принтове при Lido няма да намерим, банските са в истинския смисъл на думата минималистични. Затова и размерите L и XL са скроени перфектно и стоят добре на тялото. Пазаруваме Lido от официалния им сайт или от Ssense. Цените стартират от 168 евро.

ACK
Марката ACK също е италианска и също е минималистична. Работи с технологични тъкани и предлага големи размери. Какво означават трите букви в името, е интересен въпрос, чийто отговор знаят вероятно само основателите на бранда - Ребека Ларсон и Алесандро Скорлети.

С какво ACK се отличава от предния кандидат за перфектни бански? Тук, освен минимализма, имаме ретро-минимализъм: сутиени с капси, които имитират кабърчета, без да се забиват в плътта, естествено, придружени от широки презрамки, много високи плувки и бикини с перлени отблясъци.

ACK пазаруваме от Farfetch, Browns, Shopbop, Need Supply, Kith и други интернет-магазини. Но пълната гама размери е налична само на официалния сайт на бранда. Цените варират от 155 до 265 евро.

Chromat
Помним ревюто на Седмицата на модата в Ню Йорк, преди няколко сезона, което стана еталон за diversity. По подиума крачеха жени на най-различна възраст, с всякакъв цвят на кожата, структура на тялото и други физически особености в неонови бански. Това беше Chromat. Бодипозитивизмът е кредото на американския бранд. В описанието на мисията им се казва именно така: "Правим облекло за тела от всички размери и форми, надявайки се, че всеки път, обличайки Chromat, вие ще се убеждавате, че съществува огромно множество версии на прекрасното и че всяко тяло е достойно за любов".

Основателката на Chromat Белка Макчарън е дипломиран архитект. Затова и във всяко изделие откриваме някакъв архитектурен белег: чиста линия, понятие за кройка, графично съчетаване на цветове и форми. Днес над колекциите работи цял екип, който е толкова разнороден, колкото и клиентките на Chromat: в колектива са събрани дизайнери, художници, хореографи и дори учени.

Част от производството е в Ню Йорк, част - тук, в София. Chromat е иновационно плажно облекло, направено от еко-материали (в това число и вторични суровини) и с етически издържани прийоми. Естетиката му характеризираме като "секси спортен шик". Защото - защо да скриваме тяло, което е прекрасно във всичките си проявления? Chromat купуваме от Barneys или от собствения им сайт. Скалата на размерите тръгва от XS и стига до 3XL, а цените варират от 100 долара (за едно долнище) до почти 400 долара за костюм за сърф.

Monday Swimwear
"Знаем какво значи да си избира човек бански", споделят създателите на марката Monday Swimwear Наташа Оукли и Девин Бръгман, недвусмислено намеквайки, че за мнозина това наистина е трудно изпитание. Обстоятелство, с което дуета се чувства призван да се бори. Всеки бански от Monday Swimwear е направен с подчертано отношение към комфорта и самооценката, която допринася да имаме, носейки го. Идеята е всяка жена, независимо от формите й, да се чувства уверена на плажа, запазвайки от почивката най-хубавите възможни спомени, а не неприятното чувство, че да нe си защитен от дрехите си на плажа е отвратително.

В набора предложения откриваме главно минималистични модели с акцент върху женствеността - от лаконични цели бански до ретро комплекти, както и откровено предизвикателни бикини. Чест прийом в стила им са ярките цветове и многото принт, основно леопардовият. Прибавяме декоративни възли, с които доукрасяването всъщност приключва. Освен банските, от фирмата си набавяме още плажни кимона, сламени чанти и почти каквото още съпътстващо за летни палувания се сетим.

Monday Sweemwear купуваме от официалния им сайт, на цени от70 долара за фрагмент от бански до 300 долара за по-засуканите неща.

Sideway
Още един пример за пределна, даже не клиенто-, а човекоориентираност. Създателите се опират на собствените си вкус и потребности и ги въплащават в живота. За радост, вижданията им безспорно съвпадат и с вижданията на другите. Sideway са минималистични бански в духа на 90-те, които прилягат като ръкавица, почти като на младите Наоми, Линда или Клаудия.

Дизайнер и основател на марката е Сара Сайдуей Годшоу, преди правила дизайна на бански за Puma, Nanette Lepore и още някои специализирани бранда, така че отлично знае кои са жокерите в удачното подчертаване на всяка фигура — размерите стигат до XL.

Sideway не доставят дотук, така че се ориентирайте да си купите, докато сте в чужбина, в САЩ, например, доставката до всяка точка е безплатна. Цените са във вече цитирания диапазон и варират около 170 долара за цял бански.

More Shopping