Следва

когато остане само текстът

Романът „Смърт във вода” на Нобеловия лауреат Кендзабуро Ое излиза за първи път в България

Какво има в Червения куфар на Кендзабуро Ое

Books преди 4 години


След дълго отсъствие Нобеловият лауреат Кендзабуро Ое отново е в българските книжарници. Романът му „Смърт във вода”, издаден в Япония през 2009 г., излезе за първи път у нас в превод от японски на Антон Андреев и с логото на издателство „Лист”.

„Спряхме се на тази книга на Ое, защото е най-личната му история, история, която пишеш в края на своя път в живота. Макар да е сред най-влиятелните световни писатели, у нас той все още не е получил читателското внимание, което заслужава. Надяваме се с тази книга да го опознаят повече хора”, каза главният редактор на издателството Гергана Димитрова.



Авторът, удостоен с Нобелова награда за литература през 1994 г., изгражда „Смърт във вода” върху сюжети от собствения си живот. Главен герой на романа е изтъкнатият писател Когито Чоко. Десет години след смъртта на майка си той получава завещана от нея семейна реликва – Червен кожен куфар. Какво има в него? Ще хвърли ли съдържанието му светлина върху сенките от миналото на фамилията? Наистина ли

баща му е заговорничил
срещу самия император

заедно с японски офицери? Възможно е отговорите на тези въпроси да са скрити в Червения куфар.
Тази книга ни среща с Япония от началото на ХХI век с белезите от Втората световна война. Кендзабуро Ое разказва лична история, в която се оглежда цяла епоха. В типичния си стил той преплита реални събития и герои с художествена измислица, еротика и митове и разсъждава върху свободата на личността, дълга, национализма, любовта, властта. Предизвиква читателя и с теми като остаряването, болестта и смъртта, смисъла на творчеството и самооценката на автора, сексуалността и насилието.

Между кориците на „Смърт във вода” читателят ще намери още много въпроси, породени от желанието на Кендзабуро Ое да пише за достойнството на човешките същества.


Корицата на българското издание е дело на Албена Лимони.

More Books